IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА: Не е реалистично Гърция да плати целия си дълг

Моят най-лош кошмар ще бъде, ако еврозоната се разпадне заради провала на Гърция, твърди говорителят на партията победител

09:59 | 27.01.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Нереалистично е да се очаква Гърция напълно да погаси огромния си дълг", обяви говорителят на партията победител в изборите СИРИЗА Евклид Цакалотос пред BBC.

„Никой не вярва, че гръцкият дълг може да се изплати", каза Цакалотос.

Крайнолявата радикална партия СИРИЗА, която спечели предсрочните парламентарни избори в неделя и вече сключи коалиционно споразумение с по-малко представената партия „Независими гърци", възнамерява да предоговори гръцкия дълг с международните кредитори. Редица лидери на ЕС обаче предупредиха новото гръцко правителство да спазва договорените ангажименти с кредиторите.

„Не съм срещал икономист, който да казва, че Гърция ще си изплати целия дълг. Това просто не може да стане“, добави Цакалотос. Според него лидерите на ЕС сега трябва да покажат, че са готови да работят със СИРИЗА.

„Европа ще стане много забавна и много опасна и с много центробежни политически сили, ако те сигнализират, че след проведения демократичен вот в Гърция няма да имат интерес от разговори с новото правителство. Ще бъде финален сигнал, че това е Европа, която не може да приложи демократични и социални промени“, обясни още Цакалотос.

Същевременно той подчерта, че „моят най-лош кошмар ще бъде, ако еврозоната се разпадне заради провала на Гърция".

„И ако Гърция се провали и бъде извадена от еврозоната, валутният съюз ще се разпадне. Казахме от самото начало, че еврозоната е опасна, еврото е опасно, но не е заплашено от СИРИЗА... заплашено е от политиките на строги икономии", обясни още говорителят на новото гръцко правителство.

„Ако СИРИЗА спечели преговорите си с останалата част от еврозоната за преструктуриране на дълга, други партии, които се противопоставят на политиката на строги икономии, ще изглеждат по-привлекателни в очите на избирателите“, твърди икономическият редактор на  BBC Робърт Пестън.

„Една евентуална победа на протекционистки настроената Марин Льо Пен на президентските избори във Франция би била интересен тест на невъзмутимостта на пазарите", добавя той.

А ако се стигне до обратния сценарий и СИРИЗА не успее да убеди партньорите си в Брюксел и Берлин на отстъпки, в крайна сметка може да се стигне до излизане на Гърция от еврозоната. Тогава инвеститорите може и да изтеглят вложенията си от всяка страна от еврозоната, в която националистите са във възход, пояснява той.

Очаква се днес лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва като премиер вчера, да разкрие състава на новия си кабинет.

