IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият трик за 756 млн. евро

Атина е използвала част от депозитарната си сметка към МВФ, за да плати транша, като резервите трябва да бъдат възстановени до седмици

14:38 | 12.05.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство е принудено да посяга към все по-креативни средства, за да успява да погасява задълженията си. След като в понеделник имаше падеж за вноска на транш  от 756 млн. евро към Международния валутен фонд (МВФ), кабинетът успя да я изплати навреме, макар че по-рано заяви, че това ще утежни изплащането на пенсии и заплати в края на месеца. 

Сега се оказва обаче, че правителството е погасило транша с пари на фонда, пише гръцкият всекидневник Kathemerini, цитиран от БТА.

Страните членки на МВФ имат две сметки във Фонда - една, в която се внасят годишните квоти и депозитарна сметка, която може да бъде използвана при спешни ситуации, пояснява Ройтерс.

Правителствен източник е заявил пред агенцията, че Атина е използвала около 650 млн. евро от депозитарната сметка, за да направи плащането. По думите му правителството е използвало  още около 100 млн. евро от негов паричен резерв. Втори  правителствен представител е казал пред Ройтерс, че резервите, които е изтеглило правителството, за да направи плащането към МВФ, трябва да бъдат попълнени до "няколко седмици". 

Смята се, че това издължаване към фонда ще улесни правителството при плащанията на заплати и пенсии в края на този месец. Спешните нужди на гръцката държава се изчисляват на 3 милиарда евро.

Вестник Ethnos цитира източник от финансовото министерство,  който e заявил, че плащането на транша към МВФ е станало, след като правителството се е договорило с фонда, а пред европейските партньори е поело ангажимент, че ще осигури за този месец  необходимите средства за заплати и пенсии по линия на ЕЦБ, която ще заседава днес.

До края на седмицата правителството в Атина трябва да осигури около 600 млн. евро за плащане на заплати и 130 млн. евро за социални помощи. В края на май то трябва да плати общо 1,9 млрд. евро за заплати и пенсии.

Финансовата тежест за кабинета става още по-голяма през юни. Тя обаче може да бъде покрита само ако правителството постигне окончателно споразумение с кредиторите в следващите дни.

През юни Гърция има да погасява още четири вноски към МВФ на обща стойност 1,5 млрд. евро.  

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 27 rate down comment 9
Ironhorse
преди 9 години
Погромът на СИРИЗА продължава над гърция ...Но, референдум ги чака маляките.Първо да одобрят мерките, после правителството като ги изпълни, едва тогава могат да видят пари.Вчера Шойбле се съгласи, даже настоя, да не кажа че го иска задължително да има референдум за одобрение на мерките.Вчера ЕЗ, обяви официално че времето работи за тях, а не за гърция.Преди само се загатваше, но Фалиракис се правеше на шут.Сега вече няма мърдане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis11
преди 9 години
ами това показва, какъв си кухел .... :)) всеки в първи клас знае, че Гърция няма пари за тая банка,а какво се има предвид под гръцка търговия с Москва с немски стоки ти го оставям за домашно :)) Т.е. Москва беше разрешила единствено на Гърция да търгува с нея, а какво има в тая BRICs банка никой не знае в новините имат 100 млрд. конвертирано в долари, колко са в долари и колко в други валути никой не знае ..... Имало май "само" 100 млрд. нашия външен дълг x 3 .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
много плюсове на грешна сметка 31,56 млрд на 11 милиона са 2869 евро за година на човек . Разбира се тук става въпрос само за бюджетни служители тъй че не трябва да се дели на 11 милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
600 милиона евро заплати , 130 милиона евро социални помощи , 1,9 милиарда евро заплати и пенсии и всичко това в рамките на 30 дена при около 11 милиона души население.Това прави 2,63 милиарда евро месечни и 31,56 милиарда годишни разходи за заплати, пенсии и социални разходи. При около 11 милиона население означава 28 690 евро разходи за тези плащания на глава от населението, а колко ли са работещите гърци и каква част от тази сума изработват. Картинката е много трагична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 28
michaelis11
преди 9 години
ше погаси ами, как няма да погаси ..... :)))Russia invites Greece to join BRICS bankhttp://rt.com/business/257701-greece-russia-brics-invitation/ей са кат започне една гръцка търговия с немски части да се върти с Москва .... а другите ше лапат мухите и ше се чудят що стааа ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още