IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако банките избягат от Лондон, печелившите пазари няма да са в Европа

Единствената алтернатива на Лондон от гледна точка на инфраструктура за финансовата индустрия е само Ню Йорк

10:30 | 17.10.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако банките тръгнат да бягат от Лондон заради Brexit, пазарът, който ще бъде най-много облагодетелстван от това, дори не се намира в Европа, пише Bloomberg в свой анализ.

Ню Йорк дори повече от Франкфурт и Париж се очертава като основен кандидат да привлече повече банки, ако финансовата индустрия реши, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) ще й навреди.

Точно Ню Йорк, а не европейските финансови центрове, е мястото, което реално може да си съперничи с Лондон по дълбочината на пазара, екпертизата или регулаторите, отбелязва информационната агенция.

Континентална Европа ще привлече част от банковите операции, за да се поддържат регионалните операции, но повечето от банките вероятно ще се прехвърлят отвъд Океана.

“Няма начин в EС да се появи финансов център с инфраструктура като в Лондон и да изземе ролята на Лондон, особено в сферата на капиталовите пазари”, коментира Джон Нелсън, председател на борда на директорите на Lloyd’s.

Според него има само един град в света, който реално може да конкурира Лондон, и това е Ню Йорк.

Много инвестиционни банки са разположили водещите си централи в Лондон. Ако се наложи те да се преместят, най-вероятно ще се насочат към по-далечна часова зона, включително и бек офисите.

Изпълнителният директор на Morgan Stanley Джеймс Горман също прогнозира, че Ню Йорк ще е големият печеливш от евентуално преместване на финансовия сектор от Лондон заради Brexit.

Според източници на информационната агенция, пожелали анонимност, една от водещите американски инвестиционни банки вече е започнала да преразглежда персонала си във Великобритания. Най-вероятно тя ще прехвърли значителен брой хора извън Европа – в САЩ или в Азия.

Ню Йорк – хъб за търговия с деноминирани в долари ценни книжа, вероятно ще привлече офисите, които се занимават с макро търговия, валути, облигации и анализи на икономическите тенденции по света.

Банковите шефове са се отказали от надеждата, че британският премиер Тереза ​​Мей ще бъде в състояние да постигне такава сделка с ЕС, че да се запази правото им да търгуват със стоки и услуги свободно в рамките на блока.

Проблемът, пред който те се изправят, е, че трудно може да наваксат с предимствата, които Лондон има. Повечето местни регулатори в ЕС е малко вероятно да бъдат в състояние да се справят с евентуален наплив от заявления за лицензи. На много места няма и необходимия набор от офиси и инфраструктура, а и не могат да предложат същото качество на живот.

През тази година Лондон оглави индекса на Z/Yen Group за водещите финансови центрове по света въз основа на тяхната привлекателност за работещите в индустрията. Ню Йорк е на второ място, а Франкфурт и Париж се класират съответно на 19-то и 29-то място.

Големите инвестиционни банки от САЩ са концентрирали около 85% от персонала си в ЕС във Великобритания и 87% от дейността си на капиталовите пазари в региона, допълва информационната агенция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
залагам на франкфурт и варшава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
kranc_mk
преди 7 години
не само им трябва европейския пазар а и 8 часа разлика. Или Европа или близкия изток, но последното е много опасно и ниско квалифицирано. Значи Европа, но въпроса е къде?Според мен ще са следните държави:Полша - Вършава, Румания - Букурещ, България - Софи и Бургас /заради морето/, Германия - Франкфурт, Чеухия - Прага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
Големите банки си имат вече офиси в Ню Йорк За какво им са нови там След излизането на Великобритания от Е С те ще се преместят толкова бързо от Лондон в континентална Европа че дори няма да се усети разликата Тях им трябва 600 милиония пазар на Е С а не някакви удобства в Ню Йорк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още