IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е заплашена от икономически колапс и галопираща инфлация

Голямото притеснение е, че Путин ще стане дори още по-агресивен на геополитическия фронт

10:50 | 17.12.14 г. 76
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва. Снимка: Ройтерс

Руската икономика изпитва проблеми, но във вторник вечерта положението стана абсурдно лошо. Рублата загуби близо 19% от стойността си в рамките на 24 часа. Това е най-лошият спад на рублата за един ден от 16 години, пише BusinessWeek.

В момента има съобщения, че руснаците щурмуват магазините, за да обменят парите си за перални, телевизори или лаптопи. С други думи, всичко, което изглежда, че може да запази стойността си по-добре от хартиените пари, чиято стойност се изпарява в реално време. Политическите и икономическите сили, които изпращат Русия в низходяща спирала са комплексни.

Икономиката на Русия е засегната от два основни фактора – падащите цени на петрола и икономическите санкции заради конфликта в Украйна.

Петролната и газовата индустрия генерират около половината от приходите на Русия, така че комбинацията от шистовата революция в САЩ и по-слабото търсене на световния пазар свалиха цената от 110 долара за барел в средата на годината до под 60 долара в момента и Русия е разтресена. Наложените от Европа и САЩ санкции, които целят да накажат руските компании за действията на президента Владимир Путин също работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 5 rate down comment 9
юрист
преди 9 години
Когато рф се разпадне, на нейно място ще се появи Сибирската република.Ако рф не се разпадне, то Булгаргаз може да предоговори цената на доставяният руски природен газ, и да поиска цена от 100-120 $ за 1000 куб.м. газ, защото при огромен спад на цената на петрола, спада и цената на газът- самите руснаци са искали да бъде заложен този ценообразуващ механизъм:D За България като нетен вносител това е много добра новина:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Мерси за "упътването" ;))Ще го имам предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 11 rate down comment 7
StefanL
преди 9 години
С тоя юрист не се занимавай той е " афтокад" от Софииската адвокадска колегия но още не са му дали дипломата " Вчера се изцепи че Крим бил 500 години Български какво може да очакваш от такъв *** АФТОКАД а не адвокат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 13 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
И по последното ти "питане" :-За това каква политика ще възприеме международната общественост, по отношение на Путин и Русия, във връзка с присъеденяването на Крим към състава на РФ, мога само да гадая по аналогия от други сходни събития. Това , което ми идва на ума като аналог, е анексията на северен Кипър от РТуркия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 12 rate down comment 13
StefanL
преди 9 години
Не се притеснявайте драскачи америкоси Русия е велика и богата държава не я мислете ще излезе от това положение незабравяите че захранва цяла Европа с газ който се плаща в евро и към момента няма други доставчици за европа! Мислете за нашата бедна и мизерна държавица която по същата схема 1997 година долара беше станало не 100 лева ами 2000 лева. Мислете за това че след 8 години престой в еврогеиският съюз сме най бедната държава не само в европа но и в Африка по статистика 16 африкански страни имат много по висок стандарт от нас. Украйнците дори се плашата да влизат в еврогеиският съюз след като виждат България на какъв хал е след 8 години ЕВРО-ШВЕСТЕРСКИ КРАДЛИВ СЪЮЗ Затова вече се срещат все повече Българи който тъгуват по времето на Бай Тошо който беше 100 пъти по умен от бодигарда си Бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 13 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Ако все още те вълват разсъжденията ми по темите, които си повдигнал, по реда в който си ги поставил, ти отговарям следното:-Всеки човек притежава психически апарат, който както всеки друг феномен в заобикалящата ни природа не е съвършен, следователно за всеки (макар и с различна степен на вероятност) е валидно допускането, че може да изперка , т.е. психическия апарат да произведе малфункция;-Не се сещам аз лично, някъде да съм въвеждал подобна диференциация, касаеща отношението към всеки отделен субект, с достъп до ядрено оръжие. Ако ти си видял някъде подобно нещо в думите ми, моля да ми го посочиш. Това, което съм извел като свое наблюдение, е обстоятелството, че западно-центричния свят или условно Америка, се стреми и ще се стреми за в бъдеще, да неутрализират руския военен стратегически капацитет, който създава за тях неприемливи рискове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
На поставените от теб въпроси (в пост # 48) нямам еднозначен отговор. Мога да изложа собствени предположения, с които , ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ, нито ангажирам някого, нито възнамерявам да подстрекавам, когото и да било, към каквито и да било действия !! Абсолютно същото важи и за предходните ми мнения!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 8 rate down comment 11
юрист
преди 9 години
Че този кагебист имал много крехка психика... Да извършва агресия в суверенна държава и то в Европа, в 21 век, е нормален, има психика, ниящо не смущава съвестта и сънят му, а когато трябва да отговаря за действията си- изведнъж- о, аааа, ще полудее и ще затрие света, така ли? Това е мислене на ПРЕСТЪПНИК и го пиша абсолютно сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 11
dakl
преди 9 години
Дано даде Бог един ден и България да я сполети руския колапс и икономическа катастрофа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 11
юрист
преди 9 години
45- Само президентът на рф- *** ли може да "откачи", понеже е притиснат? Ами ако ДРУГ президент на ДРУГА ЯДРЕНА държава откачи и реши да натисне пръв копчето, защото рф чрез военна агресия граничи с държавата му и разполага на 30 км, от границата й руски оръжия? Какви са тези постоянни внушения, че ако *** видите ли нямал изход, щял да натисне ядреното копче? Кого и защо се опитвате да плашите така? Ако кагебистът *** няма необходимата психика да отговаря за агресия си спрямо Украйна и незаконната анексия на Крим, като върне Крим и изтегли войските си от Украйна, това значи ли, че цял свят трябва да се съобразява с един луд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още