IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е заплашена от икономически колапс и галопираща инфлация

Голямото притеснение е, че Путин ще стане дори още по-агресивен на геополитическия фронт

10:50 | 17.12.14 г. 76
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Постоянно променящото се табло на чейндж бюро в Москва. Снимка: Ройтерс

Руската икономика изпитва проблеми, но във вторник вечерта положението стана абсурдно лошо. Рублата загуби близо 19% от стойността си в рамките на 24 часа. Това е най-лошият спад на рублата за един ден от 16 години, пише BusinessWeek.

В момента има съобщения, че руснаците щурмуват магазините, за да обменят парите си за перални, телевизори или лаптопи. С други думи, всичко, което изглежда, че може да запази стойността си по-добре от хартиените пари, чиято стойност се изпарява в реално време. Политическите и икономическите сили, които изпращат Русия в низходяща спирала са комплексни.

Икономиката на Русия е засегната от два основни фактора – падащите цени на петрола и икономическите санкции заради конфликта в Украйна.

Петролната и газовата индустрия генерират около половината от приходите на Русия, така че комбинацията от шистовата революция в САЩ и по-слабото търсене на световния пазар свалиха цената от 110 долара за барел в средата на годината до под 60 долара в момента и Русия е разтресена. Наложените от Европа и САЩ санкции, които целят да накажат руските компании за действията на президента Владимир Путин също работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 11 rate down comment 13
stanislavr
преди 9 години
Както казват руснаците: Всички сме иглички на една елхичка. Русия е все пак доста сериозна икономическа сила и ако падне ще повлече и останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Начи ти си твърдо убеден, че Раша е сама?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Не си прав. Няма значение какво произвеждаш. Русия не е толкова немощна технологично колкото на тукашните фоби им се привижда. Просто в съвременния глобален свят, никой не може да оцелее сам. Не става дума само какво можеш да произвеждаш. Тук е и пазар и финансови потоци и емиграция/имиграция и ... абе не става сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
Това че мразят Горбачов не значи че не е най-полезния за страната управник от много десетилетия.Те и българите мрязят и Стамболов и Костов.Истината е, че хората не искат свобода, тя е много тежка. Искат някой със сопата да им казва къде да вървят, ама се сърдят после като ги натири в калта, за да мине по главите им без да се изцапа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 7
data
преди 9 години
Някой беше казал - не може да произвеждаш компютри а да внасяш домати ! Та няма как да се думкаш у гърдите че си световна мега, ултра сила, а да не можеш да произведеш елементарни стоки и услуги за потребление . Та Русия не се учи дори от грешките си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 6
Sakamano
преди 9 години
Руснаците мразят Горбачов. Харесват Путин, защото им даде някаква илюзия за минало величие, когато все още ги смятаха за свръхсила. Освен това, през последните години, когато цените на горивата бяха високи, за пръв път през цялата си история руснаците усетиха малко от "убавинята" - да живеят като бели хора. Но на това му дойде края. Сега въпросът е колко още ще търпят Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 23
misanthrope
преди 9 години
Външна политика, не Forex. Русия за пореден път е подведена от вярата си в собственото си величие и мощ да оцелее сама срещу всички. Не зная какво трябва да стане за да се оправи тази държава. Лашка се от диктатура и империализъм, в пълна безстопанственост и хаос на пияницата Елцин и обратно в диктатурата и империализма на Путин.Трябва им ръководител като Горбачов да ги управлява поне 100 год. за да се стабилизират нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 23
Internet
преди 9 години
***-аджийските надничари се чувстват вече аристокрация, презрителното рашки говори за товаТИМ-аджийски надничар...Това звучи гордо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Не е ново:) Рашките го бяха забравили обаче:) Както се казва перото е по силно от меча, форекс-а от ракетата:))) Аз специално много добре захлебих от петък насам за вас не знам :))) За последните 40 дни от рублата изкарах 2 пъти повече пари, от колкото от всичките си инвестиции във валути, акции и т.н за последните 2 год :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
draifuss
преди 9 години
До края на седмицата президентът на САЩ Барак Обама ще подпише нов закон за нови санкции срещу Русия и военна помощ за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от БТА.Той каза, че законът позволява на президента на САЩ да определя самостоятелно стратегията по отношение на Русия и Украйна и да решава дали да налага нови санкции, или не.В събота конгресът прие закон за подкрепа на Украйна, който предвижда увеличаване на натиска върху руския президент Владимир Путин чрез въвеждане на санкции срещу оръжейни компании и инвеститори във високотехнологични петролни проекти. Документът предвижда също правителството в Киев да бъде подкрепено с военна помощ.Обама неколкократно заяви, че е "контрапродуктивно" да се налагат допълнителни санкции от страна на САЩ, без те да бъдат координирани с Европейския съюз, припомня Франс прес.Държавният секретар Джон Кери заяви в Лондон, че Русия е предприела някои конструктивни хстъпки към евентуално намаляване на напрежението в Украйна и че САЩ и Европа са склонни да облекчат наложените на Москва санкции, ако Путин предприеме още мерки в тази посока, пише Ройтерс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още