Общият дълг на Гърция е 316 млрд. евро, или 176% от БВП - най-високият в еврозоната. Дефицитът в бюджета на Гърция възлиза на около 0,8%. Безработицата към октомври 2014 г. е 25,8%. БВП през 2013 година възлиза на 182 млрд. евро, а отпуснатият от кредиторите заем е в размер на 240 млрд. евро. Припомняме, че до 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите си.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
И колега не пропускай факта, че стандарта и инфраструктурата на гърците бяха затова че много години ги хранеха наготово щото бяха важен елемент от южния фланг на НАТО и около тях имаха доста врагове от Варшавския Договор.Това беше в миналото.Реалността сега е друга и явно началник кухнята вече няма да пуска безплатно ядене на корем за гърци. Пък те нека да продължават да си мислят други работи. Само по-зле ще им става и стандарта и инфраструктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 9 години
Има един интересен момент в гръцките финанси - В ТЯХ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НАВЛЯЗОХА АМЕРИКАНСКИ И КАНАДСКИ ФОНДОВЕ!В това задкулисие остава незабелязано, че обръщението на Ципрас е единствено НАСОЧЕНО към кредиторите от ЕС, които стоят като хипнотизирани в очакване на действия на длъжник КОЙТО ИЗОБЩО НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА ПЛАЩА.Предоговарянето на дълга за гърците означава ОТПИСВАНЕТО НА ЧАСТ ОТ НЕГО ,а не разсрочването му.Ще бъде интересно да се види, коя ще е първата държава която ще посети Ципрас.Към този момент се вижда, че това няма да е държава от ЕВРОПА.Вероятността това да е Русия е свързана с отказа на Ципрас да бъдат налагани санкции на Москва, с изграждането на ТУРСКИ ПОТОК, с газов хъб който ще е на границата на ТУРЦИЯ с Гърция, а не на тази с България!ЗА ЕВРОПА ЩЕ Е ЖЕСТОКО АКО ТРЯБВА ДА СУЧИ РУСКИ ГАЗ ОТ ЦИЦКАТА НА АТИНА ПАЛАДА, защото тази през УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕНА!! Истински шок и ужас очакват ЕС, когато се завърти Турски поток !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 12
GoldBear
преди 9 години
аз ти казвам че ще има нови 100 милиарда опростени ти пак анализираш като Каролев ама това ама онова :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Пари и политическо влияние отделени едно от друго не означават абсолютно нищо. Ако Гърция е толкова глупава да си жертва влиянието в САЩ и ЕС с надеждата да спечели ново влияние и пари в Евразия.... егати и ***!!! Не мисля че са чак такива. А ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
1. Грък никога няма да слугува на друг, както прави българина.2. Гърция има едно от най-силните лобита в САЩ и в ЕС. Затова е страната с най-голям танкерен флот за пренос на нефт и газ в целия свят и има привилегировано място при много поръчки за доставки. При това си статукво за същото време други свястни хора щяха да постигнат 10-пъти по голямо БВП от мързеливите тарикати.Мисля че все пак и дългодържателите на гръцки дълг не са такива ***, за каквито ги мислим и си правят сметката. Точно защото си правят сметката спират гърците дотук. Ако Гърция наистина ритне срещу тези, които я хранят никога няма да стигне дори 1/3 от това, което беше до ден днешен. Желаещи да се наместят в освободените от гърците апетитни бизнес начинания бол.Ако не искат да плащат дълговете си ще дадат реални притежания като обезпечения. Няма искам/не искам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Затова не си :-) им на мястото нито на етноса нито на Гюнтеровица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 7
GoldBear
преди 9 години
колега и миналия път го водих този спор с колегите и те като теб говореха сега щели разбираш ли Гъркини да идват да ни чистят задниците, шели да си платят всичко с лихвите ама пак ние ходим чистим *** опростиха им 10 милиарда ............сега пак така ще стане Гърците не може да ги стигнем и срещу тях да вървим и като стандарт на живот и като инфраструктура и като каквото се сетиш още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Не ти отива на самочувствието да приказваш подобни глупости, че управляващите ЕС са безсилни точно пък пред гръцкото простолюдие.И добре че накрая поне направи някаква прогноза. Ще си говорим затова след 6 месеца и ще ти припомня.Приказките са си приказки обаче реалността е друга и много често те удря здраво по главата ако не спреш навреме опиатите, както продължават да се друсат гърците с напразни надежди.Ако съм на мястото на Меркел или на мюсюлманина Обама ще изритам гърците от ЕС без никакъв шанс за опрощаване на каквото и да било. Нека да вървят с руснаците. Да не би Русия да се навие да им изплаща дългове за 300 милиарда? Няма газопроводи и нефтопроводи, които да струват чак толкова много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 12
GoldBear
преди 9 години
След 6 месеца дългът на Гърция вече ще е предоговорен. ЕС няма избор. Може да купи политиците, но срещу народа зелките в Брюксел са безсилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 17 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
излизането на Гърция наистина ще е най лошия кошмар но не за еврозоната а за венсеремусите от малякия и всички техни събратя.Разбира се това няма да стане защото маляките не са толкова глупави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още