IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Представителите на ЕС очакват от Алексис Ципрас да се огъне и да приеме концепцията на кредиторите

08:21 | 26.06.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
България сред най-твърдите към Гърция членове на ЕС?

Според различни дипломатични източници държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) са призовали гръцкия премиер Алексис Ципрас да направи компромис в продължилия месеци наред дългови спор. Премиерите на Холандия, Финландия, Словакия и България, която дори не е член на еврозоната, са настоявали по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък Ципрас да приеме компромисното предложение на международните кредитори, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията именно Марк Рюте, Юха Сипила, Роберт Фицо и Бойко Борисов са били с най-твърда позиция спрямо Атина.

Припомняме, че при пристигането си в Брюксел вчера Борисов отбеляза, че е против отлагането на решение за проблема и компромиси. „Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 млрд. лв. има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина", коментира министър-председателят. 

Ципрас от своя страна е поискал решението в дълговия спор да бъде намерено с помощта на европейците, а не на Международния валутен фонд, предава още Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници. На това обаче се е възпротивил председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е подчертал, че дискусиите за реформаторската програма трябва да се водят на техническо ниво. Затова преговорите и с трите институции били правилният начин за намиране на решение.

И федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е заявила твърдо, че решение не може да се вземе в рамките на Европейския съвет. Редица правителствени и държавни ръководители са се присъединили към мнението ѝ.

От правителствения лагер на Германия идват умерени тонове. Противно на партийната линия, заместник-председателят на парламентарната група на SPD Аксел Шефер е поискал значително опрощаване на дълга на Гърция.

„Едно преструктуриране на дълга на Гърция не трябва да бъде табу," е заявил Шефер пред Süddeutsche Zeitung. „Само чрез изискваните бюджетни цели и икономии няма да създадем нито доверие, нито инвестиции, от които страната се нуждае от толкова отчаяно. Гърция ще види светлина в края на тунела само тогава, когато види реален шанс за това".

Досега обаче федералното правителство отказва гръцките призиви за облекчаване на дълга и настоява за концепция за работещи реформи. Тази тактика досега бе подкрепяна от коалиционния партньор SPD. Лидерът на партията Зигмар Габриел каза във вторник, че "преструктурирането на дълга не би помогнало, ако на следващия ден се поемат отново нови дългове".

Според представители на ЕС няма планове за нова среща на Върха до следващата среща на Еврогрупата в неделя. Защото държавните и правителствени ръководители имат и други теми за обсъждане – начините за задържане на Великобритания в ЕС и изостращият се проблем с бежанците.

Новините за Гърция следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Не виждам каква разлика правиш между Станишев и Борисов.За единият САКСКОБУРГГОТСКИ е цар, за другият най ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ. И ДВАМАТА СЛУЖАТ НА МОНАРХА, КОЙТО СЕ ОКАЗВА ЧЕ Е ИНСТИТУЦИЯ В ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА НА ЛЕВСКИ. Предполагам, че не си забравил как и кой разпродаде БТК, ТЕЛЕКОМИТЕ, ЕРП-та, ФАРМАЦИИТЕ..Ами това бе ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ. МИСЛИШ ЛИ, ЧЕ НЯКОЙ В РЕПУБЛКА ГЪРЦИЯ ЩЕШЕ ДА ТЪРПИ "ЦАРЯ" НА БОЙКО И УЧИТЕЛЯ НА СТАНИШЕВ?На тази лисица крака му нямаше да стъпи в страната на Атина Палада, а камо ли да се стигне до неговото сегашно царуване осъществяващо се с някакви негови бивши охранители.СЛУЧВАЩОТО СЕ ДНЕС В БЪЛГАРИЯ Е НЕ САМО ЖАЛКО, НО И ОБИДНО ЗА НАЦИЯТА. СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ "ЦАРЕ", ОХРАНИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЪЗТАНОВЯТ ПРИНЦИПИТЕ НА ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ЗАВЕЩАНИ НИ ОТ ДЯКОНА ЛЕВСКИ. АКО РОЯЛИСТИТЕ СЧИТАТ, ЧЕ НАРОДА МОЖЕ ДА ИМ ДАДЕ ДОВЕРИЕ ДА НАПРАВЯТ РЕФЕРЕНДУМ - "РЕПУБЛИКА ИЛИ МОНАРХИЯ"УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ НЯМАТ ШАНС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
И за какво се натискат да им дават пари ????? Колко още милиарда трябва да налеят на тези византийци ? За 196 г независимост,Гърция е била във финансова криза през половината време(90 г),а първият от общо 5 фалита на държавата е от 4-ти век преди Христа......Ама иначе са с претенции....*** и мършите да *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Хлябът и зрелищата за народа днес са спортните прояви, филмите, медийните реклами и изяви, но най-вече партиите и политиците. Политическите сериали слижат и за преразпределение от незнаещите (демократи спекуланти) към знаещите (монополисти сценаристи). Предполагам бедна ни е фантазията какво източване пада по Борсите с това споразумение ще има, после нема да има, после пак ша има, и т.н. , а то да беше само тая тъкачница с Гърция, ама то като се огледаш, тъкачница до тъкачница, и аха да закрият една, то три други на нейно място като гъби след дъжд, не знам какъв юнак трябва да си, но тоя змей вече не оставя и ябълки за цяр по дърветата, не златни ами никаква вече, май отдавна все повечето юнаци ще я караме на сушени зимнини било то ушав било друго (секи си знае) . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 8 години
Иначе по статията : Б.Б. добре ги е поздравил по случай 26 %-ния данък ! Бг мутрите не прощават !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 8 години
Едно е да дойде руснака в къщата си, друго е да дойде арабина и да пръсне в пъти повече от руснака по всякакви забавления. От времето на цоца по оборотни от арабите няма - що ли? Не бъркай собственици на имоти с туристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 8 години
И като сме градски защо бъркаш туристи със собственици на НИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ей ти брачед чети от този тука, хвани намери статии в нета той е американец/германец, чети него, тоя не е бачкал в КГБ и не е целувал руски ботуши. От такива гледам аз, вие не знам къде гледате ....Frederick William Engdahl (born August 9, 1944) is an American German freelance journalist, historian and economic researcher.https://en.wikipedia.org/wiki/F._William_Engdahl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 22 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
Бой по гръцките кратуни! Правилата са за всички и трябва да се спазват. Много адекватно се е държал ББ този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
Мише, с тез дълги и обилни коментари кога ти остава време да въртиш геврека?Хайл ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 15
michaelis12
преди 8 години
Няма лошо,ама не цункай руският ботуш и милей повече за България! ------------------------------------------------------------------------------------------------------какви руски ботуши ве, кви жълти таксита, аз ги давам за пример, че нищо не може да им напраат въпреки всички дивотии. А за България да ми карат някви танкове там и да въвличат държавата ни във евентуален военнен конфликт не мога да милея - sorry. Аз не виждам нищо ама абсолютно нищо, което да правим в правилната насока, ти ако виждаш - ок - аз не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още