IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Представителите на ЕС очакват от Алексис Ципрас да се огъне и да приеме концепцията на кредиторите

08:21 | 26.06.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Според различни дипломатични източници държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) са призовали гръцкия премиер Алексис Ципрас да направи компромис в продължилия месеци наред дългови спор. Премиерите на Холандия, Финландия, Словакия и България, която дори не е член на еврозоната, са настоявали по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък Ципрас да приеме компромисното предложение на международните кредитори, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията именно Марк Рюте, Юха Сипила, Роберт Фицо и Бойко Борисов са били с най-твърда позиция спрямо Атина.

Припомняме, че при пристигането си в Брюксел вчера Борисов отбеляза, че е против отлагането на решение за проблема и компромиси. „Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 млрд. лв. има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина", коментира министър-председателят. 

Ципрас от своя страна е поискал решението в дълговия спор да бъде намерено с помощта на европейците, а не на Международния валутен фонд, предава още Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници. На това обаче се е възпротивил председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е подчертал, че дискусиите за реформаторската програма трябва да се водят на техническо ниво. Затова преговорите и с трите институции били правилният начин за намиране на решение.

И федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е заявила твърдо, че решение не може да се вземе в рамките на Европейския съвет. Редица правителствени и държавни ръководители са се присъединили към мнението ѝ.

От правителствения лагер на Германия идват умерени тонове. Противно на партийната линия, заместник-председателят на парламентарната група на SPD Аксел Шефер е поискал значително опрощаване на дълга на Гърция.

„Едно преструктуриране на дълга на Гърция не трябва да бъде табу," е заявил Шефер пред Süddeutsche Zeitung. „Само чрез изискваните бюджетни цели и икономии няма да създадем нито доверие, нито инвестиции, от които страната се нуждае от толкова отчаяно. Гърция ще види светлина в края на тунела само тогава, когато види реален шанс за това".

Досега обаче федералното правителство отказва гръцките призиви за облекчаване на дълга и настоява за концепция за работещи реформи. Тази тактика досега бе подкрепяна от коалиционния партньор SPD. Лидерът на партията Зигмар Габриел каза във вторник, че "преструктурирането на дълга не би помогнало, ако на следващия ден се поемат отново нови дългове".

Според представители на ЕС няма планове за нова среща на Върха до следващата среща на Еврогрупата в неделя. Защото държавните и правителствени ръководители имат и други теми за обсъждане – начините за задържане на Великобритания в ЕС и изостращият се проблем с бежанците.

