IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Рейгън би се справил с дълговата криза

Говорителят на Конгреса Джон Бонър посочва, че планът на демократите за щатския дълг е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“

13:33 | 26.07.11 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG">
	Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама и Бонър все още гледат в различни посоки. Снимка: Ройтерс

Един от най-нашумелите икономически съветници на Роналд Рейгън коментира пред CNBC, че бившият американски президент би започнал преговорите за сделката за щатския дълг много по-рано от Барак Обама.

В понеделник вечерта Обама направи обръщение към нацията, в което призова лидерите на републиканците и демократите да постигнат компромис за повишаване на дълговия таван, за да бъде избегнат „безразсъден и безотговорен“ национален фалит.

В обръщението, направено седмица преди изтичането на крайния срок за вдигане на дълговия лимит, Обама цитира бившия президент Рейгън: „Бихте ли понижили дефицитите и лихвените проценти, като повишите данъците на тези, които не плащат това, което справедливо им се полага, или по-скоро бихте приели по-големи бюджетни дефицити, по-високи лихвени проценти и по-висока безработица? Мисля, че знам вашия отговор“.

„Мисля, че Роналд Рейгън промени траекторията на Америка - нещо, което нито Ричард Никсън, нито Бил Клинтън успяха да направят“, казва Обама в по-ранно интервю.

„Рейгън щеше да започне преговорите много по-рано от президента Обама“, казва Мери Джо Джакоби, бивш икономически секретар в администрацията на Рейгън.

„Той също така щеше да е много озадачен от факта, че повече от 800 дни САЩ функционират без одобрен федерален бюджет. Рейгън беше добър в постигането на компромиси“, казва Джакоби.

Провалът на преговорите между републиканците и демократите се дължи на непреклонната позиция на републиканците, че публичните разходи трябва да се ограничат, а данъците да останат на сегашните си нива.

Джакоби, която е републиканец, цитира статистически данни, според които през 1986 г. 5% от американците с най-високи доходи са плащали 43% от всички данъци, докато сега вторият процент се е повишил до почти 60.

Тя вярва, че повече от половината от американските данъкоплатци укриват данъци.

Сега действащата данъчна система в САЩ е „твърде сложна и създава предпоставки за укриване на данъци.“ „Проблемът обаче е с разходите, не с данъците“, допълва тя.

„За да се оправят нещата, вероятно ще са необходими 10 години, но трябва да започнем сега“, казва Джакоби.

Според предложението на демократите дълговият таван ще бъде повишен, а разходите ще бъдат намалени с 2,7 трлн. долара.

Говорителят на Конгреса - републиканецът Джон Бонър, посочва, че планът на демократите е изпъстрен със „съмнителни счетоводни трикове“.

„Планът на демократите има за цел да отложи решението на проблема за след изборите през 2012 г.“, коментира Джакоби. Голяма част от бюджетните съкращения ще са вследствие на това, че скъпо струващите войни вече няма да бъдат водени.

Планът, предложен от републиканците, включва повишаване на дълговия лимит с около 1 трлн. долара и ново гласуване след шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 11
all_trader2
преди 12 години
ТАКА ЛИ АКЪЛ ??? И до къде стигна десният строй ??? много объркан народец има в тая държава дето лещи приказки наизуст .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
nedev75
преди 12 години
Разбира се че Рейгън и Тачър бъркат в мозъка на ляво мислещите куманоиди защото те унищожиха лелеения им строй.Та по въпроса единствено съгласен съм с Обама че скъпо струващите войни трябва да бъдат прекратени.Тази в Ирак практически вече е прекратена, тъй като обучителите останали там струват малко над 8 милиарда годишно на САЩ, което е нищо.А Афганистан до 2014 също свършва и разходите също ще изчезнат или станат пренебрежително малки.Но това не е достатъчно, основно перо в американския бюджет е здравната програма за възрастни и бедни Медикеър, която гълта 800 милиарда годишно.Така че силно свиване на този разход, орязване разходите за безработица и социални помощи, намаляване на пенсиите- това е правилния път!Ако и това не помогне тогава трябва да се пипнат данъците.Но не и да се вдига корпоративния или на богатите.Трябва да се въведе ДДС едно 7-10%.В САЩ няма ДДС и е крайно време да се въведе.Да се мисли че ще вземеш от богатите пари на сила е смешно, особено от мултимилиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
глупост си ти - седни се просвети малко преди да лещиш глупости наизуст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Някакви странни глупости са първите 3 коментара.Рейгън и Тачър съсипаха икономически Съветския Съюз с постигане на трайно ниски цени на ресурсите (основен актив на СССР и Русия). Ниските цени 18-19$ на барел са много под себестойността на руския бензин. Оттам цялата икономика става не конкурентна.Иначе за статията - Обама иска да спре военните разходи(войните), което директно бърка в джоба на половината републиканци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
"Провалът на преговорите между републиканците и демократите се дължи на непреклонната позиция на републиканците, че публичните разходи трябва да се ограничат, а данъците да останат на сегашните си нива."запишете си това изречение - то показва как неадекватно и деструктивно действат републиканците и защо докараха държавата си до фалит . изречението може да се преведе така - да запазим данъчните облекчения за свръх богатите които направихме преди години а всички останали вкл и икономиката да умира - там пари няма да се дават ..... СМЯХ И ТРАГЕДИЯ В ЕДНО . нищо чудно че Америка залязва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
Едната от основните причини е махането на златния стандарт от Никсън както данъчните намаления за богатите направени именно от Рейгън и после от Буш . когато управляваш държавата в полза на една шепа богати става точно това което се вижда сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
хехех комедия - упадъкът на Америка започна именно при Никсън и Рейгън които и двамата са републиканци и направиха най-големите бели . После Клинтън и особено Буш довършиха започнатото и сега щели да се справят - СМЯХ . нали виждате до какво води 20-30 годишно упраление на републиканците - ДО РАЗРУХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Fiscalist
преди 12 години
Хахахаха..... заглавието ..... това като да питаш как Осама ще се справи с тероризма.... Рейгън е най, повтарям НАЙ-виновният, както за текущата дългова криза, така и за финансовата от 2008.... Който има добър поглед, ясно вижда, Рейгън и Тачър отвъд океана през 80-те поставят основата на всички днешни кризи, за да постигнат краткосрочни ползи, всъщност нанасят ужасни щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още