IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Циничният план на ЕС за Източна Европа

Грузия, Молдова и Украйна си тръгват с празни ръце след срещата на Източното партньорство в Рига

17:34 | 25.05.15 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двудневната среща на върха на Източното партньорство в Ригa приключи в петък със заключителна декларация от 13 страници и едно прозрение: Европейският съюз (ЕС) не може да предложи нещо особено на шестте бивши съветски републики на изток, коментира BloombergView. И все пак три от партньорските нации – Грузия, Молдова и Украйна, няма да се откажат от усилията си да се доближат до Европа, защото алтернативата е дори по-лоша: да приемат Русия на Владимир Путин. Другите три страни – Армения, Азербайджан и Беларус, така или иначе нямат големи очаквания от Европа.

Грузия, Молдова и Украйна не отбелязаха никакъв напредък за постигане на своята стратегическа цел за членство в ЕС. В заключителната декларация на срещата е включено само едно нещо по темата: "Участниците в срещата потвърждават целта на Източното партньорство за развитие на здрави, диференцирани отношения между ЕС и неговите шест суверенни, независими партньора. Обхватът и дълбочината на сътрудничество се определят от амбициите и нуждите на ЕС и на партньорите, както и от скоростта на реформи".

И все пак всички участници осъзнават, че ЕС не направи никакви конкретни обещания за срокове за възможно членство или дори за определяне на дата, след която гражданите на Грузия и Украйна да могат да влизат в Европа без визи. Само Молдова, с население от 3,5 млн. души, успя да задоволи инспекторите на ЕС и премахна изискванията за визи за краткосрочен престой.

Грузия и Украйна искаха да се придвижат напред по-бързо. През март украинският президент Петро Порошенко заяви през избирателите си, че страната му вероятно ще получи безвизов статут на срещата в Рига. Той бе принуден да отстъпи от това си обещание, след като Европейската комисия (ЕК) отсъди, че страната не отговаря на условията на ЕС. В петък Порошенко изрази съмнение, че форматът на Източното партньорство „може да доведе до европейско бъдеще за тези страни, които се стремят към него“.

Грузия показа подобно нетърпение. Тедо Джапаридзе, председател на Комисията по международни отношения в грузинския парламент, се оплака: „Да се прибереш вкъщи с празни ръце не е добре. Според проведена наскоро анкета на Националния демократически институт, демократично насочено НПО, 31% от грузинците подкрепят присъединяване към водената от Русия Евразийска икономическа общност – и това се случва в страна, в която поетата евроатлантическа посока се радва на политически консенсус. Европейската политика за съседство не е обречена, но явно й липсват рефлекси. Политиката не е само упражнение по нормативно сближаване. В Тбилиси има и очаквания за управление".

ЕС обаче няма нужда да се притеснява особено заради тревогите на Украйна и Грузия или да инвестира твърде много усилия в Европейското партньорство.

Армения вече се присъедини към водения от Русия Евразийски съюз, икономическият блок, с който Путин се опитва да се конкурира с ЕС. Беларус е сред основателите на организацията и е много зависима от природния газ, който Русия доставя на по-ниска от пазарната цена. Междувременно за Азербайджан е трудно да се включи в която и да е група, която включва Армения, заради тлеещия териториален спор. Във всеки случай Азербайджан е много по-заинтересуван от тясно сътрудничество с Турция заради износа на енергия към нея.

Колкото до страните, ориентирани към европейско партньорство, те могат просто да приемат скоростта, с която Европа се движи към интеграция. Порошенко и Путин се мразят един друг и нито един от двамата няма да направи отстъпки, за да спре войната в Източна Украйна. Ако Порошенко направи опит за сближаване с Русия, украинците ще го изгонят така, както направиха с предшественика му Виктор Янукович.

Грузия е в подобна ситуация. Въпреки че има силни икономически връзки с Русия, особено заради паричните преводи на мигрирали работници, правителството няма политически мандат за сближаване с Русия, която заграби парчета от грузинската територия, за да създаде страните марионетки Южна Осетия и Абхазия.