Новините за Гърция следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 13 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Добре ако искате може да сложим тука една каса бира и да видиме. Аз залагам, че Гърция ЩЕ и бъде платено и Гърция ЩЕ остане в Еврозоната. А колкото до тва, че наще Банки са били регистрирани в БГ като не знам си кви, то и Lehmana бяха еди си кви регистрирани ама потъна кораба в цел свет. А ако некой си е въобразил, че "българските банки" гръцка собственост, няма да "step in" ако нещо стане с Греция, нооо жестоко сте се заблудили :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 14
крас
преди 8 години
БОРИСОВ: "..11 млрд. лв. има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд"ДА ОБЯСНИМ, че тези 11 млрд. лв са ЗАЕМЕН КАПИТАЛ взет от ЧУЖДИ БАНКИ при несъпоставимо по високи лихви от тези които БНБ получава като девидент от управляваните от тези чужди банки АКТИВИ НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО /36.7 млрд.лв/Някои от инвестициите на БНБ вече е с ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ!!ЗАЩО БНБ НЕ ОТПУСКА КРЕДИТ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, А ТОВА ГО ПРАВЯТ ЧУЖДИТЕ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ УПРАВЛЯВАЩИ С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ АКТИВИТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА?!!ЗАЩО БНБ ДО ЦЕНТ ИЗНАСЯ АКТИВИТЕ СИ В ЧУЖДИ БАНКИ, А НЕ ГИ ИНВЕСТИРАЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВОТО В НАШАТА ИКОНОМИКА?!Защото такъв ЗАКОН за БНБ сме приели - на Централната ни банка да е забранено да отпуска кредити на българското правителството, а заемите които то получава да са от същите тези западни банки които управляват с ОТРИЦАТЕЛНА ДООДНОСТ резервите на БНБ!!Ние сме КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА, която няма дори и САМОСТОЯТЕЛНА национална банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 4
roli5
преди 8 години
............аз ги псувам от години тука тея *** Америте.........--------------------------------------------------------------------------------------------Няма лошо,ама не цункай руският ботуш и милей повече за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 18
Invcom
преди 8 години
"Зачукания край" е морската столица, но и в наистина "зачуканите краища" по морето (доколкото можем да говорим за нещо зачукано на брега на морето) най-платежоспособните туристи са руснаците. Има статистики чети образовай се, четенето не е срамно. Руснаци държат над 500 000 (половин милион) имоти по българското черноморие http://***.bg/view_article.php?article_id=1379135. А както знаем имотите по морето никак не са евтини. Когато гражданите на друга държава по света дойдат и вложат 2 млрд. долара в българската икономика тогава ела и ми се обади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Целият този театър е за уталожване на напрежението и на протестните настроения у гърците.Накрая гръцкото правителство ще приеме това, което толкова време уж не иска да приеме и сагата ще свърши а недоволните и неискащи гърци ще останат излъгани, отчаяни, изтощени и предадени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Колко трябва да си глупав и необразован, за да не знаеш, че с изключение на Алфа банк, всички други банки са регистрирани като български дружества по българските закони.Единствено и само собствеността е гръцка, но ако имаш печелившо дружество били го набутал в калта заради общата идея някой да открадне още пари ?Освен това още не преди една година, а през 2012г. БНБ е наложила ограничения на покупки на гръцки дълг, като актив, за да не стане случката като в Кипър.Фалита на "майката" не означава фалит и за дъщерното дружество.Да то може да бъде продадено на друг собственик, и то винаги.А защто руснаците предпочитат да закупят имот или почиват в България и да живеят тук, а не в рая на ***-Крим, сам можеш да си отговориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 13
razumno
преди 8 години
А защо си мислите,ча сагата и агонията продължава до неспир и къде са тогава тези опоскани милиарди ако са изядени от народа.С този многомилиарден дълг и при население доста по малко от на някоя развита държава то сертакито и узото трябва да не спират 24 часа.Лесно е да задължиш някой с задължение което да не може да го издължи,да го сочиш като рисков кредитополучател и да го обречеш по този начин на своите тънки сметки и да го яхаш както сметнеш за добре.Нека не забравяме,че чрез ипотечното кредитиране ние имаме същия проблем с задлъжнялоста ама сме тръгнали гърците да ги дяламе.Виновни са вараните които пируват с телето,а не телето,което не е предусетило какво ще се случи след срещата им.Ха сега заместете думите в предходното ми изречение с инвеститори лешояди и Гърция и сами ще си дадете отговори на въпросите,че кат ги чета коментарите из форумите чак яд ме хваща на човешката слепота и глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Гръцки са си някои :) Клонове на майките, не отделни банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 2
data
преди 8 години
Нещата не отиват на добре ( за гърците ) щом прехвърлиха топката на мин фините . Няма мин фин дето да се нагъзи да дава пари на някой . Мин фините само режат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Колко трябва да си глупав, че да смяташ че банките в БГ са гръцки?!?Това са БГ юридически лица със БГ депозити и кредити регулирани спрямо нашите закони. Когато БГ банките имат никаква експозиция към гърцки ДЦК и кредити към майките си какво ще стане при един фалит? Абсолютно нищо с бизнеса в БГ! Това, което ще стане е че собствеността ще премине от гръцка в немски, френска, английска, а защо не и българска. Евентуален проблем ще има ако стане психоза и стане bank run, стил психозата КТБ.Явно си по морето но в някой зачукан край, щом най-платежоспособните туристи са руснаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още