IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е заплашена от икономически колапс и галопираща инфлация

Голямото притеснение е, че Путин ще стане дори още по-агресивен на геополитическия фронт

10:50 | 17.12.14 г. 76
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва. Снимка: Ройтерс

Руската икономика изпитва проблеми, но във вторник вечерта положението стана абсурдно лошо. Рублата загуби близо 19% от стойността си в рамките на 24 часа. Това е най-лошият спад на рублата за един ден от 16 години, пише BusinessWeek.

В момента има съобщения, че руснаците щурмуват магазините, за да обменят парите си за перални, телевизори или лаптопи. С други думи, всичко, което изглежда, че може да запази стойността си по-добре от хартиените пари, чиято стойност се изпарява в реално време. Политическите и икономическите сили, които изпращат Русия в низходяща спирала са комплексни.

Икономиката на Русия е засегната от два основни фактора – падащите цени на петрола и икономическите санкции заради конфликта в Украйна.

Петролната и газовата индустрия генерират около половината от приходите на Русия, така че комбинацията от шистовата революция в САЩ и по-слабото търсене на световния пазар свалиха цената от 110 долара за барел в средата на годината до под 60 долара в момента и Русия е разтресена. Наложените от Европа и САЩ санкции, които целят да накажат руските компании за действията на президента Владимир Путин също работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

66
rate up comment 7 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Между другото, аз помня какво "изкярих" от инфлацията у нас на времето.Първо, изплатих си апартамента без пари. Второ, купих си кола,пак без пари. За някакви си три четири месеца.Не беше страшно, беше различно.Не виждам причина за паника. Инфлацията си е като умишления банкрут.Който знае как да го прави излиза с печалба, който не знае и се бои от мечки, да не ходи в гората.А и има толкова подозрително всеобщо внимание и на преса и на телевизии за случващото се в Русия, та си мисля, да не гони някой ефекта на петте процента, пет процента достатъчни да се изкриви нечие съзнание за да се получи ефект в материалния свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 9 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 9 години
Ако имаш отговор на въпроса дали Путин освети Сноудън, защото е бил пред разкриване или това е бил опит да покаже на САЩ, че е наясно с това което правят, може и да намериш отговор за амулета :) Аз лично бих заложил на второто, но като опит чрез изпреварване на събитията да ги обърка/забави и скара с Германия, което не се получи. Германия купува крадени данни за неплащани данъци(ББ да каже къда са дисковете за БГ), но отказва да изслуша Сноудън в конферентна връзка?! Дали не отказва да слуша чужди шпиони?! А това, че на стратезите на САЩ са им криви сметките не го подписвам. Те гледат само себе си и не мисля, че им е зле. Ние да му мислим! Около САЩ вода много, ама през комшиите за БГ и пеша се минава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 6 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Цък, не съм го гледал филма, но ще го потърся. А в случая си е моя вината, за проявената дезориентация и опита ми да водя разговор с "ехото в пещерата" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 12 rate down comment 15
StefanL
преди 9 години
Абе *** никой не иска да ни дават заплати ! Въпроса е че еврогеиците ни разбиха и туризма и селскотостопанство и ни затвориха 1,2,3,4, реактор и сега вместо да продаваме ток на турция и гърция ние купуваме .Платиха комисиоони на демократът Костов да ни продаде Тец-овете на американците и сега купуваме най скъпият ток от собствените си продадени тецове . Докараха ни ЕРП комисионери от европа да помпят още повече бедният български народ! Напълниха ни с *** бежанци който бягат от политиката на Европа и Америка срещу сирия и други азитски държави който ние трябва да храним . Спряха ни инвестиции като Бургас -Александропулис и Южен поток за да може да купуваме руски газ от Европа а не директно от Русия по всеки един начин се мъчат да ни държат в бедно колониално положение за да сме зависими от тях. Това е вашият еврогеиски педераски съюз ние сме колония в момента не сме държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 13 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
А твоят въпрос ме хвърля в една много интересна за мен тема - дали тези, които са сложили Петин там, няма да го махнат. Очевидно на това залагат и американците в цялата си стратегия и тактика, щото от вън нищо не могат да направят. Остава обаче да виси идин въпрос със страшна сила: Путин дали мисли за подобна вероятност и дали носи амулет срещу такава зла магия... Хаха!Аз по- скоро си представям една по- различна картинка - едни абсолютно откъснати от реалността, самозабравили се "стратези" в американската администрация, на които все по- често не им излизат сметките, все по- често са изненадани от събитията и губят партия след партия - Сирия, Иран, Турция, Украйна.... Защо точно в Русия трябва да им се получи? Хаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха! Гледал ли си "Маша и Медведь"? Заприлича ми на медведа, който с учудващо търпение общува с едно идиотче. И твойта работа същата - обясняваш на Наша Маша политиката, а на нея само е..не й е в главата! Хаха!Опитваш се да общуваш с форумен *** с няколко регистрации, предсавящ се в една от тях за жена, в друга за мъж... Само се чудя дали е в състояние сам да се такова, или все пак конят шиба юристката...? Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 14 rate down comment 7
Chick-Chirick
преди 9 години
А да ме светнеш за заплатите, нали не си мислиш, че ЕС плаща заплати или си "предполагал", че след като ни приемат в ЕС ще ти плащат европейска заплата от ЕС? За ниските заплати се оплаквай на петата колона на Путин в БГ, които приватизираха и разбиха цялата икономика по КГБ сценарий, с главен изпълнител за БГ- ДС! Там плачи. При Костов и на Позитано! Запада не е без трески за дялане, но олигарсите просто мразят хората, разберете го вече. Време Ви е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 13 rate down comment 10
StefanL
преди 9 години
не хич не сме Бедни я погледни миньорите в Бургас 3 месеца без заплати! 1,5 милиона Българи под прага на бедноста от 5 милиона българи ! Много сме богати след 8 години в еврогеиският съюз след още 8 ще бъдем на същият хал щото не ни имат за хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 11 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
това урок по международно право ли е господин " афтокад"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 9
юрист
преди 9 години
52- Когато плюеш по България, не е зле да си спомниш, че 10-12 часа, след като медведев оплю България, рф изпадна в предфалит:) Така, че- ако не искаш същото за себе си, прекрати оплюването България - изобщо не сме толкова бедни и мизерни, колкото ни представяш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още