IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До три години ликвидират наборната служба

08:33 | 01.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
До три години ликвидират наборната служба
По всяка вероятност до 2008 г. ще се вземе решение за ликвидиране на наборната служба у нас, съобщи народният представител от НДСВ Цончо Киров вчера в Пловдив. Според него дотогава професионалните войници ще бъдат около 80 на сто от общата численост на българската армия. До края на тази година в армията ще бъдат приети 800 професионални бойци.

В края на миналата седмица комисията по външна политика, отбрана и сигурност към Народното събрание одобри промените в закона за наборната служба на първо четене. Според приетите текстове максималната възраст за влизане в казармата ще бъде фиксирана на 28 г. От влизане в казармата ще бъдат освобождавани по тяхно желание сираци, момчетата, които издържат семейства си, и наборниците в тежко материално положение. Досега максималната възраст за прием в казармата беше 30 г.

Текстовете на новия закон предвиждат всички наборници, придобили някоя от степените на висше образоване -специалист, бакалавър или магистър, да служат в армията само шест месеца.

Постепенното редуциране на броя на наборната армия ще спести средства за издръжка на войниците, които ще бъдат пренасочени за финансирането на професионалната армия, добави още Киров.

Премахването на наборната служба ще реши и проблема с недостатъчния брой наборници, които приема армията. В момента между 80 и 100 хил. младежи чакат ред да влязат в казармата, но не могат, защото наборите са препълнени. Отлагането на службата обаче пречи на реализацията на момчетата, защото работодателите не искат да наемат на работа неотслужили мъже.

От чакащите да бъдат взети в казармата зад граница учат или работят около 15 000 души, сочат данните на военните. По всяка вероятност те няма изобщо да влязат в казарма.

Отделно още 20 000 младежи няма да служат, защото при окончателното приемане на новия закон за наборната служба вече ще са преминали максималната възраст за влизане в казармата - 28 години, съобщиха военните.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още