IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Представителите на ЕС очакват от Алексис Ципрас да се огъне и да приеме концепцията на кредиторите

08:21 | 26.06.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Според различни дипломатични източници държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) са призовали гръцкия премиер Алексис Ципрас да направи компромис в продължилия месеци наред дългови спор. Премиерите на Холандия, Финландия, Словакия и България, която дори не е член на еврозоната, са настоявали по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък Ципрас да приеме компромисното предложение на международните кредитори, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията именно Марк Рюте, Юха Сипила, Роберт Фицо и Бойко Борисов са били с най-твърда позиция спрямо Атина.

Припомняме, че при пристигането си в Брюксел вчера Борисов отбеляза, че е против отлагането на решение за проблема и компромиси. „Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 млрд. лв. има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина", коментира министър-председателят. 

Ципрас от своя страна е поискал решението в дълговия спор да бъде намерено с помощта на европейците, а не на Международния валутен фонд, предава още Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници. На това обаче се е възпротивил председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е подчертал, че дискусиите за реформаторската програма трябва да се водят на техническо ниво. Затова преговорите и с трите институции били правилният начин за намиране на решение.

И федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е заявила твърдо, че решение не може да се вземе в рамките на Европейския съвет. Редица правителствени и държавни ръководители са се присъединили към мнението ѝ.

От правителствения лагер на Германия идват умерени тонове. Противно на партийната линия, заместник-председателят на парламентарната група на SPD Аксел Шефер е поискал значително опрощаване на дълга на Гърция.

„Едно преструктуриране на дълга на Гърция не трябва да бъде табу," е заявил Шефер пред Süddeutsche Zeitung. „Само чрез изискваните бюджетни цели и икономии няма да създадем нито доверие, нито инвестиции, от които страната се нуждае от толкова отчаяно. Гърция ще види светлина в края на тунела само тогава, когато види реален шанс за това".

Досега обаче федералното правителство отказва гръцките призиви за облекчаване на дълга и настоява за концепция за работещи реформи. Тази тактика досега бе подкрепяна от коалиционния партньор SPD. Лидерът на партията Зигмар Габриел каза във вторник, че "преструктурирането на дълга не би помогнало, ако на следващия ден се поемат отново нови дългове".

Според представители на ЕС няма планове за нова среща на Върха до следващата среща на Еврогрупата в неделя. Защото държавните и правителствени ръководители имат и други теми за обсъждане – начините за задържане на Великобритания в ЕС и изостращият се проблем с бежанците.

Новините за Гърция следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 23 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
:D ЕС напипа вярната политика. Като не става с Юнкер и Меркел, да го оставят Алекси на саме с Баце за 30тина мин. в една стаичка и съм убеден, че ще стане по-сговорчив :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
Аве брате аз ги псувам от години тука тея *** Америте, всички са свидетели даже и Бойчо автора на статията, но това е положението щом Сашш каже в ЕС и става - точка. Саш пари не дава, а само взима - толкоз, ако искаш ако не хои се оплачи на Арменския Поп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 3
Nikola666
преди 8 години
Давай Бойко, точно така трябва. Правилата са за всички.А всички комунистически драскачи, които милеят за гърците повече отколкото за България (стар комунистически навик) могат да заделят някое евро от тролските си заплатки и да помогнат на Гърция лично.http://onegreece.org/donate/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
А бе крас, коментарът ти под Станишев..... е доста по различен!Гърците са горд народ, щото им изливаха милиарди и тяхната система бе по-силна от нашата, ама това беше показване на мускули. Е сега сме в една система да се стягат. Да не говорим,че приемът им в еврозоната бе пълна измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 4
Rumen_
преди 8 години
САЩ като искат - да извадят пари и да дадат. Стига само са искали, а друг да плаща сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 18
melon
преди 8 години
Твърд, но малък член, който е по-добре да си гледа в собствената дупчица:)В нея има много неоправени неща.Гърците и така живеят 5 пъти по-добре от обикновения българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 37
крас
преди 8 години
Поведението на премиера огнеборец не е за коментиране. Преди още да му е поискано и той вече го е дал. Реформите които кредиторите искаха от Гърция ги осъществихме ние.В ЕС единпие и играе сиртаки, други с робска психика и манталитет плащат НИЕ НЕ СМЕ СВОБОДНА ДЪРЖАВА , А КОЛОНИЯ.ДЪРЖАВНАТА НИ ВЛАСТ Е КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ,, НА КОЯТО ЧРЕЗ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ СЕ ОБЯСНЯВА КАКВО ДА ПРАВИ.ИНАЧЕ НАШИЯТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ Е НА УЛ.. КОЗЯК 16, А ИСТИНСКИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕ НАРИЧА МАРСИ РАЙС. МНОГО МИ СЕ ИСКА ДА СМЕНИМ ОГНЕБОРЕЦА С ЦИПРАС , А ГОРАНОВ С ВАРУФАКИС. ТЕ СА ДЪРЖАВНИЦИ ЗАЩОТО СА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СВОБОДЕН НАРОДЗА ДА ТАНЕ ТОВА ТРЯБВА "свободни да се наречем"А сега нещата са такива.Какво да очакваш друго от АНДРЕШКОВСКОТО ПЛЕМЕ - от кратунки кратунка, от маймунки маймунка.НЕ НАРОД , А *** ТОВА ЩЕ КАЖА И ЩЕ СВЪРША.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
вчера постнах едни 2 новинки "нов внос от Германия на 2 дена, без превъртян километраж" :)), че Германия ще плати на Гърция - както викаше Боко "ше им платат борчовете като попове " :))) Защото Сашш така наредили и по политически причини Гърция трябва да остане в Еврозоната, а ние, аз не знам що за клоуни имаме, които си мислят, че някой нещо ги пита или им иска мнението по въпроси, които хич не ни влизат в работата ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 35
Invcom
преди 8 години
Колко трябва да е глупав човек за да си мисли, че фалита на държава чиято банкова система притежава над 20% от банковата система на друга държава няма да засегне последната държава... Те самите рейтингови агенции пред които се кланяте до земята (S&P и тн) казаха, че са готови да намалят кредитния рейтинг на България само заради евентуалните проблеми в Гърция ти обясняваш, че нямало страшно ? Бате Боко ли ти се обади да каже че няма страшно ? Относно темата за руснаците (аз понеже живея на морето). Ако имаш връзка с някого в туристическия бранш питай го кои са най-добрите и платежоспособни клиенти в България ? Дали са германците или руснаците. Съвсем отделно, че имотния пазар по морето се движи изцяло от руските купувачи. Вълната от т. нар. "популисти" се надига в Европа със и без Гърция (виж социологическите проучвания в Испания и Франция) и това не е по вина на "популистите" а по вина на сегашните управляващи в Европа. Именно те ще дадат власт на евроскептиците и на популистите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 14
Ironhorse
преди 8 години
То е ясно, че и по нашите земи има много с пилешки мозък и затова си патиме ....Ако на Гърция и бъде направен компромис, означава да докараме още по-озверели популисти в цяла Европа, което ще доведе до разпад на ЕС.Постоянно се преекспонира влиянието нагръцката криза върху България.Ще ни засегне толкова, колкото ембаргото на Путин за храни, т.е. никак.Дори хотелиерите замлъкнаха, след като излязоха официални данни, че тази година заявките за почивка ще са повече от 2014, защото ще дойдат повече германци, скандинавци, украинци и беларуси.Ако Гърция фалира, това ще даде глътка на частният и бизнес, който е натоварен да издържа армия от хрантутници.Само хрантутниците пищят и ги е страх от фалита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още