IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 4 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
За какво точно един човек е ПОДКРЕПЯЛ Хитлер не ме интересува. Аз интимна приятелка нема да му ставам. НО говори много за човек който има за идол човек симпатизирал на ХИТЛЕР нали ?Както се казва пътя към ада е послан с добри намерения. Та и ти абе той бил анти семит затова ха ха ха .... елементарно. А факта си е факт. Това защо го остави на Мави да ни обесни нали му е идол ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
А ха значи повече четене ! Ами трудовете на Тошко или Фантастиките на Джери Пурнел ?Типично НЯМА какво да кажеш и почваш неграмотен чети повече и т.н.т.Аз не претендирам за нищо ПРОЗЗЗ ЦВЕТАР съм и логично нема как да се излагам ( нали съм си *** ) ама УЧЕНИТЕ ЕЛИТАРИСТИ АФФФТОРИТЕТИ дето сте чели мноооогооо книжлета бегате по тъча като ви попита човек ЕЛЕМЕНТАРНИ като за цветар неща !Демокрацията е ДИКТАТУРА .В най-гротескният вариант като наща дори НЕ е и на МНОЗИНСТВОТО а на МНОЗИНСТВОТО от гласувалите - което на практика е 30% определят съдбите на останалите 70% !Пак те питам да ни обесниш ТВОЙТА демокрация КАКВО е щото това дето аз го пиша МИЛИОНИ го живеят и страдат от него мили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
До тук, обобщено ако трябва да говорим-ти си си изградил някаква вътрешна философия, в противоречие на всички останали философии и се мъчиш, по доста грозен начин да я налузиш на останалите. Както ти казах на няколко десетки пъти-повече четене, момче:) Аз нямам нужда да те оборвам, просто щото до сега това се е случвало десетки пъти. Но ти си си сам авторитет на себе си, другите не важат. Аз ползвам цитати, ти ползваш...чакай-какво ползваш ти?:) Повече четене, цветарю:) Не за друго, ами да спреш да се излагаш тук:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
преди да изляза-виж тоя Джери какво му е образованието и върху какво му е докторантурата. Освен него можех да посоча и баронеса Гленис Кинок, и Дейвид Нолан-даже май с него трябваше да почна. И понеже си, разбира се чел-недочел: Форд е антисемит, за това подкрепя Хитлер. Йорданчо, имаш...имаш мноооого да четеш. Дано ти стигне капацитета, щото нещо издиша:) И понеже съм наясно, че ти си спориш за чест и слава-думите на Аристотел, да знаеш са верни само ако има основа на спора-т.е. неща като съгласие за дефинициите по терминологията, общ език и т.н. Все неща, които ние с теб нямаме-т.е. къде криво, къде ляво познавам терминологията, ти-не. Липсва ти покритие, Данка. Ти ли беше цветаря? Или някоя друга звезда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
" а последно да ти кажа-ако не правиш разлика между диктатура на мнозинството и демокрация, то си едно..100 години назад в размишленията си."Сладур е какво според теб е представителната демокрация в БГ ?Или ти си над ЗАКОНИТЕ в тази държава ? ха ха ха Особенно на тези дето не ти изнасят нали ?Демокрацията е ДИКТАТУРА .В най-гротескният вариант като наща дори НЕ е и на МНОЗИНСТВОТО а на МНОЗИНСТВОТО от гласувалите - което на практика е 30% определят съдбите на останалите 70% !Или и това некой твой писател фантаст ще каже че не е верно !Мир приятел. Покой за душата ти. С тази догматична клетка дето си надянал на разума си наистина си за съжаление !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Календарчо щом е доброволно КОЙ КАКВОТО иска да дава. И както си иска да се нарича !Но не да ми пробутва религии от рода на ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Другари патетични сте !1. Другарю Мави - Стив Джобс направи МИЛИЯРДИ от робският труд на хиляди в комунистически ( поне офуц ) Китай. Той ли ти е кумира? Ясно ха ха ха Бил Гейтс - ОТКРАДНАЛ кърнела на операционната система която го прави богат. Въз основа на монопола върху нея опитал се да наложи на пазара продукти на комп. си унищожавайки конкур. ха ха ха РАЗБИРАМ ТЕ и аз това казва ТИ СИ ТОЧНО КАТО ТЯХ !Хенри Форд - е тука ме разби ! Та човека е симпатизирал на ХИТЛЕР бе мили ! Или искаш да кажеш че ти си ***-ФАШИСТ ха ха ха Диагноза си мили диагноза !На календара: Фалшиви ПРОРОЦИ и ПСЕВДО УЧЕНИ в днешно време дал господ. А за академично одобрение направо ме разби.На " великият" ПОЛ КРУГМАН ли бе мили ? Или хилядите УЧЕНИ от всекви академии дето са на ХРАНИЛКАТА на фед и всекви фондове ?За кой Джери става на въпрос бе мили ?Джери Пурнел е главен редактор на популярното компютърно списание БАЙТ и автор на редица научнофантастични романи.На ФАНТАСТИКА ли го обърна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Към днешна дата Пенчо Семов вероятно(спекулирам и няма как да знаем) щеше да се нарече социал демократ. Или ляв националист. Или пък с модерното центрист. Не съм запознат с такива детайли точно къде да го сложа, но няма да е в дясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
То е по-трудно да намериш десен капиталист, от колкото ляв(не говоря за България). Рокфелер също е в тая графа-човека е дарявал 15% от всеки изкаран долар. 20% за Пенчо Семов(девиза му е -социален, но не социалист, а е най-богатият българин раждал се някога). Ама такива трудно стават кумири на Данчо Сатаниста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
а последно да ти кажа-ако не правиш разлика между диктатура на мнозинството и демокрация, то си едно..100 години назад в размишленията си. Двете не, че нямат нищо общо, но не са едно и също. Трябва да издувам платната, че имам работа(щото, нали да си ляв предполага да си мързелив, ама явно не съм достатъчно ляв), но ти си помисли по въпроса. Даже-обещай ми да си помислиш по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още