IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА: Не е реалистично Гърция да плати целия си дълг

Моят най-лош кошмар ще бъде, ако еврозоната се разпадне заради провала на Гърция, твърди говорителят на партията победител

09:59 | 27.01.15 г. 55
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Нереалистично е да се очаква Гърция напълно да погаси огромния си дълг", обяви говорителят на партията победител в изборите СИРИЗА Евклид Цакалотос пред BBC.

„Никой не вярва, че гръцкият дълг може да се изплати", каза Цакалотос.

Крайнолявата радикална партия СИРИЗА, която спечели предсрочните парламентарни избори в неделя и вече сключи коалиционно споразумение с по-малко представената партия „Независими гърци", възнамерява да предоговори гръцкия дълг с международните кредитори. Редица лидери на ЕС обаче предупредиха новото гръцко правителство да спазва договорените ангажименти с кредиторите.

„Не съм срещал икономист, който да казва, че Гърция ще си изплати целия дълг. Това просто не може да стане“, добави Цакалотос. Според него лидерите на ЕС сега трябва да покажат, че са готови да работят със СИРИЗА.

„Европа ще стане много забавна и много опасна и с много центробежни политически сили, ако те сигнализират, че след проведения демократичен вот в Гърция няма да имат интерес от разговори с новото правителство. Ще бъде финален сигнал, че това е Европа, която не може да приложи демократични и социални промени“, обясни още Цакалотос.

Същевременно той подчерта, че „моят най-лош кошмар ще бъде, ако еврозоната се разпадне заради провала на Гърция".

„И ако Гърция се провали и бъде извадена от еврозоната, валутният съюз ще се разпадне. Казахме от самото начало, че еврозоната е опасна, еврото е опасно, но не е заплашено от СИРИЗА... заплашено е от политиките на строги икономии", обясни още говорителят на новото гръцко правителство.

„Ако СИРИЗА спечели преговорите си с останалата част от еврозоната за преструктуриране на дълга, други партии, които се противопоставят на политиката на строги икономии, ще изглеждат по-привлекателни в очите на избирателите“, твърди икономическият редактор на  BBC Робърт Пестън.

„Една евентуална победа на протекционистки настроената Марин Льо Пен на президентските избори във Франция би била интересен тест на невъзмутимостта на пазарите", добавя той.

А ако се стигне до обратния сценарий и СИРИЗА не успее да убеди партньорите си в Брюксел и Берлин на отстъпки, в крайна сметка може да се стигне до излизане на Гърция от еврозоната. Тогава инвеститорите може и да изтеглят вложенията си от всяка страна от еврозоната, в която националистите са във възход, пояснява той.

Очаква се днес лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва като премиер вчера, да разкрие състава на новия си кабинет.

Общият дълг на Гърция е 316 млрд. евро, или 176% от БВП - най-високият в еврозоната. Дефицитът в бюджета на Гърция възлиза на около 0,8%. Безработицата към октомври 2014 г. е 25,8%. БВП през 2013 година възлиза на 182 млрд. евро, а отпуснатият от кредиторите заем е в размер на 240 млрд. евро. Припомняме, че до 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите си.

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 7 rate down comment 5
GoldBear
преди 9 години
еми *** виж ако нямаш пари ще ти кажа ..........значи минимална пенсия 700 евро минимална заплата 1000 евро 3 пъти по ниско ДДС за важните стоки и продукти кашкавал от мляко не палмолин 9 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
В сегашната реалност им налагат толкова жестока данъчна политика, че да е много трудно да си собственик на каквото и да било в Гърция. Още малко и автомобилите си ще почнат да регистрират и застраховат у нас. Да ви имам и "опрощаването" на дълг...!?!Като сложиш и одиторите на ЕС дето прибират всеки гръцки приход да отива за изплащане на лихви към ЕЦБ каква става картинката, а? Това опрощаване ли е или поробване за поне 100 години свързано с изземване на собственост и суверинитет.Ако е хубаво опрощаването и е чиста печалба на маляките що продължават да се бунтуват и да заплашват със преориентиране към Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 13 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
моето мнение е че живеят по добре от нас но не много ,а няма и как иначе да бъде след като толкова години им помагаха иначе са по мързеливи от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
на мен ми беше интересно Goldbear какво точно си представя за живота в Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Ключът е в последното изречение на статията :"Припомняме, че до 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите си." !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 14 rate down comment 6
hevito666
преди 9 години
...Силна и богата държава може да бъде изградена само и единствено ако се спазят пет основни "опорни точки" :- силна и боеспособна армия , независима от външни фактори - силна и стабилна централна банка , независима от външни фактори- силно развита транспортна и логистична инфраструктура , независима от външни фактори - силно развита енергийна система и инфраструктура , независима от външни фактори- пълен контрол върху СМИ който твърди нещо различно ...е *** еврейска *** , която цели да ви продаде за жълти стотинки , да ви зароби и да ви шиба през панталоните както и когато му скимне ..!!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Такъв им е стандарта на гърците, че пенсионерите без странични доходи не могат да си плащат само данъците за къщата, в която живеят.Все още им е по-евтино да учат, да живеят и да се хранят в България и то се вижда от всички, които са тук.Вътрешното потребление се срина но все пак гърците не са престанали да ядат като за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 5
pecan
преди 9 години
интересно ми е какъв е стандарта на гърците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Аз пък ти казвам че за да има нови опростени 100 милиарда ще трябва гърците да се простят със собственост поне за 120 милиарда.Нека да не си правим еквилибристики само с половината истина заради други мотиви и политически пристрастия и предубеждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 11
GoldBear
преди 9 години
абе колега с какво ви друсат ти знаеш ли в момента стандарта на Гърците какъв е wtf баси зомбитата сте караш ме да обиждам чак :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още