IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще поднови преговорите за газа, ако Украйна се издължи частично

В края на май ще се проведе тристранна среща между представители на Украйна, Русия и ЕК за газовия дълг на Киев

17:06 | 16.05.14 г.
Русия ще поднови преговорите за газа, ако Украйна се издължи частично

Русия е готова да поднови преговорите с Украйна по условията за газовите доставки и цената на синьото гориво, ако Киев изплати частично дълга си към Газпром за 2014 г., съобщава Ройтерс, като се позовава на изказване на енергийния министър на Руската федерация Александър Новак.

Вероятно на 26 май ще се проведе тристранна среща с участието на Новак, украинския енергиен министър Юрий Продан и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, на която ще се обсъжда въпросът с газовия дълг на Украйна, допълват от Европейската комисия (ЕК).

Новак отбелязва, че Москва е готова да поднови преговорите, ако Киев изплати 2,237 млрд. долара – дългът за руския газ към 1 април.

Според Кремъл за доставките на синьо гориво от началото на годината досега Украйна дължи вече над 3,5 млрд. долара.

По думите на Александър Новак Москва би приела и ангажимент за разсрочено плащане на дълга за газовите доставки.

Основният спор между Русия и Украйна е за цената на природния газ. Киев настоява да плаща цена от 268,5 долара за куб. м синьо гориво – цената, която беше установена към края на 2013 г., след като проруският президент Виктор Янукович реши да се откаже от подписването на споразумение за асоцииране с Европейския съюз (ЕС).

През април Газпром увеличи цената за куб. м газ за Украйна до 485 долара. Киев отказва да приеме новата цена и обвинява Кремъл, че използва газовите доставки като инструмент за оказване на политически натиск.

Александър Новак подчертава, че цената трябва да бъде „пазарна“, като допълва, че средната цена на газа, продаван на Украйна през 2013 г., е била 382 долара за куб. м. За Европа средното ниво е 385 долара.

Информационната агенция припомня, че вчера руският президент Владимир Путин заплаши да прекъсне газовите доставки за Украйна през следващия месец, ако Киев не започне да предплаща необходимите количества от началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още