IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Британският Guardian очертава пет тежки стъпки по пътя, към който южните ни съседи все по-уверено се насочват

12:45 | 14.05.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната

Едва допреди две години възможността някоя държава  да напусне еврозоната бе немислима. След като обаче гръцкият народ се обърна срещу мерките за икономии, става все по-лесно да си представим начина, по който разпадането на валутния съюз може да протече.

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
Масова безработица, инфлация от 50%, унищожителна рецесия и бягство на гърците към чужбина - мнозина анализатори вещаят подобна мрачна картина на фона на нарастващата вероятност Гърция да напусне зоната в следващите месеци, пише The Guardian.

От гледна точка на икономиката Гърция е малка - тя съставлява едва 2,2 на сто от брутния вътрешен продукт на еврозоната. Излизането от валутния съюз обаче може да предизвика хаос в страната, а има и потенциала да нанесе остри последици и на останалите държави от съюза.

Според американската банка Citigroup към момента има 75% вероятност Гърция да напусне еврозоната през следващите 18 месеца. Това би поставило прецедент, а валутната зона би могла бързо след това да се разпадне, ако и други уязвими държави, каквито са Италия и Испания, последват подобен ход.

Отпадането на Гърция от еврозоната би могло да заличи 20% от БВП на страната мигновенно, а инфлацията би стигнала 40-50%. Съотношението дълг/БВП пък би могло да се изстреля до 200%, смятат анализатори на френската банка BNP Paribas.

Подобни предсказания са само догадки – реалните последствия ще зависят от това, колко голяма ще е девалвацията, ако Гърция се върне към драхмата. Очакванията на Доун Холанд от британския National Institute of Economic and Social Research са, че стойността на гръцката валута ще падне с 50%.

За сравнение, аржентинското песо се обезцени със 70 на сто, след като страната обяви банкрут преди десетина години.

Последствията от разпадането на еврозоната са неясни. Главният икономист на Investec Филип Шоу изказва следното мнение: „Достатъчно лошо беше, когато създадоха еврозоната. Разпадането й или излизането на някоя държава би било доста сложно. Един от проблемите би бил какво ще остане деноминирано в евро и какво – например в драхми. Няма да е лесно”.

Възможно е обаче това да се окаже препятствие, пред което да трябва да се изправим. Сигналите  за тревога вече са ясни - не е трудно да си представим поредица от събития, които през следващите месеци да оставят Гърция без друг избор, освен да напусне еврозоната.

Ето и петте стъпки, които страната ще трябва да извърви при задълбочаване на проблемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Как би изглеждало излизането на Гърция от еврозоната?Би изглеждало като щастливо бягство от затвора на затворник, който в еуфорията си не вижда че кара автомобила си със 180 км. в час към пропаст в непрогледна нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
thanks za otgovora i linka !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Ето защо.Основният търговски партньор на Америка е Европа. Както съвсем наскоро уточни Алън Грийнспан, ПОЛОВИНАТА американски фирми оперират в Европа.Т.е. колкото е по-силно еврото-толкова по-големи са номиналните печалби в долари при продажбата на даден американски продукт/който пък е произведен в Китай на безценица/. Така, един лаптоп Apple MacBook Pro 15" струва1800$ в САЩ и 1750 евро в Германия.Математиката е показателна.По-важно е обаче,че силното евро удря европейските износители за американския пазар,тъй като ценовата политика не подлежи на прекалкулация в зависимост от валутния курс.Така слабият долар стимулира американските износители към Европа, а удря вносителите. Това на теория трябва да намали дефицитите. Виж какво казват капацитетите по върпоса:http://***.iie.com/publications/papers/paper.cfm?ResearchID=1312
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Ето защо. Основният търговски партьор на САЩ е Европа, не Китай. Както наскоро уточни Алън Грийнспан, ПОЛОВИНАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
.."Второ,отварянето на американския и европейски пазар за китайски капитали не значи нищо"... Е, малко силничко казано....Редят се фигури в момента, според мен. Това - "Япония обещава да ускори усилията си за изграждането на търговско споразумение с Южна Корея и Китай, отваряйки перспективата за нов съюз, съперничещ с най-големите регионални пактове в света, съобщи The Wall Street Journal.", също е част от партията....Като се замисля каква политика върти Китай и с Индия и арабите, къде са суровините и къде е изнесено производството, много, много факти, които някак се наслагват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"Америка се опитва да си избие дефицитите основно чрез курса на еврото... "това е интересно, би ли пояснил какво имаш предвид ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
По няколко причини.Първо,макар и да е втората икономика в Света, рзпределенитео на БВП е абсолютно несправедливо.Стандартът на масовият китаец е катастрофален в сравнение с нормалните държави /да не се включва Бг тук/.Второ,отварянето на американския и европейски пазар за китайски капитали не значи нищо - тези капитали са създадени заради безумния дисбаланс в бюджетите и икономиките на ангажираните държави.Т.е. излишъците на Китай са само и единствено благодарение на американските дефицити.Работата е тънка и всеки ще си я интерпретира както му отърва,но тук пръст има и Германия,която отчита излишъци,но защото произвежда и в Китай,а го пласира в Европа и САЩ.Трето,покупка на територия не е показателна-германската територия няма как да бъде преместена в КитайКитай съществува благодарение на регулирането на китайския пазар,което пък устройва Америка, въпреки риториката.В този аспект перверзията е там,че Америка се опитва да си избие дефицитите основно чрез курса на еврото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
При гърците сега е пост комунизъм, получава ли са без да влагат т.е. само консумира ли и им е закърнял усета за оцеляване, както при нас.На никой не дават толкова колкото "заслужава". Ще си го възстановят, както при, но за по- кратко време.Когато изчезне думата "дават"от речника ни, като не ми дават и се замени с думата "мога", като не мога да си ВЗЕМА, не мога да ПОЛУЧА - висока заплата, бонуси, работа и т.н. Така вината е у нас, а не у другите които "дават"." Аз съм голяма работа, но партийния не ме оценя" продължава вече 20 години. Тоя българин уж голяма работа, но нему дават, горкия, сладко оправдание. Да чака ще му дадат достатъчно някой път, но не тоя, и ако не си ВЗЕМЕ нещата в свои ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 11 години
Теоретично гърците биха могли да се справят, но мисля че анализаторите пропускат човешкия фактор. Като знам за какви дреболии излизат да протестират, ако внезапно доходите им намалеят наполовина, ще започнат масови безредици. Прибавете и разединението в гръцкия парламент, което напълно ще блокира управлението на държавата и ето ви готова рецепта за национална катастрофа. Това ще продължи докато стигнат до просешка тояга. Чак тогава ще им дойде ума в главата и смирено ще замолят ЕС за помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
1. Ще има снижение на стандарта на живот с около 30% от сегашния за тази и още 10 -15% през следващата година . 2. Безработицата ще надхвърли 30%3.Ще изгонят половината емигранти.4.Ще национализират големите банки - временно , за да ги продадат на безценица .5.След стабилизиране на ситуацията ще се започнат преговори ново присъединяване . Guardian - да си гледат работата защото и тяхното време ще дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още