IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Американската икономика е най-силната в света

Трябва да направим повече, за да сме сигурни, че прогресът, който постигаме, се усеща от всички, заяви американският президент

12:29 | 08.02.16 г. 40
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономика е най-силната и здрава в света, дори това да не се харесва на кандидатите за президент на републиканците. Това каза американският президент Барак Обама в свое изявление от Белия дом. 

„Съединените американски щати в момента разполагат с най-силната и здрава икономика в света. Знам, че този факт продължава да е неудобен за кандидатите на републиканците, които говориха за „гибел и отчаяние“ в Ню Хампшър (където се проведоха дебати между кандидатите за президент на републиканците и демократите б.р.)“, каза Обама в реч от Белия дом. 

„Това не означава, че нямаме още работа за вършене. В световната икономика е налице слабост. Китай преминава през преход, европейската икономика все още е бавна, а много от развиващите се пазари са изправени пред предизвикателства. Всичко това създава трудности за правенето на бизнес извън САЩ за много американски компании. Затруднява износа ни. Трябва да обърнем внимание на това и да предприемем умни ходове през тази година, за да продължим прогреса“, отбеляза Обама.

„Трябва да направим повече, за да сме сигурни, че прогресът, който постигаме, се усеща от всички и помага на хора с всякакви доходи. Бюджетът, който ще изпратя на Конгреса във вторник, ще е такъв, че да сме сигурни, че ще продължим този прогрес. Между другото, говоренето с негативизъм за американската икономика не допринася за прогреса“, каза още Обама, като по този начин отново нападна позицията на кандидатите за президент на републиканците, които се изказват негативно за икономиката на САЩ.

Междувременно стана ясно, че безработицата в САЩ падна до 8-годишно дъно през януари – 4,9%, а новите работни места извън земеделския сектор са 151 000. 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

38
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Тази статия е за темата бисери и вицове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Тази статия е за темата бисери и вицове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 6
Nathan
преди 8 години
От 2008 година насам Америка фалира точно два пъти , като и двата пъти проблемът беше разрешен с нарушение на американската конституция чрез тнар. Вдигане ,,тавана на дълга". Именно конституционните ограничения дават отговор на въпроса,защо САЩ не могат да продължат безкрайно да печатат пари и да заплащат с тях на кредиторите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 7
Илко
преди 8 години
Фащиянците са изперкали тотално ! За това Комунистически Китай е най-големият производител на всичко и най-големият консуматор на всичко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"...надписа - hELP WONTED"...виж му правописа , останалото е още по зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
Д.Петков
преди 8 години
И нещо "любопитно": Ресторантския индекс (Restaurant Performance Index) пак ударил дъно като по време на кризата. Идеята е че като тръгнат нещата на зле, първото нещо което режат хората от харчилъка си е яденето навън (по ресторанти). Отдолу в коментарите на линка, някой пита: Ама къде са тогава спестените пари от ниските цени на петрола, защо хората не си ги харчат доволни по заведенията? Ха-ха...http://news.forexlive.com/!/this-is-an-economic-indicator-you-never-hear-about-and-its-sending-a-warning-sign-20160204
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 4
Д.Петков
преди 8 години
abdul: "... Статистическите данни в САЩ от 3 години се фалшифицират в подкрепа на политиката на ФЕД.Тия числа можеш да си ги сложиш в рамка на стената."Всъщност от 2008г се фалшифицират, от както почна кризата. Виждате съвсем ясно че графиките на официалната статистика и на алтернативната до 2008г. вървят в синхрон, после "нещо става" и започват да се разминават. Хората от сайта твърдят, че са направили изчисленията "както трябва". Вижте и на 'Alternate Data -> GDP' че БВП излиза отрицателен към момента, а инфлацийката (Consumer Inflation, сезонно коригирана) от 7% просто кефи: http://***.shadowstats.comТолкова за "най-силната икономика". Чудна комбинация от отрицателен БВП, нарастваща инфлация и неконтролируемо висок дълг - кеф! А между другото кака Златка вече скъса синджира и проби нагоре клина на седмична графика. Нали е "сигурно убежище" щатскиу дойлар, кой се юрна да купува жълтото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 18 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Най-силна е в момента, безспорно! Но е безспорно също и че превали апогея си и вече не е това, което беше - доста къс цикъл, btw! Няма нищо вечно... И Англия е била някога най-силна, и Франция, даже и Испания, да не връщаме назад до Рим, Гърция, Персия и Египет... Даже Монголия... хаха... Всичко с времето си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Да вдигат, те толкова са разкрачени с ЕС в момента, а и ЦиПрасчо ще купува петрол от Иран в евро. Могат да си го вдигат долара с лихвите колкото искат, света обаче вече започна да се откача от тях.. От тук пътя вече е само един..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 8 години
Може да е силна в обратното изкупуване в стъкмистиките и постоянното повдигане на тавана - но това са отчаяни действия . И като са толкова добре да го докажат като вдигнат лихвата поне още 3 пъти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още