IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Британският Guardian очертава пет тежки стъпки по пътя, към който южните ни съседи все по-уверено се насочват

12:45 | 14.05.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Едва допреди две години възможността някоя държава  да напусне еврозоната бе немислима. След като обаче гръцкият народ се обърна срещу мерките за икономии, става все по-лесно да си представим начина, по който разпадането на валутния съюз може да протече.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Масова безработица, инфлация от 50%, унищожителна рецесия и бягство на гърците към чужбина - мнозина анализатори вещаят подобна мрачна картина на фона на нарастващата вероятност Гърция да напусне зоната в следващите месеци, пише The Guardian.

От гледна точка на икономиката Гърция е малка - тя съставлява едва 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Излизането от валутния съюз обаче може да предизвика хаос в страната, а има и потенциала да нанесе остри последици и на останалите държави от съюза.

Според американската банка Citigroup към момента има 75% вероятност Гърция да напусне еврозоната през следващите 18 месеца. Това би поставило прецедент, а валутната зона би могла бързо след това да се разпадне, ако и други уязвими държави, каквито са Италия и Испания, последват подобен ход.

Отпадането на Гърция от еврозоната би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно, а инфлацията би стигнала 40-50%. Съотношението дълг/БВП пък би могло да се изстреля до 200%, смятат анализатори на френската банка BNP Paribas.

Подобни предсказания са само догадки – реалните последствия ще зависят от това, колко голяма ще е девалвацията, ако Гърция се върне към драхмата. Очакванията на Доун Холанд от британския National Institute of Economic and Social Research са, че стойността на гръцката валута ще падне с 50%.

За сравнение, аржентинското песо се обезцени със 70 на сто, след като страната обяви банкрут преди десетина години.

Последствията от разпадането на еврозоната са неясни. Главният икономист на Investec Филип Шоу изказва следното мнение: „Достатъчно лошо беше, когато създадоха еврозоната. Разпадането й или излизането на някоя държава би било доста сложно. Един от проблемите би бил какво ще остане деноминирано в евро и какво – например в драхми. Няма да е лесно”.

Възможно е обаче това да се окаже препятствие, пред което да трябва да се изправим. Сигналите  за тревога вече са ясни - не е трудно да си представим поредица от събития, които през следващите месеци да оставят Гърция без друг избор, освен да напусне еврозоната.

