IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна трябва да купи още 9 млрд. куб. м руски газ, за да подсигури зимата

Газпром поиска от Киев предплащане от 1,66 млрд. долара за доставките на синьо гориво през юни

13:15 | 13.05.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Украйна трябва да купи още 9 млрд. куб. м руски газ, за да подсигури зимата

Украйна трябва да закупи още 9 млрд. куб. м природен газ от Русия, за да подсигури зимните доставки за Европа. Това съобщи зам.-изпълнителният директор на Газпром Виталий Маркелов, цитиран от Ройтерс.

Украйна трябва да нагнети в газовите хранилища 18,5 млрд. куб. м синьо гориво, за да избегне проблеми през зимата. В момента страната разполага с малко над 9 млрд., което означава, че са необходими още толкова, пояснява Маркелов.

Москва и Киев са на прага на нова газова война, след като временната украинска власт отказа да плати сметката за синьото гориво, представена от Газпром. Отделно Москва настоява и за предплащане на доставките. За юни Газпром днес поиска 1,66 млрд. долара.

Украйна се опитва да промени условията в договора за газовите доставки, който беше подписан през 2009 г. Москва свали значително цената на синьото гориво за Украйна през миналата година, когато тогавашният президент Виктор Янукович реши да обърне гръб на търговското споразумение с Европейския съюз (ЕС). Преди повече от месец обаче Газпром отново повиши цената заради смяната на властта в Киев, припомня информационната агенция.

На два пъти през последните 10 години се стигна до спиране на газовите доставки за Европа заради спорове между Русия и Украйна.

Москва настоява Киев първо да плати дълга си за миналата и тази година и да започне да предплаща доставките, а едва след тогава ще бъдат подновени преговорите с участието на европейски представители за условията, по които да се правят доставките.

Според говорителят на Газпром Сергей Куприянов непогасеният дълг на украинската държавна компания Нафтогаз за руски газ от началото на годината е набъбнал до над 3,5 млрд. долара. По думите му това е достатъчно значителна и обективна причина за прилагане на текстовете от договора за доставка, в които е заложена възможността за предплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Руската армия е изключително силно зависима от украинската военна промишленост, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Клуб Z.Информацията е по повод отминалия 9 май, на който Русия чества по традиция годишнината от победата си над нацистка Германия.Може би най-важният завод е "Мотор Сич" в град Запорожие. Той е главният производител на двигатели за транспортни самолети и военни хеликоптери. Без мощностите на това предприятие Русия ще има сериозни проблеми с осигуряването с двигатели на собствената си техника.Според агенция Блумбърг от особено жизнена важност за руската армия са поне 50 завода в Украйна.В Харков се произвеждат системи за управление на руските балистични ракети и самите ракети, сред които са УР-100Н и РС-12М "Топол" ( съответно СС-19 "Шило" и СС-25 "Сърп" според класификацията на НАТО). В Николаев пък правят 60 на сто от оборудването за бойните кораби на Москва.А в Жовти води се добиват 20 процента от урана, използван в ядрената промишленост на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
http://fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/files/2014/03/03/Unknown.pngИзглежда за Донецк и Луганск няма да има проблем с газоснабдяването.А и от едната тръба няма да може да се краде вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
T3
преди 9 години
По-малко ще им трябва след като Донецка и Луганска обаласти станат независими от Украйна. Интересно как ще бъдат снабдяване с газ от Русия. Дали има директна газова връзка между Русия и Донецк/Луганск. Украйна върви към реален фалит. Без индустрията на изтока Украйна ще стане супер бедна държава. Ще получи някакви пари от ЕС и САЩ, но нещата изглеждат много зле в дългосрочен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
mnz
преди 9 години
Ясно е, че на Украйна ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още