IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е заплашена от икономически колапс и галопираща инфлация

Голямото притеснение е, че Путин ще стане дори още по-агресивен на геополитическия фронт

10:50 | 17.12.14 г. 76
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва. Снимка: Ройтерс

Руската икономика изпитва проблеми, но във вторник вечерта положението стана абсурдно лошо. Рублата загуби близо 19% от стойността си в рамките на 24 часа. Това е най-лошият спад на рублата за един ден от 16 години, пише BusinessWeek.

В момента има съобщения, че руснаците щурмуват магазините, за да обменят парите си за перални, телевизори или лаптопи. С други думи, всичко, което изглежда, че може да запази стойността си по-добре от хартиените пари, чиято стойност се изпарява в реално време. Политическите и икономическите сили, които изпращат Русия в низходяща спирала са комплексни.

Икономиката на Русия е засегната от два основни фактора – падащите цени на петрола и икономическите санкции заради конфликта в Украйна.

Петролната и газовата индустрия генерират около половината от приходите на Русия, така че комбинацията от шистовата революция в САЩ и по-слабото търсене на световния пазар свалиха цената от 110 долара за барел в средата на годината до под 60 долара в момента и Русия е разтресена. Наложените от Европа и САЩ санкции, които целят да накажат руските компании за действията на президента Владимир Путин също работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 11 rate down comment 6
Chick-Chirick
преди 9 години
Мави, Путин добре "ще сложи на черджето едни дето му мътят водата", ама при водеща лихва от 17% и не съвсем, но доста "намаляли" финансирания от Запада, къде точно на черджето се намират малките и средните фирми? Колко време му даваш още? Как мислиш година време дали ще изкара? Ти колко руски продукта си купи тази година? А братушките колко западни си купиха, които сега не им ги внасят? Това за руските продукти те попитах, за да не вземеш да се объркаш и да контрираш с тезата, че видиш ли сега ще им дръпне икономиката с износ, не за друго. Не ти следя "русобителската" кошница:) Така като пиша и ми светна, че Путин ако не друго, поне ще може да разбие един мит, че "Русо гладно нема":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 10
юрист
преди 9 години
По-важно е утре след изявлението на *** какво ще направи обама и тогава какъв ще е курса рубла/долар и рубла /евро :) Да не се окаже, че от утре рф официално обявява, че е в хиперинфлация:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
xkm
преди 9 години
1 $ 63,1870 рубли минус 6.390% за долара днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Полка с телевизорами в одном из магазинов в МосквеПРОДАНО ВСЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 4
rover
преди 9 години
http://***.gazeta.ru/business/photo/moskva_vstaet_v_ochered.shtml#!photo=7===================================================================А я вижте това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 15 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
И Гоше, ако беше толкова сам и закъсал Путин, защо беше този десант от ЕС в Турция след него? Викат - от зор, за малко самолетът на кацащата Могерини щял да се блъсне в този на излитащия Путин... хахаха! А Могерини била по чехли - немала време да си обуе обувки от бързане... Какво толкова сериозно и спешно за ЕС може да донесе срещата на едно фалирало джудже с Ердоган? И защо, макар и не толкова видимо и отразено в медиите, същото се случи и в Индия? Там франсетата и американците яко се тресат за едни сделчици, които Путин май отнесе към Москва... хехе!Изобщо, полека с изводите. Нищо не е така, както изглежда! хаха Може да е много по-зле, но може и хич да не е - никой не знае какво става в момента в Русия! Има и версия, че Путин нарочно слага на чержето едни, дето му мътят водата... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 5
rover
преди 9 години
В Ульяновске Сбербанк не выдает рубли17.12.2014, 16:43 | Газета.Ru В Ульяновске Сбербанк не выдает наличные рубли, передает корреспондент Газеты.Ru.Сотрудник центрального отделения банка заявил, что выдача наличных по вкладу невозможна, так как у них нет ни копейки.В двух других отделениях в центре Ульяновска также не производится выдача рублей.Во всех банках стоят очереди. Многие банкоматы в городе не работают, в тех, которые работают, стоят очереди, наличные рубли также заканчиваются.В некоторых магазинах, например в магазине сети Магнит, отказываются проводить оплату по банковским картам.===================================================================Това е ситуацията. Изпитвам същото чувство, както по времето на горящите кули в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Потомците на генерал Заимов скоро няма да се затрият. А Германия не я жали - те за пръв път от години правят балансиран бюджет, та затова Меркел не е угодна на всички.Не ми говори за българската политика от 41 година. Самият факт, че от всички воювали тогава сме с най-малко жертви, най-малко разрушения и без загуба на територия, показва правилността на действията на тогавашните политици. Ама ти си знаеш - Соболев, та Соболев, Трактористи, Три танкиста и неутралитет...хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Хаааахахаха...! Сигурно и дядо ти така радостно е квичал през лятото на 1941 г. ... хахаха! Де полека да се не изсипеш от възторг - Русия на колене! хахаха!Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го постигнеш! Много ви се иска, но ще требва още да почакате! хахаха! Щото Путин пак мълчи - или се е насрал от шубе, или нещо пак мъдри. Ти се моли да е първото... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Здрасти! Ми малко по купон - един приятел откри хотелче в Банско и му помагах да го усерем за сефте... хахаха! Мерси, че питаш! :)Добре, ти си знаеш твойто. Няма да споря, защото аз не пиша по идейни подбуди като някои други, а защото съм засегнат по същия начин, по който и куп мои колеги от цяла Европа и знам какво мислят те за кризата в Украйна. В моя бизнес Германия е основен доставчик на технологии, машини и материали и имам доста широки контакти от десетки години там! Знам какво мислят и какво говорят с мен по телефона или на маса, но щом ти казваш... хехе!Путин не е сам, или поне не по-сам от всеки един голям глобален играч. Такива винаги са сами! Путин обръща Русия към Азия, защото там ще се въртят големите кинти през следващия век. Наблюдавай например едно новозараждащо се регионално "блокченце" - Русия - Турция - Иран и дали скоро ще засмучат в гравитационното си поле и Азербайджан. После пак ще си говорим от това какво следва... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още