IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Рейгън би се справил с дълговата криза

Говорителят на Конгреса Джон Бонър посочва, че планът на демократите за щатския дълг е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“

13:33 | 26.07.11 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG">
	Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. Снимка: Ройтерс

Един от най-нашумелите икономически съветници на Роналд Рейгън коментира пред CNBC, че бившият американски президент би започнал преговорите за сделката за щатския дълг много по-рано от Барак Обама.

В понеделник вечерта Обама направи обръщение към нацията, в което призова лидерите на републиканците и демократите да постигнат компромис за повишаване на дълговия таван, за да бъде избегнат „безразсъден и безотговорен“ национален фалит.

В обръщението, направено седмица преди изтичането на крайния срок за вдигане на дълговия лимит, Обама цитира бившия президент Рейгън: „Бихте ли понижили дефицитите и лихвените проценти, като повишите данъците на тези, които не плащат това, което справедливо им се полага, или по-скоро бихте приели по-големи бюджетни дефицити, по-високи лихвени проценти и по-висока безработица? Мисля, че знам вашия отговор“.

„Мисля, че Роналд Рейгън промени траекторията на Америка - нещо, което нито Ричард Никсън, нито Бил Клинтън успяха да направят“, казва Обама в по-ранно интервю.

„Рейгън щеше да започне преговорите много по-рано от президента Обама“, казва Мери Джо Джакоби, бивш икономически секретар в администрацията на Рейгън.

„Той също така щеше да е много озадачен от факта, че повече от 800 дни САЩ функционират без одобрен федерален бюджет. Рейгън беше добър в постигането на компромиси“, казва Джакоби.

Провалът на преговорите между републиканците и демократите се дължи на непреклонната позиция на републиканците, че публичните разходи трябва да се ограничат, а данъците да останат на сегашните си нива.

Джакоби, която е републиканец, цитира статистически данни, според които през 1986 г. 5% от американците с най-високи доходи са плащали 43% от всички данъци, докато сега вторият процент се е повишил до почти 60.

Тя вярва, че повече от половината от американските данъкоплатци укриват данъци.

Сега действащата данъчна система в САЩ е „твърде сложна и създава предпоставки за укриване на данъци.“ „Проблемът обаче е с разходите, не с данъците“, допълва тя.

„За да се оправят нещата, вероятно ще са необходими 10 години, но трябва да започнем сега“, казва Джакоби.

Според предложението на демократите дълговият таван ще бъде повишен, а разходите ще бъдат намалени с 2,7 трлн. долара.

Говорителят на Конгреса - републиканецът Джон Бонър, посочва, че планът на демократите е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“.

„Планът на демократите има за цел да отложи решението на проблема за след изборите през 2012 г.“, коментира Джакоби. Голяма част от бюджетните съкращения ще са вследствие на това, че скъпо струващите войни вече няма да бъдат водени.

Планът, предложен от републиканците, включва повишаване на дълговия лимит с около 1 трлн. долара и ново гласуване след шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Може би за различните щати изискването за надписването на цените върху стоките е различно. Но съм 200% сигурен че има ДДС. А какво общо имаш това с твоята кредитна карта и липсите от сметките ти нямам идея. Във Вашингтон беше адски гадно - влизаш в МакДоналдс и си взимаш меню за по долар и се оказва че дължиш $1.05 VAT си е като навсякъде. Просто не си обърнал внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
nedev75
преди 12 години
Когато съм бил в САЩ почти 100% съм пазарувал с кредитна карта и никога не са ми липсвали пари над покупките, така че да се зачудя какво става.Не съм сигурен в това което казвате и дали не става дума за някакъв друг вид щатски данък за определени стоки.На федерално ниво 100% няма ДДС или нещо подобно на него.Един единствен път платих в кеш на бензиностанция до закътано планинско градче в Денвър и дадох колкото си пишеше без оскъпяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
nedev75
преди 12 години
Fiscalist няма перфектно управление, грешки има винаги.Но сериозната банкова дерегулация започва през ранните години на Клинтън и достига апогея си в края на неговото управление.Иначе и не ман не ми се обръща темата на философска, но за тези които не могат да се справят сами си имам свое виждане и няма да го излагам тук.По принцип след това пиянство на народите с вземането на кредити и набълбукването с имоти, дълги години разумът ще надделява и това безрасъдно поведение няма да се повтори.Така че в идните години домакинствата отново ще се върнат към излишък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Как да нямат ДДС в САЩ, стига глупости. Дори при тях на етикета върху стоката в 99% от случаите е Без ДДС и като отидеш на касата в магазина ти слагат 5-7% за различните щати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
И въпреки това, въпреки масовите заблуди на масите, манипулациите, и пълната некомпетентност на политиците, светът ще изплува от кризата носен от новите технологии и откритията, както винаги. Аз съм оптимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
освен банковата дерегулация друг още по-голям гаф е приватизацията и то на монополи . Приватизацията на монополи особено е много лош ход - както сами виждате какво се случва в БГ . печалбата изтича в чужбина а частникът увелечава цената за да увеличи печалбата и обира народът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Десния строй?!?Само той продължава да съществува. Дори "комунистическия" Китай има частна собственост и капитализъм. Само дето не се хабят да правят избори.@тройка Ами той казва да не стават по-богати чрез оръжие, а чрез банкиране и скъпи медицински услуги.На практика разширяването на безплатните мед. услуги, което беше здравната реформа в САЩ разду бюджета.Проблема е, че лекарите, на практика са монополисти тъй като хората биха дали всичко за здравето и живота си. От там използването на тези услуги на чисто пазарен принцип води до безумно високи цени на същите. Не, че лекарите не трябва да получават достойно заплащане, но в щатите дори посредствени лекари стават милионери много бързо. Същото е и за производителите на лекарства и апаратура. Гоненето на огромни печалби е пагубно за здравеопазването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Fiscalist
преди 12 години
Защото целта на този живот, на това кратко пребиваване тук, на тази планета, е да спечелим благоволението на някоя кредитна агенция? За сметка на всички, които по стечение на обстоятелствата не могат да се справят сами.... Тях и без това ще ги няма само след няколко десетилетия! Но понеже този форум си е икономически, а не философски, ще ти обясня за двете големи грешки на Тачър и Рейгън. 1 - Банковата дерегулация - директно поставя основата на кредитния бум, чрез това и на дълга, и на финансовите сътресения, като отминалото от 2008. Има множество странични ефекти. Например във Великобритания, за пръв път Индустриалния сектор и домакинствата минават от излишък в дефицит, а банките обратно през 80те години. Торите през този период редовно използват политизираната BoE като инструмент за печелене на избори, като свалят лихвите безогледно преди избори, за да дадат тласък на икономиката. Но всичко това довежда до инфлация достигаща над 20% и катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
all_trader2
преди 12 години
"Така че силно свиване на този разход, орязване разходите за безработица и социални помощи, намаляване на пенсиите- това е правилния път"муахахааххахаха . поредното велико изказване - *** глупостите могат да се прочеттат тук - дори и не икономист не може даа роди такава простотия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
troika
преди 12 години
Значи Обама е против богатите да стават още по-богати чрез производство на оръжие, което американските данъкоплатци плащат в края на краищата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още