Ето и петте стъпки, които страната ще трябва да извърви при задълбочаване на проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Оле мале, Гърците само си седели и храната расте по дърветата хахахахаХраната в Гърция се субсидира от ЕС много здраво и като им секне кранчето ще видим дали ще е толкова евтина, а че е по-добре от нас природата им да за туризъм, но за земеделие е пълна глупост да се каже. А това че ако си спрат плащанията за дълг и ще им останат пари за другите разходи е най-голямата тъпотия дето съм чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
hellwitch
преди 11 години
Гърците по никакъв начин няма да се върнат към драхмата нито ще я обезценяват.Като им спрат траншовете ще спрат да плащат правителствения дълг. От това няма нищо драматично защото голяма част от дълга е към Фонда за спасяването им и към МВФ. Все пак гръцките банки вече отписаха по голямата част от този дълг (70-75%) така, че удара за тях дори ще е по лек отколкото при предишното отписване.Единствения им проблем би бил при "банкова паника" в Гърция т.е. опит за масово теглене на спестяванията. Нещо, което никой не може да предскаже.Иначе въпреки, че няма да си обслужват дълга известно време после ще ги принудят да го направят.Иначе самите гърци криза не усещат - седят си на морето. Събират си евро от наеми и ще продължат по старо му. А няма да бягат от страната си защото по лесен живот от техния няма. Лежане и купони - за какво да бягат. Там зима няма. Храната расте по дърветата навсякъде. Рибата си е в морето. Не е като в БГ - тук и от студ и от глад може да си умрем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Не знам, защо така лесно отписваш Китай. Мисля, че лекарството за онази еврейско,масонска, гейска и каквато та и да е сбирщина е точно Китай. ФЕД ги пусна на техен/банков/ пазар, в Европа правят огромна инвазия при банки, изнесени производства и директна покупка на територии. Така че....има какво да се очаква. Една от оцелелите през ВЕКОВЕТЕ нации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Така е, но сегашните действия вече са друга песен. Ние говорим за това, което се случи преди 10 години и как Аржентина се справи с кризата тогава.По всеобщо мениние - справи се по блестящ начин.Да, имаше около година много сериозна дупка - нищо не работеше,хората бяха на улицата.Но с правилна политика, девалвация на валутата си и стимулиране на експорта успя да се измъкне, много бързо при товаА олигофрениите на Чавес и последователите му в Аржентина са отделен въпрос. Никой не е застраховал Аржентина сега от нова криза - ако има *** управници,ще се сгов.и наново, разбира се. Причините за това обаче ще са други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
lozkhris
преди 11 години
Защото докато по света има американски лакеи като фрау Меркел - това няма да е тема. Грийнспан каза - изплащането на американските заеми не е никакъв проблем защото Америка може да напечата колкото пари е нужно.Това е - резервната валута на света, евреи на Уол Стрийт и безмерна наглост. Нищо не може да се направи, освен ако не срещне силен, ама верно силен отпор.Но не от Китай, а от Европа, Япония и Бразилия.А докато медиите и инвеститорите са на тяхна хранилка - няма да четем за продънена кошница, собственост на американски евреин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Толкова е цъфнала Аржентина та тръгва да национализира компании ...Аржентина не уважава и не гарантира чуждестранните инвестиции и за това сега ще се сблъска с търговско и финансово ембарго.Тръгнаха по пътя Чавес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
lozkhris
преди 11 години
Maй не е съвсем ясно какво се случи в Аржентина преди 10 години...Ето ти тук и обърни внимание, че нарастването на БВП от 2003 до 2008 се движи около 9% за всяка от гореизброените години. Какъв урок да учи Аржентина само не стана ясно?...http://en.wikipedia.org/wiki/Argentine_economic_crisis_%281999%E2%80%932002%29Никакъв паралел не може да се прави с България, която беше опоскана от комунистите по схемата предприятия-дотации-партийни куфарчета-сметки в ШвейцарияГърците нямат скъпите природни ресурси на Аржентина, но връщането на драхмата далеч няма да е апокалиптичен срив.Доста ще е неприятно обаче за гръцките кредитори/основно германски банки/, които няма да си получат тлъстите лихви.Или поне не веднага-затова е голямото хленченеЕ, Аржентина си отписа 76% от дълга. Гърците също вече го правят. А инвеститорите ще се върнат моментално щом ситуацията се нормализира и стане пак време за далавера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Startraveller
преди 11 години
Защо ли всички постоянно жужат и се опитват да налагат в публичното пространство несъществени дискусии за последиците от фалита на Гърция, а някакси като табу остават същите за продънената кошница на чичо Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Гърците бяха балон, който се спука. Апокалиптичният сценарий, който е свързан с излизането на гърците от еврозоната е пълна глупост. Нещата са предвидими и отдавна се работи по този вариянт. Ще въведат драхмата като втора валута, която ще е основна. Както от драхма минаха към евро, така ще стане и обратното. Неминуемо ще има сътресения в икономиката, ще има инфлация, безработица ... но чак да се блокират сметки и да се затварят граници ... смешно е. Някой създава паника за да спечели от това. Идеята е следната, ако гърците не искат сами да си намалят разходите, това ще стане с обезценка на валутата при излизането им от еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
global_dj
преди 11 години
До голяма степен си прав. И все пак мисля, че тяхното излизане от Еврозоната няма да доведе до този крах в България, който беше 96-97-*** година. Но определено ще спрат да изливат пропагандни кампании тогава вече. Не може да протестират против бюджетните икономии, които им се налагат, и в същото време постоянно да се повтаря от тяхна страна "Тихо да не чуят съседите!" Като обичат да пият и ядат на корем, ще трябва и да си платят сметката. Не че толкова злобея, но ако им се опростят дори още дългове, мисля, че в такъв случай Евросъюза му остават последни няколко месеца живот :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още