IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителната казарма – 100% данък върху доходите

Решението би било крачка в грешната, да не кажем, пагубната посока, смята Кузман Илиев

19:07 | 24.02.16 г. 145
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните седмици се разгоря сагата за възможното връщане в сила на задължителната наборна военна служба. По темата се заговори много, но поне засега политическите реакции сякаш са все още малко. Правилна стъпка  ли е това, какви ще са ефектите от тази мярка и ще се окаже ли тя ефективна - вижте коментара на Кузман Илиев от BrainWorkshop InstituteКузман Илиев е пазарен анализатор, автор и водещ на Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria и водещ на Денят ON AIR. 

Ако и вие имате коментар по темата, изпратете ни го на info@investor.bg!

Започват сериозни стъпки по връщане на задължителната наборна военна служба (с промени в закона за Резерва Министерство на отбраната въвежда задължителен военен отчет за всички българи на възраст между 18 и 32 години), което си е повод за бърз коментар. 

Идеята за задължителната военна служба засега се счита едва ли не за кьорфишек, но си се прокарва на седмица по лъжичка и става все по-реална.

Проблемът се обостря с оглед на:

1) прокси-световната война в Сирия, в която една срещу друга се сблъскват две наши познати съседки — Турция и Русия;

2) реалната угроза на Ердоган да му писне на феса и да пусне стотици хиляди (дори милиони) бежанци през границите със съседните му страни;

3) реално у нас си тече “тиха” мобилизация, а запасняците редовно са привиквани с повод или не из цяла България.

Въвеждането на наборната военна служба нищо чудно вече да е решено където трябва, затова е важно да знаем какво е тя в същността си.

Не малко, и при това доста образовани, хора въздишат по ползите от казармата и нуждата от наборна служба.

Аргументите "За" са разнообразни, но основните са:

- По-евтино е за държавата да го има този „ресурс”, стопил се при отпадането на наборната служба.

- Въпрос на патриотизъм и задължение към обществото.

- Целият свят е на тази вълна, това е консервативната (на Републиканската партия) американска визия за това да пазиш родината.

- Полезно е за физиката и психиката на мъжа, понеже поколенията се израждали и трявало някой да се “погрижи” за тях.

- Службата е като стаж, тоест полза има и за “стажанта”.
-
В крайна сметка може да се направи „качествено”, без щети, така че хем вълкът сит, хем агнето — цяло.

Контрааргумените:

- Задължителната военна повинност е престъпление срещу личността. Тя е отвличане, робство и склоняване към най-страшното престъпление — убийството.

В полза е на държавниците и политическата дискреция. Защото нали няма съмнение, че войната не е друго освен убийство на хора от страна на държавата, но в по-голям мащаб… А който откаже да участва — е съден като дезертьор и изменник, което на места се наказва със смърт.

- Робство, защото „А” (държавата) разполага с тялото и живота на „Б” (мобилизирания). Дали ще го накара да лъска ботуши, охранява военен обект/граница или бомбардира хора, в единия случай, или просто ще го прати на плантация да бере памук — няма никаква разлика по същество.

- Що за аргумент е, че „било по-евтино за хазната”?

Ами най-евтино за хазната вероятно би било да избият пенсионерите и да падне голям финансов дерт. Аргументът за себепритежанието, за индивидуалните права и неотменимостта им — къде изчезна?

- Икономически погледнато задължителната военна служба е и 100-процентов данък върху доходите - през това време жертвата не може да прави нищо друго, целият ѝ доход е собственост на армията.

- Ако човек е пацифист и предпочита да умре, но да не пипа оръжие, тази принуда реално изтрива личността, избора му и т.н.

- Нищо патриотично няма в това да подкрепяш правителството на страната си, когато иска да избива собствените си и чужди граждани,тоест да громи, вместо да остави хората на спокойствие да живеят, работят и създават.

- Вместо да се чуди как да вкара младите мъже в казармите в най-продуктивните им години, за да не стоят без работа, държавата може да махне ограниченията пред трудовия пазар —административното бреме, осигурителни прагове, МРЗ, колективни договори, трудности пред наемане/освобождаване.

