IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не каза Барак Обама в речта си за състоянието на нацията

Американският президент не спомена националния дълг на САЩ, надхвърлящ 18 трилиона долара, посочват анализатори

21:15 | 21.01.15 г. 24
Какво не каза Барак Обама в речта си за състоянието на нацията

Във вторник вечерта американският президент Барак Обама произнесе речта си за състоянието на нацията, в което заяви категорично, че „сенките на кризата се отдръпват”. Какво обаче не каза Обама в своята реч, анализира Fox News.

В своята оптимистична реч американският президент съобщи за амбициозна промяна в данъчната политика с увеличение на някои данъци и намаление на други, както и помощи за образование и други държавни защити. Още днес Обама ще трябва да започне обиколка в ключови щати, за да популяризира своите нови политики.

В обръщението му обаче липсваше и намек за намаляване на националния дълг, надхвърлящ нива от 18 трилиона долара. За разлика от други свои речи Обама не спомена и реформата в здравеопазването, което е един от най-големите двигатели на дефицити и национален дълг.

Вместо това американският президент посочи, че промените в здравната система са едни от моделите на програми, които показват как правителството защитава американците и е пример за подкрепа на средната класа в страната.

Фискалните регулатори в САЩ обаче обръщат внимание на липсващите важни елементи в речта на Обама.

Ръководителят на кампанията за намаляване на националния дълг Мая Макгинис коментира в изявление своето разочарование от обръщението на Обама. Тя признава, че дългът намалява с по 1 трилион долара годишно и вече достига най-ниското си ниво в мандата на сегашния президент, но в същото време задълженията са на равнището от времето на Втората световна война.

Според Макгинис  очакванията са дълговете отново да тръгнат нагоре и без сериозна корекция в дългосрочен план те само ще се увеличават .

Републиканците от своя страна се оплакаха от плановете за увеличаване на данъците, които промотира Барак Обама, отбелязва още Fox News. През миналата година федералното правителство е събрало приходи от рекордните малко над 3 трилиона долара. „Сега той иска още пари, за да разшири своето дисфункционално правителство”, коментира републиканецът Марша Блекбърн.

Анализаторите отбелязват и липсата на темата за „Ал Кайда”, която беше част от обръщението на Обама през 2014 година, но не беше спомената в тазгодишното издание. Все пак американският президент обяви, че САЩ са солидарни с жертвите от атаките в Париж и обсъжда със съюзниците кампания на американските военни срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, допълва още изданието.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 46
kolojiko
преди 9 години
Не се притеснявайте толкова за техния дълг. Като се има предвид, че там няма ДДС, няма и акцизи на горивото, този проблем с дълга (ако им е проблем) могат да го решат с малко данъци доста бързо. Да не говорим, че дълга на САЩ е по-нисък от този на Германия и повечето европейски страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 43 rate down comment 10
Grosss
преди 9 години
Когато Китай изчисти доларовите си резерви ще стане интересно какво ще говори тогава Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 8
eboyanov
преди 9 години
бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 11
hex
преди 9 години
Обама имаше предвид да увеличи приноса от данъци на онези 1%, които се сочат за най-богати в страната. Защото сега на тях се дължат само 5% от данъчните приходи срещу 11% от удръжките на хората с най-ниски доходи.В крайна сметка речта му беше реалистична и имаше с какво да се похвали. Разбира се за постигнатото има заслуга и предишната администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
http://***.bankrate.com/finance/taxes/tax-brackets.aspx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 4
kane
преди 9 години
Дори и най-бедните в САЩ се облагат с 10%, докато тук в Европа има необлагаеми минимуми. ......................................................не си прав!в САЩ има необлагаем минимум на доходите и той е 11 600 долара на година...ако се не лъжа А тук в Европа, както определи РБ няма необлагаем минимум?!?! в РБ най-бедния плаща данък доход на първия лев, който вади!да не говорим че РБ има плосък данък без необлагаем минимум!?!данъчната система на РБ е насочена стрела срещу работника и средната класа и най-вече беднитеПосле се питат защо българите рааждат в чужбина и защо емигрират младите!А самата ни данъчна система има за таргет 90% от народа, а облагодетелства безкрайно хипер супер богатитеаз лично друга самоубиваща се страна по света не знаякак може да се мисли за богатите, когато те са 0.01%, а не за 99.99%, който са ПОТРЕБИТЕЛИ И РАБОТОДАТЕЛИТЕ В ЕДНА ИКОНОМИКАкой представител на фашизма убеди *** Станишев в тази ЛЪЖА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 8
kane
преди 9 години
Истината е, че САЩ много по-бързо изплуваха от батака, за разлика от нас в Европа.......................................................РБ не е Европа/но така искат да си мислим/ Това че БВП на САЩ се увеличава/ статистически/ не означава че хората в САЩ живеят по-добре, защото 90% от всяко увеличение се попива от топ 1% богатите и за 99% останали почти нищо не се променя, най-много цените на стоките които потребяват да се вдигнатИскам да кажа, че "батака" за който говориш е интегриран в самата концепция на развития капитализъм - фашизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 5
Vesko94
преди 9 години
Истината е, че САЩ много по-бързо изплуваха от батака, за разлика от нас в Европа. Има много неща в Щатите, за които обаче никой не иска да говори. Ето например неравенството в доходите. От индустриалните страни САЩ са с най-висок коефициент на Джини, който продължава да расте. Данъчната система на страната е неадекватна, насочена към богатите и техните нужди. Дори и най-бедните в САЩ се облагат с 10%, докато тук в Европа има необлагаеми минимуми. Макар на Уолстрийт да текът пари, заплатите растат едвам, едвам. Въобще не са малко предизвикателствата пред Америка. Трябва обаче да се отбележат и добрите страни на управлението на Обама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 13
dr.5rov
преди 9 години
Сигурно като му свърши мандата на Обама, много американци ще въздъхнат с облекчение. На нас ни е все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 9
kane
преди 9 години
за Бейнър ли говориш?всеизвестно е че републиканския лидер ходи на работа пиян!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още