IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2248 лева на месец са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство

На годишна база издръжката на живот отчита слаб спад от 0,3 на сто

13:08 | 28.07.15 г. 35
2248 лева на месец са необходими за нормален живот на четиричленно домакинство

За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в България в края на юни са били необходими 2 248 лева, сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България - юни 2015 г.

Данните бяха представени днес на пресконференция от лидера на КНСБ Пламен Димитров и представители на Института, предаде БТА.

Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.

Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е достигнала 561,90 лева.

На тримесечна база продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, като през второто тримесечие намалението е от 0,2 на сто спрямо предходното тримесечие. От КНСБ посочват, че е обичайно през второто тримесечие да се отчита задържане или намаление на стойността на издръжката на живот, като основната причина е сезонният спад в цените на хранителните стоки и особено на пресните зеленчуци.

Осезаемо влияние оказва и намалението на цените на топлоенергията средно с около 6,2 на сто от 1 април тази година, след като предходната година отчитат ръст от 4,5%.

На годишна база издръжката на живот отчита слаб спад от 0,3 на сто, след като близо година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление.

Издръжката на живот на човек от домакинство на бедни е достигнала 294,52 лева, което показва намаление с 0,9 на сто спрямо март тази година и увеличение с 1,9 на сто спрямо същия период на 2014 година.

Независимо от факта, че при нискодоходните групи е регистрирано намаление в абсолютно изражение, техният дял е почти два пъти по-голям от високодоходните групи. Движението е по-скоро от нискодоходните групи към среднодоходните домакинства, което е положителна индикация, но като се има предвид, че за около половината от домакинствата доходите им гравитират между издръжката на бедните и необходимите средства на издръжка, голяма е вероятността да попаднат в групата на бедните отново, отбелязват от КНСБ.

От КНСБ отчетоха също, че все още 80,9% от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот.

34% са с общ доход на човек от домакинството под издръжката за бедните домакинства - или 2,46 млн. българи живеят с доход на човек от домакинството до 295 лева, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров, което по думите му е тревожна тенденция.

Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот са около 19,2 на сто (около 577 хиляди). С общ доход на човек от домакинството от 295 лева до 562 лева са 46,7%. Тази група бележи нарастване с 9,1 на сто спрямо същия период на предходната година, което се обуславя от динамиката на минималната работна заплата, анализират от КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост'' - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaЕто графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=бнп#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseна която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България (от 2015год. в Германия мин.заплата е 8,5 евро на час)Не може продавачка в немска верига у нас да взима 6-7 пъти по-малко от колежката и в Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Мин.заплата трябва да е 560лв. и незнам политиците и т.н. работодателски организации от неукост ли го правят или е някаква форма на олигофрения с психопатии Тъй като 80% от хранителни стоки са внос и търг.дефицит е около 7 млрд.лв. е малко опасно защото парите изтичат към чужди икономики но успокоителното е ,че около 7млрд. е търг.дефицит с Русия защото вкарваме нефт ,газ ,ядрени гориво и т.н. тоест няма страшно Описал съм всичко в коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща за да се подържа безработица до 2-3% (ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи) ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
ТИЯ имат предвид с колко могат да издържат един месец, без да пукнат от глад. А иначе овцете кучета ги яли. Т.н. "елит" се е отдал на славен грабеж и няма защо да се трепе да мисли и за тия, дето не щат да *** доброволно. Справка КГБ и новия дълг от 16 милиарда. Вместо образование, здравеопазване, наука, индустрия, заплати, пенсии - "КРУПНыЙ КУКИШ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Минималната заплата трябва да е 560лв. и съм описал всичко в коментар 1 тук - http://darikfinance.bg/***/115933#comments На световно ниво (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е достигнала 561,90 лева.Издръжката на живот на човек от домакинство на бедни е достигнала 294,52 лева,----Това е някакъв абсурд! Как може, статистически, да има два вида "издръжка"? Това е нелепо! Или едното е вярно, или другото. Ако приемем, че 295 лв е издръжката, значи тия със 562 лв теоретично биха могли да спестяват. Не може да се говори за "издръжка" от 295 лв. Това не е издръжка, а просто физическо оцеляване - ден за ден. Иначе съм съгласен, че около 600 лв е необходимият чист минимум за човек, за да може той да посреща всички разходи, които има - храна, и консумативи и някои дребни разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още