С една дума  това е единствената причина младите да не могат да намерят работно място и да се докоснат до занаят поради смазване на бизнеса и бариери пред най-неопитните и нискоквалфицирани за влизане на пазара на труда.

- Наборната служба не е стаж  - стажът е по желание и ако не ти харесва, можеш да го прекъснеш. Обратно, в другия случай те грози най-малкото затвор.

- Консерваторите в САЩ са обратното на патриоти — те, както не малко политици в Русия,   знаят, че държавата (не свободните граждани) винаги черпи сили от войната, мобилизирайки ресурса в своя полза. Затова и живеят за войната, но не за самозащита, а за имперска атака  - това е тяхното верую.

Патриотизмът, ама истинският, би спестил тези създаващи опасност от външна контра-агресия и тероризъм. .

Обществото е сбор от индивиди, собственици на живота си. Никой не „дължи” нищо на обществото, освен да не застрашава живота и собствеността на другите. Ако се приеме обратното за вярно, то при достатъчно представители на „обществото”, олицетворено в политиците на власт, всеки отделен човек може да бъде смазан. Под всеобщи - на мнозинството , аплаузи, разбира се.

Животът си е собственост на всеки и няма как някакви псевдопатриоти да знаят кое по-добро за мен или Вас във физическо и психическо отношение, та че и да се “грижат” за него.

- Така както партизанските отряди винаги громят и най-мощните армии, така, ако се наложи, отпор с живота и собствеността си, ще дават и българите.
(Афганистан, Виетнам, Ирак и САЩ при войната за Независимост са пример за сблъсък на партизани с топармиите на времето си. С ясен изход в полза на партизанските и герила формирования, бранещи домовете и децата си.)

Епилог

За жалост у нас няма много политици, които да са напълно наясно с националния интерес – мира,  и които да се борят и да работят за него и само за него.

Повечето не разбират, че т. нар. „колективна сигурност” в лицето на световния жандарм НАТО/САЩ (правителството им) е причината днес Близкият Изток да е такова взривоопасно буре с барут, както и че „благоговеенето” пред „непобедимата” руска армия нито ще ни донесе сигурност, нито е нещо по-различно в същината си, а само в мащаба.

Свободният човек срещу господството на сблъскващите се за глобален контрол държави. Това е залогът.

Новата крачка със „задължителния” военен отчет е опасна, защото ако искате да мобилизирате населението, първо се нуждаете от информация  -  с колко хора разполагате, къде живеят и т.н.  Статистиката, архивите и „отчетите“ пред държавата служат само за едно-  контрол и подчинение и нямат никаква друга полза в мирния икономически живот.

С една дума: това е крачка в грешната, да не кажем, пагубната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

