IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Прехвърлянето на частни партиди в НОИ ще извади парите от икономиката

Ако натрупаните средства от частните пенсионни фондове се влеят в общия кюп, до 1-2 години отново ще има дефицит, твърди Калоян Стайков от ИПИ

17:23 | 15.12.14 г. 27
Експерти: Прехвърлянето на частни партиди в НОИ ще извади парите от икономиката

Ако парите от частните партиди на осигурените лица в универсалните пенсионни фондове се влеят в общия кюп на държавното обществено осигуряване, както се предлага, това ще извади парите от икономиката, ще удари бизнеса и ще повиши безработицата. Стъпката не е базирана на експертни и актюерски разчети и противоречи на всякаква логика, ще разруши още повече доверието в системата, няма да стимулира осигуряването на реални доходи и ще има временен ефект, след което отново ще се формира дефицит.

Това са основните изводи от коментарите на експерти и икономисти по предложението, одобрено вчера от правителството и двата синдиката, което дава право на родените след 31 декември 1959 година на свободен избор дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

Какво означава това предложение, какви могат да бъдат последиците от него, дали е в полза или в ущърб на осигурителната система? За плюсовете и минусите от него Investor.bg разговаря с експерти.

Калоян Стайков: След покриване на дефицита в НОИ отново ще има недостиг

Очевидно е, че решението не е добро, това са козметични промени и не можем да очакваме, че ще решат проблемите на системата, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Той посочи, че подобна мярка в някои страни от ЕС е дала краткосрочен положителен ефект за бюджета, след което са се проявили проблемите.

Икономистът обясни, че след като с парите от универсалните фондове се покрие дефицитът в системата, а те ще стигнат само за година или две, после отново ще се формира недостиг. Той обясни, че мярката е в интерес само на тези, които укриват доходи и осигуровки и имат изгода парите им да отиват в общия кюп на НОИ. А в същото време тези, които внасят осигуровки на реалните си доходи, нямат интерес, защото искат да видят връзката между направените вноски и размера на пенсиите си след време. Във всички случаи ако парите от индивидуалните партиди се прехвърлят в НОИ, няма да е ясно какво се случва с тях, твърди той.

Стайков описа ситуацията по следния начин: „Този, който не може да очаква висока пенсия от частния фонд, предпочита парите му да отиват в общия кюп и един ден да се надява, че държавата ще му увеличи пенсията, без да е ясно как и откъде“.

Според Стайков няма логична причина защо частни сметки да се прехвърлят в общия кюп на общественото осигуряване и решението не е взето въз основа на експертни анализи и актюерски разчети. „Там ще отидат гнилите ябълки, които не се осигуряват на реалните доходи и един ден ще кажат: ниска ми е пенсията, увеличете ми я“, посочи икономистът.

С това решение се върви точно в обратната посока – не се стимулират хората да внасят осигуровки и то върху реалните си доходи, а обратното. Стъпката е още един начин за разрушаване на доверието към осигурителната система, обобщи той.

Христина Христова: Управляващите са в паника за финансовата устойчивост на системата

В случая това е пенсионна реформа на парче – нещо, от което всички искаме да избягаме, коментира Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика и председател на Институт за семейна политика.

„Вярно е, че демокрацията е право на избор, но в случая правото на избор вече е дадено“, каза тя. И поясни, че и сега се правят пенсионни вноски чрез втория и по избор чрез третия стълб на системата.

Истинската реформа в пенсионната система обаче според Христова е да се даде възможност на младите работещи, които сега навлизат на пазара на труда, да избират къде да се осигуряват – дали в първия стълб на държавното обществено осигуряване или само във втория с лични партиди.

За нея причината за това изненадващо предложение, одобрено от правителството, е паниката у управляващите за финансовата устойчивост на системата. Според нея приетият вариант е начин да се помогне за покриването на част от огромния дефицит в НОИ, който за тази година надхвърля 3 милиарда лева.

Христова каза още, че е наложително да не се правят реформи на части, а да се постигне съгласие по цялостна пенсионна реформа с отделните й компоненти.

Иван Нейков: Парите ще излязат от икономиката, ще бъде удар върху бизнеса

Възможността за избор на пенсионен фонд – ако това стане, ще има негативни последици в много посоки. Това каза бившият министър на труда и председател на Балканския институт по труд и социална политика Иван Нейков пред телевизия Bulgaria on Air.

