IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

83
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Въртиш сучеш ама нема да кажеш дааа така е и знам защо ТИ СИ ИНТЕЛЕКТУАЛНО над мен простият цветар ха ха ха Сладур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Абе ясно е че НЕМА да си признаеш мили.ВСЯКА демокрация е диктатура на мнозинството гласували. Ти закони спазваш ли ?Кой прави законите в една демокрация ?И не ме баламосвай с Турция и Скандинавия.Това че Швейзария приема закони на референдуми не означава че нема да ги спазваш мили т.е. Мнозинството ти ДИКТУВА какво да правиш и какво не !А както знаем мнозинството е доста обтекаемо нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 1 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Пруският социализъм култивира в германското обществото ценностите на възникналия на негова почва националсоциализъм...Основите на пруския социализъм полага "железния канцлер" Ото фон Бисмарк, въвеждайки за първи път в историята солидарна система за социално осигуряванеДаааа тотален случай на фашисоиден социялист. Ами с такъв като тебе наистина няма за какво да спорим. Добре че съм анонимен иначе да си ме пратил в белене.Хубавото в случая е че края на СОЦЯЛНАТА държава идва мили. От Китай до Швеция. Ресурсите за ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ намаляват и скоро много хора ще разберат къде *** гладните.За великият Путин незнам как си изпуснал да го сравниш с Мао,Ким или Йосиф ха ха ха Щото Вашингтон със сигурност се е обърнал в гроба милия да го сравняваш с Путин.най-ме кефи да ми обесниш как слугуцаш на Америка бе мили ?Или и ти като Болен си ги плещиш за колониалистите а?Добре че те победиха иначе Мави и сега щеше да ръкопляска по партийни събрания и да вика ура, а червото му да къркори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Относно демокрацията и диктатурата на мнозинството-Турция е диктатура на мнозинството. Швейцария и Скандинавия(сите държави там) са демокрация(различни модели). Ако и сега не го зацепиш и след като отказваш да попрочетеш нещо по темата аз няма какво да говоря повече. Ти просто не искаш да ме разбереш. Дано да не е от неможене, макар, че не знам кое е по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Нашият интерес е противоположен на неговият(просто щото сме заели такава страна-страната на ЕС, от който сме част, а ЕС в случаят слугува на САЩ, но...C'est la vie!Русия...тук съм обяснявал моето мнение по въпроса си-трябва да си ограничен, за да не разбираш защо българският народ е проруски настроен. Аз самият не го намирам за нормално това разделение-имаме вековна обвързаност с тях. Да-те могат да са и тежки приятели и неприятни врагове. И са били и двете за нас, но не само. Щото Мави веднъж зададе един въпрос, който ме провокира да мисля-какво щеше да стане след атентатите на гара Буново, ако се случат сега? За справка-атентатът на Сарафово. Това е само един от случаите. Още повече, че в продължение на столетия техният и нашият интерес е съвпадал. В сегашната криза...кво да кажа за нея, то повечето е казано-ще си поскубят косите със САЩ пък ще им мине. Жалко за невинните хора. Нормално е задълбочаване на отношенията Китай-Русия, след като ЕС се прави на ощипана булка. Какво повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Мдаа...аз в разговора си с теб съм доста последователен и не смесвам разговорите с другите. Ти си тоя дето намеси Кругман не на място и още чакам да видим какво да му коментираме:) Замерването с имена започна след като ти отрече една цяла доктрина-а именно политическото пространство. Преди това съвсем спокойно си ти обяснявах защо демократ и социалист няма как да ги сравниш щото те лежат на различни оси и нито се допълват, нито се изключват едно друго. И да-дай да те замеря с още едно име и един цитат: "Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора." Това го казва Елинор Рузвелт. И понеже викаш, че аз скачам от тема в тема-кажи ми в кой коментар под тая статия аз коментирам Русия и Путин. Ще стигна по-далеч-кажи ми къде си ме виждал да коментирам Путин(коментирал съм го, ама не помня да е било в диалог с теб). Путин е голям водач, записа си името в историята. От ранга на Вашингтон и Бисмарк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Мави ама и аз това казвам и тримата дето си ги изредил са ти от КРЪВНАТА ГРУПА бе мили ха ха ха Само дето си забравил да пишеш какви са БИЛИ.Е аз помогнах и писах каква стока са като ХОРА ха ха ха не с прави черва, С МНОООГООО ПРАВИ ЧЕРВА не едно ха ха ха.Благодаря за откровението от коя КРЪВНА ГРУПА си. Да нема объркване като прочетеме после коментарите ти за матушка Русия и Путин ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Календарчо жалък си мили. Препускаш от тема в тема.Интелектуална диариа, философия и замерване с имена на хора които ми ПРЕПОРЪЧВАШ да чета - дебре нещо хвана ха ха ха.Ама лошото е че повечето от тех са МОРАЛНО пропаднали хора бе мили а от такива философии не приемам щото това е като да слушам от анвона дявола да ми чете евангелието и да ми два наколон как да живея ха ха ха Та значи да се образовам какво казват тези хора НЕ КАКВО ПРАВЯТ ха ха хаЖалки напъни. Недей запази си пропагандата за Мави капиталиста - комунист поклонник на ПУТИН демократа ха ха хаЗнаеш ли гледах по Тв-то Недялко да разказва една история как му крадат пиесите в Русия и как писали писмо на Путин и разбира се отговор немало. После разбрали ЗАЩО. Защото мафията държала руската агенция за авторско право. Толкова за интелекта ФИЛОСОФИЯТА ти и демокрацията на Путин.За демокрацията мълчание ....к'во стана мили пруски социалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Затова споменах и Форд, и другите, защото те са точно от моята кръвна група - извървели са един път, който много ги е променил в сравнение с това, което са били в началото. Малко са ангелите и съвършенитехора, които от деца изливат около себе си Светия дух. Въпросът е към края на дните си да се обърнеш и да видиш, че се се променил къ по- добро, а не се станал просто по- богат, по-дебел и по- плешив, а тези, които те мразят са сто пъти повече от преди... Хехе! Обаче за правото черво това са пълни глупости! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Готов съм да сложа пари, че повечето от тук пишещите не са плащали осигуровки(поне 80% от присъстващите), та не могат да те разберат. Или пък ако са плащали, то е било по партийна линия.Нямам предвид да си плащат техните. Имам предвид в края на месеца да ги чака да платят на някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още