IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптерните пари вече се ползват в САЩ, твърди експерт

Според главния международен икономист на Deutsche Bank Фед раздава на всяко домакинство по 1000 долара

08:43 | 01.07.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън явно не е разбрала, но хеликоптерните пари вече работят в САЩ, коментира MarketWatch.

През миналата седмица Йелън призна, че може да се наложи Фед „с пълно основание да обмисли“ предприемането на нетрадиционни мерки в случай на сериозен икономически спад.

Главният международен икономист на Deutsche Bank Торстен Слок обаче твърди, че Фед вече прилага мерки, подобни на хеликоптерните пари, чрез своите парични преводи към финансовото министерство.

„През 2015 г. Фед плати на финансовото министерство 117 млрд. долара, а разделянето на тази сума на общия брой домакинства (125 милиона) показва, че Фед вече раздава пари на американските потребители“, казва той.

Това означава, че всяко домакинство в САЩ е получило около 1000 долара от правителството или около 2% данъчно облекчение за домакинствата, които са медианно с 50 000 долара доходи годишно, твърди Слок.

По закон Фед трябва да върне всички излишни средства, които са останали след покриване на разходите си, на финансовото министерство. Подобни плащания се плащат още от 1917 г., четири години след създаването на Фед.

Хеликоптерните пари в най-простата си форма представляват печатане на пари от централната банка и предоставяне им на хората, най-вероятно в съответствие с фискална политика, например съкращаване на данъците или финансиране на разходите. Идеята за пръв път е представена от Милтън Фрийдман в публикация от 1969 г.

Основната идея на Слок е, че хеликоптерните пари невинаги са придружени от фанфари.

„Обикновено това се възприема като голямо събитие, при което фискалната и паричната политика работят заедно, за да подкрепят икономиката. Днешната версия на хеликоптерните пари е много по-тиха. Това, което Фед прави днес отговаря на ситуация, при която Фед изпраща чек всяка година за 1000 долара на всяко едно домакинство“, казва той за MarketWatch.

С други думи, понякога „комуникацията на хеликоптерните пари е тази, която определя колко ефективно те подкрепят растежа на БВП“, казва Слок. Традиционно концепцията за хеликоптерните пари се разглежда като политически инструмент в краен случай и понякога централните банкери не са склонни публично да приемат такива драстични мерки.

„Залогът тук е рискът, че хората губят вяра в парите и правителството трябва да поеме нещата под контрол. Затова има добри причини защо централните банкери в САЩ, Европа и Япония се колебаят да се възползват изцяло от хеликоптерните пари“, казва Слок.

Предвид анемичния растеж на глобалната икономика все повече икономисти и големи имена от Wall Street призовават Фед да разгледа креативни средства за съживяване на икономиката. Джефри Гъндлах от DoubleLine Capital наскоро прогнозира, че Фед все пак ще се възползва от хеликоптерните пари.

Икономистът Нуриел Рубини също призова централните банки да се възползват от „по-нетрадиционни“ парични политики, тъй като „отчаяните времена изискват отчаяни мерки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Хеликоптернети пари (hellmoney) са всъщност път към ада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
А, ама вие се шегувате. Няма такова нещо :) Фед да печата пари и да ги раздава. И инфлация няма. Хората просто откриха вечния двигател. Схемата вече не е пари-стока-пари'сега схемата е:Правителството емитира дълг, Фед и пенсионните го изкупуват, за целта едните вземат парите на бъдещите пенсионери, а другите вкарват десетина нулички всяка седмица в специална уеб-формичка. След което Фед заменя краткосрочния дълг с дългосочен такъв. Образува се разлика, която се нарича печалба и ФЕД я връща на правителството. То пък връща на ФЕД парите. След това цикълът се затваря. Откак измислиха компютрите, процесът се оптимизира и се съкратиха значително разходите за хартия и мастило и се премахна порочното печатане на пари, което водеше до инфлация. Понеже сега не се печатат пари, няма и инфлация, както виждате има даже дефлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Може и да е вярно. Простата сметка показва, че 10 милиардери с по 10 млрд. долара богатство, харчат реално за консумация по 1 млн. на месец Общо 5 млн. В същото време 1 милиард души с по 1000 долара ги харчат всичките. Сиреч 1 трлн. на месец. Т.е. концентрацията на богатството неминуемо води до спад на глобалното потребление. Парадоксално едва ли не. Преди време тук писах, че професорите по икономика рано или късно ще включат потребителския капацитет към основните икономически характеристики. Американците, по стар атлантически обичай, изглежда са решили да постигнат преразпределението механично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още