IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
А Джобс...ами...кво да ти кажа-аргумента-той е експлоатирал китайците...това е колкото вярно толкова и обратното-благодарение на такива като Джобс Китай е Китай. Разбира се чугунената ти тиква, болшевика, няма как да го побере това.Не казвам за нито един от тия хора(нито Джобс, Нито Пурнел, нито баронесата), че са перфектни-не са! И те ходят до ***. Ама понеже аз си харесвам Диоген(от Синоп) от малък, не е зле да го прочетеш(квото е останало, щото то не е много), та да се примириш, че суперчовека не съществува. Между другото-не е зле да прочетеш и големите философи, след като си фен на Ранд, щото както казах личи ти и то яко, че не си дочел(ще стигна по-далеч-че си чел адски малко). Аристотел и Кант(аз с Кант не се справих-само отгоре-отгоре и коментари върху него, че оня писал много тежко) са отлично начало-от тях по-големи няма. Само те имат пълна философска система(това не съм го казал аз). Пък после да минаваш на апокрифите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
"Я ми кажи, селски, какви са ти убежденията? За какво се бориш, като какъв се определяш:)"Ами да започнем с теб. Човека за който демокрацията не е диктатура на мнозинството над малцинството !Какво е тогава ? Знам че не си способен на СОБСТВЕНИ идеи и мисли дай цитат от некой твой кумир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Виждам че си се овъртел като пате мили. За афторитетите ти пропуснал си Кругман ха ха хаА за крадлата от работническата партия немам намерение да чета интелектуални ДИАРИИ. Достатъчно ми е инфото дето ти постнах пост 56.Интелектуалка с заплата 70хиляди краде 175 дневни ха ха ха Ама това е проблема на елитаристи днес, с дипломи от къде ли не. КРАДЪТ яко а иначе ЛАКАРДИИ за масите колко са ПРОСТИ ! И как видиш ли интелектуалнио превъзхождащите ЧЕТЯЩИ лакардии такива имат правото ха ха хаИстината за МОРАЛНИЯТ упадък и фалшивост на съвременният ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ е видима от космоса мили. За нобеловата награда за мир да споневам ли ?Мъка мъка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Добре-пробвам последен път да те убедя теб-аграрът, че е в голяма заблуда. Тоя начин на разпределение на икономическите теории и на политическите такива се споделя от много хора. Има разлика в детайлите, има нюанси, но не един мисли така. Критиките са основно, че са непълни, но ти бъди споко-либертарианците(щото Айн Ранд е част от либертарианството) са представени вътре:) Има някакви по-странни, които е трудно(например про-ислямските демократи е зор да се представят там) да се опишат. Хенри Форд...не искам да го коментирам, в тая посока в която ти тръгваш-симпатизирал е на Хитлер безспорно. Но е направил много други неща(явно аз съм човека, който е по позитивен от нас двамата) които биха били по описателни от това. Що не кажеш за Форд, че пърди в леглото, примерно. А колкото до Джобс и Гейтс-почти съм сигурен, че ти, като всяко друго дребно човече си мислиш, че Гейтс е откраднал от Джобс(не е, противно на филма). Но е факт, че е крал идеи. Но пък как ги е приложил...евала-голям търгов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
бе ти си битер болшевиките:) То може би щото ония са нямали гугъл, ама ти си по-зле от тях:) Имам идея-що не кажеш, че на Гленис Кинок и миришат краката и да се приключи веднъж за винаги:) Или пък...я кажи, че примерно Нолан е *** и да го заклеймим:) Комунистееее....и се бъзикаш с нас с Мави, че сме другари:) Болшевика си ти, ама се правиш:)Я ми кажи, селски, какви са ти убежденията? За какво се бориш, като какъв се определяш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ама аз нямам какво да кажа, щото аз се пробвах от А и Б, ама ти не подемаш:) явно природата те е ограничила:) а ти типично по съвременно-капиталистически имаш навика да обвиняваш другите за твоите проблеми-т.е. липса на четене и лични нападки. Щото то няма пост в който да не си личат и двете:) А идея си нямам къде си прочел за война в залива, щото аз не съм я коментирал по спомени ни веднъж, нито тук, нито никъде...А ако не виждаш противоречие между теб и Дейвид Нолан вземи се прегледай, простичко казано:) И ти типично по комунистически-не нападаш идеите на баронесата(идеите какво представлява политическото пространство-подобни на идеите на Нолан и подобни на идеите на Джери Пурнел-който преди да стане писател фантаст е завършил психология и има докторантура в Политически науки от университета Вашингтон-разбира се, за теб това е нищо:) ), а самата баронеса. Болшевика си ти...ама се правиш на умрела лисица:)Пиши, Йорданчо, мамин, повече с големи букви-това е начина да бъдеш чут:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
In 2004, Glenys Kinnock was caught up in an expenses scandal. Fellow MEP Hans-Peter Martin claimed to have caught 194 colleagues receiving the European Parliament's attendance allowance. Kinnock was among those MEPs whom Martin found and filmed leaving the building just moments after they had signed in for the day to qualify for their
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
David Fraser Nolan - He is also known as the popularizer and[4] as the inventor of the Nolan Chart which attempts to improve on the simplistic left versus right political taxonomy....Този човек заслужава уважение.Аз не виждам некви различия м/у него и мойте тези. Може да ми помогнеш да разбера какво требе да чета от него /Може би това:During high school, he was influenced by Ayn Rand and Robert Heinlein and their libertarianism ?!?Ами че точно обективизма на Ранд е и моята теза бе мили. Не разни мазни религии и догми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 9 години
Pournelle opposed both Gulf Wars, maintaining that the money would be better spent developing energy technologies for the United States. He is quoted as saying "with what we spent in Iraq we could build nuclear power plants and space solar power satellites and tell the Arabs to drink their oil."Сладур ама наистина четеш мнооогоо фантастика. Войната в залива не беше за енергия персе а за ПЕТРО ДОЛАРА мили ! ПЕТРО капиш .Щото ако го нема ПЕТРО ДОЛАРА писателя фантаст ще строи соларни сателити с *** ! Щото и ти знаеш кой е най-големият длъжник в света и защо му се позволява да бъде.Ще проверя и другите имена дето си ги нацвъкал да видим там какви фантазии ще излезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още