Молдова, която се възползва най-силно от Европейското партньорство – освен бизвизови пътувания, тя е получила милиони евро по програми, също е твърдо решена да продължи в същата посока. Проевропейските партии спечелиха парламентарните избори през миналата година въпреки силен отпор с подкрепата на Русия.

За да се запазят антируските настроения в Грузия, ЕС ще трябва да премахне визите за краткосрочен престой. Това е постижима цел с дългосрочен ефект. След няколко години нестабилната ситуация в региона може да се е променила, а европейските политици ще представят нови примамки.

Колкото до Украйна, тя няма накъде да поеме освен към запада. В нейния случай премахването на визи, може би по някое време пред следващата година, може да е достатъчно, за да гарантира лоялност. Русия вече се е превърнала в неприемлив вариант и това няма да се промени скоро: твърде много украинци загинаха по време на конфликта с Москва.

В Рига президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Източното партньорство „не е конкурс за красота между Русия и ЕС“. Все пак той добави, че „ако Русия беше малко по-мека, по-чаровна, по-атрактивна, може би нямаше да има нужда да компенсира недостатъците си с унищожителни и агресивни тактики срещу съседите си“.

По ирония на съдбата поведението на Путин направи ненужно ЕС да засили ангажимента си към Украйна, Грузия и Молдова. Това би трябвало да е успокоение, защото и в трите страни има замразени конфликтни зони (Приднестровието в Молдова е най-старата и най-стабилна такава). Това означава, че тези страни се превръщат в класически буферни държави. Може би дори ще се научат да оценяват този статус и да намират търговските предимства в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 24 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Кои "Ние" !? Щото ако питаш ***, нашия интерес кучета го яли. Важен е интереса на работодателя -Сорос ! Плаща човека. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 6
dr.5rov
преди 8 години
Чак пък циничен план - едва ли. Просто ЕС си гледа интереса, което намирам за напълно нормално. Ние (част от ЕС) дали искаме да носим на гърба си тези държави след като едва ходим. Надали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
Твърди се че Сталин избил много хора в СССР. Ако на някой му е интересно защо и кои са те ето едно четиво.http://worldtodaybg.com/2015/05/25/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 24
delcoSmoka
преди 8 години
Мави в ЧЕРВЕНИЯТ *** ми изтриха акоунта ХА ха ха Та за това списвам отвреме на време с нов акаунт. Много ги боли милите като коментирам за ПИРАМИДАТА наречена БФБ ха ха хаА за цветенцата ами жънем пич. За разлика от твойте кашони при мене озеленявания са на опашка. Не моем да смогнем ха ха хаАре бегайте да ви платят от Атака с руските денги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
защо план ? - няма план , няма ангажименти , някой грешно е разбрал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 54 rate down comment 12
trendline
преди 8 години
Аз като разправям, че от западняците по-лицемерни хора няма, засипвате ме с минуси. Ама да не съжаляват много новите кандидати. Да се преориентират на изток. Той ЕС е пробит кораб и скоро ще му остане само флага над водата. "Западни ценности" ти да видиш. Освен парите няма друга ценност за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 3
lilivan
преди 8 години
"- Хубаво ли миришат баничките? - подвикнал баничаря на ***, залепило носа си от външната страната на витрината на баничарницата.Та в Рига същата работа. "- А в България как е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Е може и с празни ръце, ама поне им разрешиха да мечтаят за ЕС :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 59 rate down comment 9
Стефчо
преди 8 години
Смех, между другото Китай имаше планове за инвестиции за 15 млрд., а рашките даваха 10 млрд. и всичко това се оттече в канализацията след преврата в Украйна. В момента укрите имат 40 млрд. демократични заеми, които не могат да върнат доживотно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 8 години
Оооо, Дани Шестиците! Добре дошъл пак! Липсваше ни!Разкажи, где си било, де си ми летяло? Цветята цъфнаха ли?И СисиБоата да се кръстиш, пак не мож' мъ излъга! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още