91
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Казано с две думи - сетила се Мара да се побара!Я по-добре си глейте борсичките и не се занимавайте с глупости! Като дойдат да ви завоюват, вадете сергиите и търговия му е майката! Капитализмът побратимява младите, умните, красивите и образованите! Останалите да го ухат... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 17 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Пичове, стига с тези калашници и с това 45-дневно обучение! За 45 дена можеш само пушечно месо да произведеш! Армията не се свежда до некво количество гащници с автомати! Съвременната армия е сложна структура с много техника, която изисква задълбочени познания и умения!На времето аз служих 2 години, от които 6 месеца специална школа, после бавно навлизане в практиката. Станах ефективен на 12-14 месец... Имах много приятели в сериозни кашишки поделения около Ямбол - всички казваха, че са станали сериозни войници и са спрели да се стряскат от изстрели и взривове около тях пак там някъде, щото, ако когато стрелят срещу тебе, сърцето ти се качва в гърлото, а свинктерът ти изпуска, за нищо не ставаш. Затова има специални комплекси от упражнения, но не става за 45 дена или месец-два...Затова казвам, че или армия се прави както трябва, или изобщо не се занимаваш с глупости, а си слагаш по една икона според религиозните си предпочитания и пред нея инвестираш време в молитви да те отмине ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 6 rate down comment 3
Patilan
преди 8 години
айде, поредният политичски коректен *** !!! Славейков и той е *** защото нарича народа си ***!? И Ботев е ***, защото нарича народа си ***, рая, скотове и слепци с очи!? Аман от изнежени *** дет' се пенят по форумите, но не могат да приемат едно честно и информирано мнение. Ще те питам и тебе - Ти знаеш ли какво е държава?Въпросът е реторичен, по брътвежите ти за "език, култура, бит, религия, деца, хора, приятели, роднини", виждам че си нямаш идея !!!!Не е обидно да не знаеш, напртив, човешко е. *** е да се пънеш и да правиш свободни съчинения с красиви думички, които не означават НИЩО !!! вземи да се пробваш за парламента, въпреки че конкуренцията е голяма все още има *** дет' ще ти се вържат. Патреот дет' милее за родина, бит , култура, и чака някой да започне да държи за благоденствието на България..... мале мале.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Нещата не може да се разглеждат на парче и съм събрал факти за престъпленията на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/15690045200444432001год. сами си взривиха кулите и незнаех ,че имало 3-та сграда и за 2-та трилиона долара - http://news7.bg/predavania/oshte-neshto/vsichki-videa/11-septemvri-skri-krazhbata-na-trilioni-dolari/109048#.Vs7Zs-b-nIVПатриотичният акт - https://bg.wikipedia.org/wiki/Патриотичен_актдава изключителни възможности на правителството на САЩ за противоконституционно упражняване на власт над гражданите и т.н. ПО СЪЩЕСТВО В Конституцията е записано чл.59 - трябва СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН и може доброволна казарма но военно обучение 1-2месеца в 12 клас е задължително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Хареса ми коментар 62dr.5rov преди 2 часаЕх Кузмане, Кузмане. Имаше някакъв авторитетт с някои разсъждения и възгледи, но с тази тенденциозна статия, в която изливаш душата си разбрах, че си доста объркано същество.Конституцията Чл. 59.(1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 1 януари 2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.Чл. 61.Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон.НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ЗА ПАТРИОТИЧНИЯТ ЗАКОН НА САЩ - за какво става въпрос ??? как президента може да отнема частна собственост и т.н. бедна ви е фантазия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
НАборниците не са ВОЙНИЦИ ДОКАТО НЕ ДАДЪТ КЛЕТВА! Всичко ДО КЛЕТВАТА Е ОБУЧЕНИЕ. Прочети малко по-внимателно това което съм писал ПЪРВО долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 8 години
МНОГО СИ ЗЛЕ. Наборната войска НЕ Е АРМИЯ. Редовната армия е кадровите войници. Останалите кашици се викат във военно положение! Кого ще викаш във военно положение? Тюфляк с прическа на бекъм и лаптоп в джоба ли? Виждал калашника само в компютърна игра? Защо подменяш дискусията, никойне казва че наборниците са редовна армия. Те се викат само при мобилизация във военно положение, което се случва най-много един път живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Не ни трябва армия! Нали сме в НАТО! Така каза Монката Паси! А ако помните, за да ни приемат в НАТО, големо резане на танкове, самолети и ракети падна! Неколко години, денонощно! Аз лично не разбрах защо, за да те приемат във военен съюз, първо требва да се разоръжиш до голо ду^***, ама .... карай...Или както пееше един от символите на новото бъдеще на България с оброческия прякор Кръпката - "Комунизмът си отиде - спете спокойно, деца!"Нема страшно, важен е алъш-веришът! За държавата си се бият и умират хора, които я обичат. Българите не обичат държавата си, иначе нямаше да направят това с нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
логика? по твойта логика какво ще направи една ескадрила в този модерен свят? а "не много" танкови войски? И тея пилоти откъде ще дойдат, дето сме се доказали с тях? Да не виждаш случайно наплив на младежи в тези области? Всичкото тинейджър иска да е хакер или мениджър, ти ще ги правиш елитени пилоти и танкисти. Като гледам и пари за армия нямаме ама искаш модерни изстребители и техника. Логика а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 10 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
В казармата имах батальонен който не уважавах. Не правех нищо за да му го покажа, но явно се досети. Открадна автомата ми от пирамидата когато началник караул. Обеща да ме съди. Нито го молих, нито протестирах нито го докладвах. След три дни ми го върна. Та изводът е какъвто народа, такава и армията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още