IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом прогнозира рязък ръст на бюджетния дефицит през 2016 и 2017 г.

Според администрацията на Барак Обама БВП в САЩ ще нарасне с 2,4% през 2016 и 2,2% през 2017 г.

21:50 | 09.02.16 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бюджетният дефицит на САЩ, който спадна до 2,5 на сто от БВП през 2015 г. (438 милиарда долара), ще нарасне до 3,3% от БВП през 2016 и до 3,2 на сто през 2017 г. при една и съща икономическа политика. Това прогнозира Белият дом, цитиран от France Presse.

При такава хипотеза дефицитът ще се задълбочи до 5 процента от БВП през 2026 г. поради застаряването на населението и увеличението на разходите за здравеопазване, отбелязва агенцията. Ако обаче се вземат предвид реформите, предложени от демократите (данъчна реформа, такса върху петрола, данък върху абсолютната принадена стойност и др.), бюджетният дефицит не би трябвало да надвиши 2,6 на сто от БВП през 2017 г. и да не бъде повече от 2,8% през 2026 г.

Икономика на САЩ ще продължи да нараства с умерен темп през 2016 и 2017 година, прогнозира още Белият дом.

В документа се отбелязва, че слабата икономика в чужбина - в Европа и нововъзникващите пазарни икономики - най-вероятно ще окаже натиск върху растежа през идните две години. Посочва се по-специално забавянето на икономическия растеж в Китай и свиването на руската и бразилската икономика.

Според проектобюджета за 2017 година, публикуван от правителството на президента Барак Обама, нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 2,6% през 2016 и 2017 година, а безработицата ще спадне до 4,7 на сто тази година и 4,5 на сто догодина.

Тези прогнози съвпадат с очакванията на Международния валутен фонд, но са по-оптимистични от оценките на Федералния резерв на САЩ, което залага на увеличение на БВП от 2,4 на сто през 2016 година (колкото миналата) и само 2,2 на сто през 2017 година.

Изразявайки задоволство, че САЩ са "засега най-силната и най-устойчивата икономика в света", Белият дом признава, че в сравнение с предишните периоди на експанзия, темпът на растежа в последно време е бил "доста скромен". Правителството обяснява тази слабост с естеството на финансовата криза и последвалата рецесия през 2009 година, в резултат на която домакинствата и компаниите силно са задлъжнели.

В икономическите си прогнози Белият дом залага на постепенно възстановяване на инфлацията до 2,1% през 2017 г., каквато е целта на Фед, след 1,5% тази година и едва 0,1% миналата година.

Бюджетът, представен от президента за финансовата 2017 година, която започва на 1 октомври, наподобява повече политическа декларация, отколкото работен документ, и няма никакви шансове да бъде одобрен от доминирания от републиканците Конгрес, коментира AFP.

Осмият и последен бюджет на Барак Обама съдържа план за разходи, предвиждащ за 2017 година да бъдат похарчени рекордните 4,1 трилиона долара за множество инициативи. Те включват започване на нова война срещу рака, борба с глобалното затопляне и с все по-големите заплахи от терористите от "Ислямска държава".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Мне Митев не е паричната политика а малко чергата им е по-голема и са се разпрострели нещо много на широко те тва е ..... "Сгрешената им система" е че нещо дават по 700 млрд. за пушки и само сеят смърт, а тея пушки не са продуктивни нищо не излиза от тях само гълта разходи те тва е сгрешено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
Наличният бюджетен цефицит е последица от наличие на сгрешена парична система.Ако не бе налична тази държавна грешка САЩ нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Че кога Щатите не са били на дефицит :D винаги спасяат бюджета в последния момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още