IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 63 е важно число за Русия?

На хоризонта се задават редица лоши икономически новини за Москва, пише ABC News

08:41 | 15.12.14 г. 47
Защо 63 е важно число за Русия?

Тези дни в Москва мрачно се шегуват, че цената на петрола, рублата и Путин са на път да станат на 63 догодина, пише ABC News.

Това означава петролът да падне до 63 долара за барел, рублата да се срине до 63 за долар, а Путин да навърши 63 години. Шегата обаче загуби актуалност, след като в края на миналата седмица барел петрол от ключовия сорт брент падна под 63 долара – до 62,59 долара. 

Рублата не изостава особено: тя затвори миналата седмица при ниво от 57 за долар, като отбеляза спад с близо 8 на сто през миналата седмица и с над 40 на сто тази година. Даже рязкото повишение на лихвения процент не успя да преодолее спада на руската валута.

На хоризонта се задават и други лоши икономически новини. Очакваното изтичане на капитали тази година е близо 128 млрд. долара, което е два пъти повече в сравнение с миналата година и представлява над 6% от цялата руска икономика.

Падналите цени на петрола понижиха пазарната стойност на най-големите руски нефтени и газови компании с десетки милиарди долари. Догодина в страната се очаква рецесия, а инфлацията, особено по отношение на хранителните продукти, нараства. И това не са най-тревожните новини, отбелязва ABC News.

Икономистите изчисляват, че руските банки и големите държавни компании дължат стотици милиарди долари на западни банки. Но поради западните санкции те не могат да рефинансират този дълг в САЩ или в Европа.

Китайските банки не могат да се справят с този обем и сега руските банки и държавни фирми се оказаха на границата на фалита или чакат помощ от бързо свиващия се руски резервен фонд. Съчетанието на всички тези фактори може да доведе до колапс на руската икономика с непредсказуеми последствия за руския президент Владимир Путин и за целия свят.

Популярността на Путин се основава на растящите доходи на населението и стабилността, които ще се окажат под заплаха, ако нефтът продължава да пада, а цената на издръжката на живота да расте, предава БТА.

Руският бюджет ще се изправи пред дефицит, тъй като е бил заложен при далеч по-високи цени на петрола. Това ще засегне всички, от държавните компании в които работят много руснаци, до пенсионерите и държавните служители, получаващи фиксирани плащания.

Западът се надяваше, че санкциите ще накарат Путин да укроти силовата си външна политика. Но както отбеляза неотдавна The Economist, "ранената мечка" може да бъде по-опасна за света. Русия продължава да е една от най-големите световни икономики и икономическото ѝ разпадане може да окаже влияние на целия свят.

В същото време Путин се опитва да отклони обвиненията и да отвлече вниманието. Водещата новина на голям държавен телевизионен канал вчера не беше резкия спад на рублата, а репортаж за побоя над френски футболни фенове в Киев.

Путин се опитва да хвърли вината върху западните санкции, и те със сигурност изиграха определена роля. Но Кремъл от години така и не успя да реши големите структурни проблеми на руската икономика, която зависи твърде много от петрола и други природни ресурси. Нулев ръст на икономиката се прогнозираше още преди санкциите и спада на рублата.

Сега в Русия е популярен още един виц: Един руснак пита приятеля си: "Ако имаше възможност, какво би променил в миналото си?" Другият отговаря: "Щях да обменя рублите за долари".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
не колега :)) аз играя контра на света т.е. long RUB short USD но не в позиция а на директен swap кат в чейдж бюро сменяш и забрааш. Аз не мога да загубя повече от това което съм сложил като загубим загубим са кво да се прави ..... спекулирам, че Русия няма да фалира, болшинството казва, че ще фалира, обаче при положение, че тълпата винаги греши аз съм наопаки и квотот стане ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
"Русия продължава да е една от най-големите световни икономики и икономическото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Ango
преди 9 години
Ако правилно съм разбрал michaelis , той е на 'дълга' , т.е. е купил двойката $/RUR . С една дума разчита на обезценка на рублата , а не на поскъпване спрямо долара.Просто мисли, а може и да не съм прав за действията на колегата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
И разбира се това е спекула да играя срещу тренда с рублата що да не играя, всичко се случва ... аз го виждам, че е на горе.Ти ако си на мястото на тоз руснака, остай са мойте залози, какво би напрайл? Ще клякаш или ще пренасочиш капиталите и търговията на друго място? Аз не бих клекнал на САШш за някви си смръдливи долари, майната им те няма са вечни, като подпишеш договори с разни държави в други валути и след време просто долара няма да играе важна роля в твоята държава и не може да фалираш това е идеята, но докато се откопчиш ше е трудно ... и ше го последват още много народ руснака тогава с долара не знам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
Продължаването на отричането на реалността и защитавайки ги с емоции, без да се гледат реалните цифри само показва нивото на разбирания по линия на инвестиции/спекулации в един играч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
За икономика няма да потънат, емоции не емоции колкото и да им симпатизирам няма да ме сложат в мавзолей там :)) За политиката не е вярно и постнах статиите да покажа, че само в кратуните на запада е изолирана Русията. Докато си пренасочи капиталите и сделките от "западните си партньори"ше глътнат малко вода, това не става от днес за утре и после и санкции да има и да няма все тая. Както се вижда Япония въпреки санкциите праат нещо с тях, отделно всички други само не и EU и US е да ама те не са света *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Руснаците изглежда обичат и живеят в свят на крайности. След горещата баня се поливат със студена вода и после обратно. Когато пият пият - пият на екс. Те изглежда не могат да живеят в друг свят освен в свят на крайности.Така май действат и в икономиката. От високото се плъзгат до дъното и после пак започват да се катерят. Какво да се прави - руска душа :).Но лично на мене са ми симпатични с това, че имат куража да се опънат на световен хегемон. В човешката история винаги се е намирал някой, който е тръгвал срещу статуквото. Дори и ние някога сме били такива - създали сме свое царство на 100 км от столицата на световна империя по това време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
Явно не си ме разбрал. Говорих за аналогията на колегата долара спрямо лева от 3к на 1к стана - това е хиперинфлационна среда и на всички им е ясно, че ще има радиклана промяна в паричната политика. Сега рублата е далеко от тотална девалвация, но си е по пътя. Това казвам на колегата нямаш оферта да се радваш, че ще стане рублата няколко К и после падне на 1К, след като той е купил на 50 ... Да се отървава и толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Слушай са ти needtoknowmore май ти треа наистина to learn more, недей да учиш деда ти как да търгува. Дедо ти е загубил достатъчно за да знае кое и как се търгува. Аз тука не виждам никъде нещо да съм споменал за трейдинг, сложил съм там една малка дълга на рублата спекулативно и край фалирал съм :))) Сигурно точно тъй е станало. Остай ги тея съвети пази си ги за тебе аз не взимам съвети и не слушам никой, правя сделки на своя глава и щом след 4 год. не съм фалирал и съм на + значи е добре. Ако мислиш, че съм продал майка си за рубли мнооо жестоко си се заблудил .... само тва щи кажа .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 12
юрист
преди 9 години
И какво излезе сега? Че моите предвиждания за руска хиперинфлация, съчетаваща Виденовата зима и руската 1998г./ обявяването на дефолт на рф/ , са верни:) Някои проруски " икономисти" в този форум трябва да запознат да учат икономикс/ макро- и микро- икономика/ и да открият по трудният начин разликите между пазарна и планова икономика на свой гръб :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още