IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е заплашена от икономически колапс и галопираща инфлация

Голямото притеснение е, че Путин ще стане дори още по-агресивен на геополитическия фронт

10:50 | 17.12.14 г. 76
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва. Снимка: Ройтерс

Руската икономика изпитва проблеми, но във вторник вечерта положението стана абсурдно лошо. Рублата загуби близо 19% от стойността си в рамките на 24 часа. Това е най-лошият спад на рублата за един ден от 16 години, пише BusinessWeek.

В момента има съобщения, че руснаците щурмуват магазините, за да обменят парите си за перални, телевизори или лаптопи. С други думи, всичко, което изглежда, че може да запази стойността си по-добре от хартиените пари, чиято стойност се изпарява в реално време. Политическите и икономическите сили, които изпращат Русия в низходяща спирала са комплексни.

Икономиката на Русия е засегната от два основни фактора – падащите цени на петрола и икономическите санкции заради конфликта в Украйна.

Петролната и газовата индустрия генерират около половината от приходите на Русия, така че комбинацията от шистовата революция в САЩ и по-слабото търсене на световния пазар свалиха цената от 110 долара за барел в средата на годината до под 60 долара в момента и Русия е разтресена. Наложените от Европа и САЩ санкции, които целят да накажат руските компании за действията на президента Владимир Путин също работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 5 rate down comment 5
Chick-Chirick
преди 9 години
Тезата ти за война е вярна, но не мисля, че целите на тази война са точни. Какво ще кажеш утре, ако Путин бъде свален от същите среди, които го поставиха там? Къде тогава ще бъде тезата ти за защитата на Русия от лошият Запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 11 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Вероятно това , което цитираш е дословно от първоизточника, обаче не е обяснение, къде в написаното от мене видя заявка : " че се гордея с ЧУЖДА държава" , да не говорим за другите опосредствани хипотези и внушения, които правиш с по-долу приведения цитат??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 10
юрист
преди 9 години
НК Чл. 407. Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години. Чл. 408. Който пряко или косвено, чрез печат, слово, радио или по друг начин се стреми да предизвика въоръжено нападение от една държава върху друга, се наказва за подстрекателство към война с лишаване от свобода от три до десет години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 12 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Много горещ стана спорът. То е ясно кой ще спечели - Русия (или Китай). Доказателството - който ни е направил васал е загубил - Германия Първата и Втората световни. войни, СССР - Студената война. Сега сме със САЩ и е техен ред. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
В голямо недоумение ме остави извода ти " че се гордея с ЧУЖДА държава",?!Ще бъдеш ли по-конкретен, какво те навежда на такава мисъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
Така, како се гордеете с ЧУЖДА държава- "...Докато Русия притежава военни аргументи, които вещаят риск от неприемливи загуби или пълно унищожение на световния хегемон (а руснаците са една от двете държави, които могат да зачистят няколко планети като нашата).." , да Ви минава през ума, че родителите Ви живеят В БЪЛАГРИЯ, КОЯТО Е ЧЛЕН НА ЕС И НАТО и ако пожелавате използване на военни аргументи от рф срещу ес, значи искате рф да води агресивна война и срещу БЪЛГАРИЯ -т.е. срещу домът на родителите ви? Искрено се надявам да дойде време РАЗДЕЛНО, което ясно да изолира за едни 20 години всички като вас в затворите за измяна на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Уау!!! Какво единомислие : почти едновременно "постнахме" констатация, че това което се вихри около Русия е начало на война!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 14 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
В светлината на тази постановка, това което им предстои на руснаците е да търсят решения на тази задача за самодостатъчност в икономически, финансов и военен план, ... а това неминуемо минава и през опцията, да преминат в режим: отключен-от-долара-вътрешен-кръг-на-обръщение. Очевидно е също така, че опитите (като този на който сме свидетели в момента) да се използва финансово-икономическото оръжие, което притежават гео-политическите съперници на руснаците, ще бъдат преустановени едва, когато престанат да дават ефект, т.е. създаването на икономика и финанси, които са в състояние да преминават в режим на автономност/самодостатъчност, е без алтернатива за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 15 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Кой каквото ще да говори това си е истинска война (било то и в начална фаза). На война никой не може да очаква, че ще го съпътства усещане за комфорт и хедонистични гъдели.Докато Русия притежава военни аргументи, които вещаят риск от неприемливи загуби или пълно унищожение на световния хегемон (а руснаците са една от двете държави, които могат да зачистят няколко планети като нашата), както и наличието на природни ресурси, което буди допълнителни апетити, руснаците са обречени да търсят път да са си в голяма степен самодостатъчни в такива епизоди на ескалация и противопоставяне. Крайната цел, която имат стратезите и десижън-мекърите в американо-центричния свят е окончателно сломяване на суверенитета им и раздробяване държавата на части и едва ли има хора, които да се съмняват в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Нищо не мисля! Колкото изкара - толкова! Това е война, а на война - като на война! Ако сега Русия клекне, ще я разпарчетосат и никога повече няма да може да се съвземе. Ако издържи, ще създаде свой собствен политически и икономически полюс, около който има доста мераклии да гравитират. Това е!Пак ще подчертая - става дума за война, а както писах веднъж, Русия не е печелила войните си, защото е била много по-силна от враговете си, а защото те са се оказали много по-слаби от очакванията си! Не им е стигал ресурсът да я изчакат да умре! хахаха!Та и сега това е най-интересното в този мач - на нас (ЕС, НАТО, САЩ) колко са ни здрави клекавците и ние колко ще издържим в окопите, щото и ние караме на изпарения, май.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още