IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА: Не е реалистично Гърция да плати целия си дълг

Моят най-лош кошмар ще бъде, ако еврозоната се разпадне заради провала на Гърция, твърди говорителят на партията победител

09:59 | 27.01.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Нереалистично е да се очаква Гърция напълно да погаси огромния си дълг", обяви говорителят на партията победител в изборите СИРИЗА Евклид Цакалотос пред BBC.

„Никой не вярва, че гръцкият дълг може да се изплати", каза Цакалотос.

Крайнолявата радикална партия СИРИЗА, която спечели предсрочните парламентарни избори в неделя и вече сключи коалиционно споразумение с по-малко представената партия „Независими гърци", възнамерява да предоговори гръцкия дълг с международните кредитори. Редица лидери на ЕС обаче предупредиха новото гръцко правителство да спазва договорените ангажименти с кредиторите.

„Не съм срещал икономист, който да казва, че Гърция ще си изплати целия дълг. Това просто не може да стане“, добави Цакалотос. Според него лидерите на ЕС сега трябва да покажат, че са готови да работят със СИРИЗА.

„Европа ще стане много забавна и много опасна и с много центробежни политически сили, ако те сигнализират, че след проведения демократичен вот в Гърция няма да имат интерес от разговори с новото правителство. Ще бъде финален сигнал, че това е Европа, която не може да приложи демократични и социални промени“, обясни още Цакалотос.

Същевременно той подчерта, че „моят най-лош кошмар ще бъде, ако еврозоната се разпадне заради провала на Гърция".

„И ако Гърция се провали и бъде извадена от еврозоната, валутният съюз ще се разпадне. Казахме от самото начало, че еврозоната е опасна, еврото е опасно, но не е заплашено от СИРИЗА... заплашено е от политиките на строги икономии", обясни още говорителят на новото гръцко правителство.

„Ако СИРИЗА спечели преговорите си с останалата част от еврозоната за преструктуриране на дълга, други партии, които се противопоставят на политиката на строги икономии, ще изглеждат по-привлекателни в очите на избирателите“, твърди икономическият редактор на  BBC Робърт Пестън.

„Една евентуална победа на протекционистки настроената Марин Льо Пен на президентските избори във Франция би била интересен тест на невъзмутимостта на пазарите", добавя той.

А ако се стигне до обратния сценарий и СИРИЗА не успее да убеди партньорите си в Брюксел и Берлин на отстъпки, в крайна сметка може да се стигне до излизане на Гърция от еврозоната. Тогава инвеститорите може и да изтеглят вложенията си от всяка страна от еврозоната, в която националистите са във възход, пояснява той.

Очаква се днес лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва като премиер вчера, да разкрие състава на новия си кабинет.

Общият дълг на Гърция е 316 млрд. евро, или 176% от БВП - най-високият в еврозоната. Дефицитът в бюджета на Гърция възлиза на около 0,8%. Безработицата към октомври 2014 г. е 25,8%. БВП през 2013 година възлиза на 182 млрд. евро, а отпуснатият от кредиторите заем е в размер на 240 млрд. евро. Припомняме, че до 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите си.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 13 rate down comment 3
krasssen
преди 9 години
Защо новият премиер не се закле в църква . Може би ще се извърти от обещанията си и има страх само от Бога?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 3
partner
преди 9 години
Ще плати, но сега са на фаза "много ни е солено", ще опитаме 100 тояги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 5
Slavvi
преди 9 години
Много лесно изглежда да кажеш, че няма да си плащаш дълга, но това автоматично означава пълно затваряне на кранчето за нови дългове, фалит на банки, излизане от еврозоната (за Гърция) и т.н.================================================И защо трябва да молиш някой за хартия, който да те заробва чрез нея? Не можеш да си печаташ собствена сам ли? По-добре ужасен край на дълговата криза, отколкото ужас без край.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Не е реалистично кредиторите да отпишат целия дълг след като вече бяха отписани 100 млрд. евро (= 2.5 пъти БВП на България). Жан Виденов явно се е преродил в лицето на Ципрас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 10
GoldBear
преди 9 години
още 100 милиарда отписани и връщане на 14 заплата хаха яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 9
tsanko stefanov 2
преди 9 години
В най скоро време очаквам среща Меркел-Ципрас! Изключително важно е какво ще говори средношколецът тогава.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 12
GoldBear
преди 9 години
бухахаха бая колеги са се поркили не коментират само заблудените още вярват че ще се плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 38 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Всички останали пък мислят, че не е реалистично гърците да ядат толкова много без да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 5
Буда Гоцев
преди 9 години
Другарю византиец, твоят най-лош кошмар предстои , но той не е разпадане на ЕЗ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 12
kefal
преди 9 години
Да си гледаме само нашата паница? Защо?Ами дайте направо да слагаме обратно оградата по границата ни и така стадото (демек народа) да пасе само в кошарата?Защо да не погледнем какво става в една западнала Гърция? Оня ден избори, вчера правителство. А при нас, избори, 3-4 дни чакаш да наместят резултата, после 2-3 седмици преговори на кой колко, после правителство след месец ... А в западнала Гърция за 1 ден след изборите имат правителство. Какво ли да сравняваме повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още