IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 63 е важно число за Русия?

На хоризонта се задават редица лоши икономически новини за Москва, пише ABC News

08:41 | 15.12.14 г. 47
Защо 63 е важно число за Русия?

Тези дни в Москва мрачно се шегуват, че цената на петрола, рублата и Путин са на път да станат на 63 догодина, пише ABC News.

Това означава петролът да падне до 63 долара за барел, рублата да се срине до 63 за долар, а Путин да навърши 63 години. Шегата обаче загуби актуалност, след като в края на миналата седмица барел петрол от ключовия сорт брент падна под 63 долара – до 62,59 долара. 

Рублата не изостава особено: тя затвори миналата седмица при ниво от 57 за долар, като отбеляза спад с близо 8 на сто през миналата седмица и с над 40 на сто тази година. Даже рязкото повишение на лихвения процент не успя да преодолее спада на руската валута.

На хоризонта се задават и други лоши икономически новини. Очакваното изтичане на капитали тази година е близо 128 млрд. долара, което е два пъти повече в сравнение с миналата година и представлява над 6% от цялата руска икономика.

Падналите цени на петрола понижиха пазарната стойност на най-големите руски нефтени и газови компании с десетки милиарди долари. Догодина в страната се очаква рецесия, а инфлацията, особено по отношение на хранителните продукти, нараства. И това не са най-тревожните новини, отбелязва ABC News.

Икономистите изчисляват, че руските банки и големите държавни компании дължат стотици милиарди долари на западни банки. Но поради западните санкции те не могат да рефинансират този дълг в САЩ или в Европа.

Китайските банки не могат да се справят с този обем и сега руските банки и държавни фирми се оказаха на границата на фалита или чакат помощ от бързо свиващия се руски резервен фонд. Съчетанието на всички тези фактори може да доведе до колапс на руската икономика с непредсказуеми последствия за руския президент Владимир Путин и за целия свят.

Популярността на Путин се основава на растящите доходи на населението и стабилността, които ще се окажат под заплаха, ако нефтът продължава да пада, а цената на издръжката на живота да расте, предава БТА.

Руският бюджет ще се изправи пред дефицит, тъй като е бил заложен при далеч по-високи цени на петрола. Това ще засегне всички, от държавните компании в които работят много руснаци, до пенсионерите и държавните служители, получаващи фиксирани плащания.

Западът се надяваше, че санкциите ще накарат Путин да укроти силовата си външна политика. Но както отбеляза неотдавна The Economist, "ранената мечка" може да бъде по-опасна за света. Русия продължава да е една от най-големите световни икономики и икономическото ѝ разпадане може да окаже влияние на целия свят.

В същото време Путин се опитва да отклони обвиненията и да отвлече вниманието. Водещата новина на голям държавен телевизионен канал вчера не беше резкия спад на рублата, а репортаж за побоя над френски футболни фенове в Киев.

Путин се опитва да хвърли вината върху западните санкции, и те със сигурност изиграха определена роля. Но Кремъл от години така и не успя да реши големите структурни проблеми на руската икономика, която зависи твърде много от петрола и други природни ресурси. Нулев ръст на икономиката се прогнозираше още преди санкциите и спада на рублата.

Сега в Русия е популярен още един виц: Един руснак пита приятеля си: "Ако имаше възможност, какво би променил в миналото си?" Другият отговаря: "Щях да обменя рублите за долари".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Колега Микелис, какво ти писах преди 6 часа:==========Ето ти е един фрее съвет рублата ще падне почти без почивка до 61 след това ще има място за корекция - ти сам си мисли какво да правиш. Но като цяло не се захващай с емоции и неща, които на са ти наясно===========
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Държавата (скоро четох за 54%) и в момента държи твърде много. То са ест. монополи, транспорт, военно производство и т.н. Плюс квази държавни структури като Газпром, големите банки.... Колкото по-бързо слезнат до здравословни нива, толкова по-добре. Иначе като цяло - руснаците ще загубят нещичко от санкциите, но за икономиката е по-скоро оздравително. Лошото ще настане, когато паднат санкциите - ще се изсипят купища пари, които ще почнат да задушават местните производители... За руснаците е по-добре санкциите да не паднат още март или септември, а по-скоро след 3-4г., по мое мнение де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Ango
преди 9 години
Печеливш се оказа този , който купи Евро през 2002 и го продаде през 2009 Един $ юни месец беше 34 рубли - сега 60. Кой печели ?Печелят спекулантите! :)Нищо чудно да излезе един нов/стар Сорос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
За тези които не следят внимателно валутния пазар: 2002 година EUR/ USD бе 0.82 $, а през 2009 година долара падна до 1. 63 . На края кой се оказа печеливш ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Ango
преди 9 години
Нещо против 65 $/RUR ? Даже може още днес - утре . А после следим нефта ...докато победим ! )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
аз имам идея-ще се засили държавата повече. Даже съм готов пари да слагам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 6
crammer
преди 9 години
Като гледам, имаш добър контингент от съмишленици и това ме радва! Все пак някой трябва да захранва банковите сметки на печелившите...и това сте точно вие. Дерзайте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Ango
преди 9 години
Все пак една продажба на рублата до към 65 рубли за $ дават някаква дребна печалба по тренда, докато чакаме победата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
остани си с правото...което и без това имам съмнение, че не ти е сила и със сигурност не си го завършил/а/о.Русия има висока инфлация и е доста далеч от хипер инфлацията(не е невъзможна, ама още не е там).А пазарна икономика в момента има именно в Русия, планова-в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
Ango
преди 9 години
:)))Гледаш много генерално . Според мен Русията я чакат тежки две години преди евентуално да обърне тренда. И всичко зависи от Путин и обкръжението му - ако успеят да насочат държавния капитализъм в доба за Русия посока, може и да успеят. Естествено, ако не го убият по някакъв начин до тогава.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още