IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

93
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Проблемът ти е, че от злоба и бушуващи отрицателни емоции се хвърляш да хапеш наред, а това води и до ххапане на ***! И мен там ме захапа - много ме заболя! Хаха!Да, симпатизирам на Путин! Бил съм през 1998 г. в ситуация, когато изглеждах смазан и враговете ми празнуваха. Някои даже започнаха фючърсни сделки с кокалите ми... хаха! Сега Като се огледам, аз пак съм там - с някой друг белег повече, поотслабнал, но на крака, но много от тях ги няма... хаха!Та полека, не бързай да копаеш гроба на Путин. Изглежда сам и обречен, ама не виждам в погледа му страх. Няма да падне като Елцин, Саркози или Желю! Имах един фокстериер - колкото повече *** го наобикаляха да го плашат, толкова повече си вирваше опашката. И рани получаваше, ама никога не бягаше и не съм го чул да квикне от страх. Путин на него ми прилича. Така правят мъжете бойци. Какво правят ***, когато са в глутница също знаем... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да знаеш-дълбането в пруският държавен социализъм ми е висока топка, само за забивки:) смени темата, щото много лесно се защитава. Я ми кажи ти каква идеология(политическа и икономическа) изповядваш(да се разбира в широк смисъл).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
А още държави с ляво управление са Китай и Виетнам примерно:) Китай държи 20% от световното промишлено производство...не знам що така...ти ми кажи:) До колкото знам(ама може и да бъркам) рекорда е 80% и го държи Великобритания малко след откриването на парната машина, а Щатите след ВСВ държат малко под 50%. Ама това са отдавна отминали времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Да...коя история? Щото да сме наясно-държави, които ползват форма на пруският социализъм са: Германия, Австрия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, до някъде Холандия. Ти дай ние такъв крах да достигнем. Щото десните в Швеция са по-леви от нашите леви. Това е все едно да кажеш, че като дойдат БСП ще върнат класическият ленински социализъм. Я си прочети пост #76 и ми кажи как да разбера, че са за Мави, като са адресирани до мен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 1 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Ами историята показва друго мили. Сладурите от соцялната държава са в ТОТАЛЕН КРАХ. Дори и в Швеция, апропо два мандата десни. И стига си ме вкарвал в тъпите ти шаблони за десни и леви.Думите за Путин са адсресирани а Мави но ТИ си си ги набутал сам в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Осъзнаваш ли колко си издишал на всеки с повече от две мозъчни клетки през целият този разговор? Тия 8 човека, дето те следват, ще се радвам да се включат и те и да те защитят, щото можеш да си сигурен, че от страни не изглеждаш добре. А не е хубаво т.нар. "десни" да са в тотален крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
А между другото-аз интелектуално не съм правил сравнения между нас. Имам се за начетен, но не и за интелигентен. Просто щото познавам истински интелигентни хора и за моя жалост не съм от техният калибър. А не ме грее къде ти седиш в тая графа(интелигентност). Но със сигурност не си начетен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Понеже имаш навика ти да увърташ нека се цитирам сам: пост #44 " Двете не, че нямат нищо общо, но не са едно и също. "Разликата е, че демокрацията има търпимост към чуждото мнение(ти не ставаш за демокрация) и оставят празно пространство и малцинствата да дишат, посредством зачитане на елементарни права и свободи и т.н. При диктатура на мнозинството няма такова нещо. Имат общи неща, но не е едно и също, неуки ми цветарю:) Изчерпахме ли темата? Или още не ти е ясно? Хубаво е, че си любознателен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Какво въртя и суча, бе Данчо Сатанисте:) кажи ми какво съм извъртял аз:) щото аз мога да ти покажа поне 10 неща, които ти извъртя само в тоя разговор:)Като почнем от плюенето по хората, минем през слагането на думите в устата ми току що, за "великият" Путин и с лекота добавим и сукането около капиталистите със социална ангажираност:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
да, на негова основа се получава националсоциализмът, това съм сигурен, че от уикито го прочете:)От неговата основа идва и Шведският(Скандинавският) социален модел. Ами приеми, че аз клоня към шведите, а не към Хитлер. А Бисмарк е велик(между другото е антикомунист, та предполагам ако се разровиш ще намериш общи идеи с него). И поне думите с главни букви ги пиши без правописни грешки-факт е, че не сме в част по български език, ама на моменти ме дразни това. Социална, а не соцЯлна. А "великият"(аз ползвам "голям", ама ти разлика не правиш, болшевике-вземи прочети и за тях малко, да разбереш що така те наричам) Путин няма тъкмо нищо общо нито със Ким, нито с Мао, нито с Джугашвили. Много повече има общо със Стамболов. Но различни нации, та паралела все пак няма да е правилен(та не се заяждай за него).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още