Първата е, че това значи дупката в НОИ да бъде запълнена с парите на хората от втория стълб на пенсионното осигуряване, където има над 7 милиарда лева. А Нейков напомни, че данните показват, че доходността от там е по-голяма от тази в банките. По думите на експерта това ще е втори опит да се посегне на парите на хората след прехвърлянето на 1,5 милиарда лева на НЗОК в бюджета през 2011 година.

Другият лош сигнал е, че се противопоставят частните и държавните фондове. Според него това значи "дайте да ударим частника и да защитим държавата".

Решението не е правилно и защото пенсионните фондове са най-големият институционален инвеститор у нас и ако парите от там бъдат извадени и внесени в НОИ, те ще излязат от икономиката, а това ще е удар върху бизнеса и означава по-висока безработица. Ако това се превърне в модел, трябва да очакваме ниски пенсии години напред, твърди експертът.

Дори управляващите да се откажат от предложението, пак ще има минуси, защото доверието в системата отново ще се разколебае, каза експертът. 

Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 16
cokrat1
преди 9 години
Мярката е правилна в дългосрочен план. На всеки непредубеден е ясно, че частните фондове се провалиха. Държавата не може да нехае за бъдещето на хиляди хора на които им предстой пенсиониране. Истината е, че нещата не се развиха както бяха замислени през 2000 год. Случи се и невижданата финансова криза през 2008 год. Случиха се и други неща....който водят до извода, че фондовете няма да се справят с предназначението за което бяха създадени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 1
Abnell
преди 9 години
Има огромно значение дали става през осигуровки или данъци. Щом така или иначе данъците са неразделна част от покриването на НОИ, тогава просто да въведат данък "старо население" и да няма съмнение къде отиват парите ни, вместо да си мислим, че ОСИГУРЯВАМЕ нещо за нас самите. Да разделят сегашните осигуровки на две, да си плащаме данъка, и останалото да бъде личен избор между НОИ и ПФ, като се въведат лични партиди и в НОИ, и като избереш едното да нямаш никаква допирна точка до другото. Тогава нека НОИ да се конкурира с частниците, частниците да се конкурират един с друг, и гражданите само да печелят. Като дойде момента всички пенсионери вече да имат индивидуални партиди по тази схема, ще махнат и данък старо население, и всички ще заживеем щастливо и безгижно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
Хайърсъзоff
преди 9 години
Тоя фалит няма ли да го обявяват вече, нека тази мъка приключи вече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Ку-Ку
преди 9 години
Под "добър коментар" имах предвид написаното от "Десетки Левове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 6
Ку-Ку
преди 9 години
Добър коментар. При всички положения работещите в момента покриват разходите на НОИ, няма голямо значение дали става през осигуровките или през данъците. От това положения няма измъкване. Новот предложение поне ни дава възможност да се измъкнем от задължението да хрантутим готованците от УПФ-тата. То и за тях е по-добре, ще трябва да се напънат да докажат, че правят нещо полезно и току виж така се приближим към създаването на истински капиталов пазар вместо недоносчето, което имаме в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Ами то и 1 лев да е и 1 милион да са.. важна е доходността. Та каква е общата доходност за изминалите 15 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
fortiss
преди 9 години
Защо ще се вадят пари от икономиката????? Сега от къде идват??????? Същата работа е !!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 1
ДесеткиЛевове
преди 9 години
Стига сте напирали за избор "всичко в НОИ или всичко в частни фондове". Такъв избор няма как ви го даде никой, колкото и "десен" да е щото пирамидката НОИ ще се срути с гръм и трясък. Някой трябва да плаща пенсиите на сегашните пенсионери. Иска ти се това да не си ти но това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 4
Abnell
преди 9 години
Няма да споря за проблемите на някои фондове. Май се оказва, обаче, че така нареченият избор всъщност не е такъв, защото дори и да избереш частните фондове, пак ще трябва да даваш пари в НОИ, само че няма да получаваш нищо от там. Ако наистина се окаже така, национализацията е ясна.Нека дадат на хората истинско право на избор. Или всичко в НОИ или всичко в частни фондове. Заблуждаване по елементарен начин е точно цялата врява за "личен избор" която се случва в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 11
aldy
преди 9 години
Тиквата пак се облизва какво да гепи. Няма Резерв на Здравната каса. Сега ако прелъже будалите да си налеят парите в кацата без дъно - общата бюджетна сметка, отново ще откраднат всичко до шушка. През 2008г. при Троеглавата държавният бюджет е бил 18 млрд. Тиквоний го докара до 32 млрд, като изигра пенсионерите и ги остави на сухо, а пилееше народната пара като за последно. Ама добичетата отново го докараха на власт и сега "пак за последно". И т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още