IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не каза Барак Обама в речта си за състоянието на нацията

Американският президент не спомена националния дълг на САЩ, надхвърлящ 18 трилиона долара, посочват анализатори

21:15 | 21.01.15 г. 24
Какво не каза Барак Обама в речта си за състоянието на нацията

Във вторник вечерта американският президент Барак Обама произнесе речта си за състоянието на нацията, в което заяви категорично, че „сенките на кризата се отдръпват”. Какво обаче не каза Обама в своята реч, анализира Fox News.

В своята оптимистична реч американският президент съобщи за амбициозна промяна в данъчната политика с увеличение на някои данъци и намаление на други, както и помощи за образование и други държавни защити. Още днес Обама ще трябва да започне обиколка в ключови щати, за да популяризира своите нови политики.

В обръщението му обаче липсваше и намек за намаляване на националния дълг, надхвърлящ нива от 18 трилиона долара. За разлика от други свои речи Обама не спомена и реформата в здравеопазването, което е един от най-големите двигатели на дефицити и национален дълг.

Вместо това американският президент посочи, че промените в здравната система са едни от моделите на програми, които показват как правителството защитава американците и е пример за подкрепа на средната класа в страната.

Фискалните регулатори в САЩ обаче обръщат внимание на липсващите важни елементи в речта на Обама.

Ръководителят на кампанията за намаляване на националния дълг Мая Макгинис коментира в изявление своето разочарование от обръщението на Обама. Тя признава, че дългът намалява с по 1 трилион долара годишно и вече достига най-ниското си ниво в мандата на сегашния президент, но в същото време задълженията са на равнището от времето на Втората световна война.

Според Макгинис  очакванията са дълговете отново да тръгнат нагоре и без сериозна корекция в дългосрочен план те само ще се увеличават .

Републиканците от своя страна се оплакаха от плановете за увеличаване на данъците, които промотира Барак Обама, отбелязва още Fox News. През миналата година федералното правителство е събрало приходи от рекордните малко над 3 трилиона долара. „Сега той иска още пари, за да разшири своето дисфункционално правителство”, коментира републиканецът Марша Блекбърн.

Анализаторите отбелязват и липсата на темата за „Ал Кайда”, която беше част от обръщението на Обама през 2014 година, но не беше спомената в тазгодишното издание. Все пак американският президент обяви, че САЩ са солидарни с жертвите от атаките в Париж и обсъжда със съюзниците кампания на американските военни срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, допълва още изданието.

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 26
kane
преди 9 години
"Американският президент не спомена националния дълг на САЩ, надхвърлящ 18 трилиона долара, посочват анализатори".......................................дълга не е проблем за никой независима национална банка по света!за него постоянно говорят десните с цел нанасяне удари по социалните системи на страната, с цел засилване на неравенството и насилственото каране на хората да работят дори и да не искат да правят това!Обама има каза в прав текст - СОЦИАЛИЗЪМ Е НУЖЕНОЩЕ ПО-ВИСОКИ ДАНЪЦИ/ в САЩ данъците са прогресивни, не са плоски каквито са в 4-то разрядна по данъчно развитие РБ/ иска Обама за "БЕЗПЛАТНИ КОЛЕЖИ", а не за частни, каквито хората в РБ си мислят че са по-добри!99% от САЩ се бори с/у 1% от САЩ!Не не си мислете че 99 е повече от 1 !те топ 1% та притежават 50% от благата в онова общество, а останалите 50% блага са на 99% хамериканци..но така е в "развития фашизъм" така ще стане и у нас, защото българите също се определят като наивници в последните ни години на "разви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 19
Бате Пешо
преди 9 години
Тоя днес или беше пиян или дрогиран.Беше се взел насериозно и представи желаното от него за реалност.Утре ще изтрезнее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 19
Бате Пешо
преди 9 години
Тоя днес или беше пиян или дрогиран.Беше се взел насериозно и представи желаното от него за реалност.Утре ще изтрезнее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още