IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

103
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Само да попитам SSIW кой е този ТВОРЕЦ ?Щото доказателства за такъв НЕМА ама може би ти да покажеш некво.А да знаеш тези от Ганг не са нищо !!! Преди 20 000 години е имало едни такива смръдливи и СУПЕР СВОБОДНИ ха ха ха дето са си оставяли отпечатаци ор ръцете по пещерите ха ха ха и МИЛИТЕ в ТАКАВА ХАРМОНИЯ и ЛЮБОВ са живели чак и на БЪЛХИТЕ по тех са давали да се нахранят милите ха ха ха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
"Без да са го писали с думи, става напълно ясно, какво е свободата за такива хора : правото да се интересуваш единствено от себе си, без какъвто и да е морален и нравствен ангажимент към себе-подобните си и въобще към заобикалящата те Вселена"мнооогооо патетично бе мили. Типично за *** ! Ами аз лично немам проблем с обективизма на Ранд и егоизма като благодетел. Интересно ми е алтруист като тебе какъв " морален и нравствен ангажимент към себе-подобните" има ха ха хаАман от догматици мистици. Мили мой В ИМЕТО НА "морален и нравствен ангажимент към себе-подобните" МИЛИОНИ са ИЗБИТИ точно от такива като тебе !!!Хайде да ни оставите на мира и да си направите комуна некъде в Сибир ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
А, относно уговорката, която правиш - 100% приемам, нещо повече и аз съм подчертал, че "темата е безкрайна", т.е. знанието и възприятията у човека следва да евоюлират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
хаха:) да, надали някой си го представя така човечеството:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Едва ли има някой , който си представя цялото човечество застинало в позата на духовното съвършенство ;))) Мисията ни е в пътя, който вървим в тази посока ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
в същност, с една малка уговорка много ми хареса написаното. Уговорката е-философски категории(свобода, страх, любов и т.н.) са много трудни за окончателно и пълно дефиниране. Така, че трябва да има вратички за бъдещо маневриране, за еволюция на понятията. Иначе това за Ганг...голям съм му фен. Даже с жена ми по едно време си мислехме да се изселваме на някое място без електричесто, но си остана само интересна мечта(за жалост не го мислехме сериозно-в края на краищата и аз съм роб на своята среда).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
ЕВАЛЛА БРИГАДА .....!!!!!??????......НЕВЕРОЯТЕН КУПОН Е ТУКА.......СЯ ше ходя да си сгрея една ракиика и ше върна началните коментари , че ГИ ПРОПУСНАХ.......ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Хората с по един пищимал на кръста, които правят ритуално къпане в свещанната Ганг, са на светлинни години по- близко до Свободата , в сравнение със зомбитата, населяващи мегаполисите на цивилизацията , които са изгорили мостовете към самите себе си и към частицата от Твореца, намираща се вътре в човека. Да се реализираш като Човек, т.е. да заживееш чрез Любовта (в битийния и космически смисъл на понятието) е неотменима предпоставка да бъдеш Свободен, защото човек отделен от същността си е ограничен в потенциите си (т.е. е не свободен/роб).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Без да са го писали с думи, става напълно ясно, какво е свободата за такива хора : правото да се интересуваш единствено от себе си, без какъвто и да е морален и нравствен ангажимент към себе-подобните си и въобще към заобикалящата те Вселена ... За да спестим години лутане и безплодни интелектуални терзания на тези хора, сме готови да дадем известни насоки, по иначе безкрайната тема, какво представлява и къде се намира Свободата. Свободата Братя, можем да открием в акта и възможността да се слеем в единение с истинската си и най-дълбока, органична същност като човешки същества. Същност, която наричаме Любов. Така е отредил Твореца ни. Респективно, всичко което ни разделя от тази възможност и препятства състоянието на единение със истинската ни същност, ни слага окови, ограничава ни, отнема ни свободата да се реализираме като Човеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Уау !!! ;)) Без бой си признавам, че и аз не знам какво да кажа за Нобел-ите на Кругман, обаче съм категоричен, че заслужавате един колективен Пулицър за белетристично- епистуларната вакханлия, която сте развихрили тука;))А като най-съществен момент в спора ми се види, това което @календар е засегнал: принципното разминаване в системата от понятия, с които спорещите боравят..... Ей го на, че има хора, които поставят категорията Свобода в центъра на философско-етическата конструкция , с която описват и обясняват мирозданието, а изглежда, че самите те имат доста мъгляви догадки за съдържанието/естеството на същата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още