IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 години Ню Йорк ще изпревари Лондон като световен център на богатството

Монако е най-скъпият пазар на луксозни имоти в света, Джакарта остава лидер по ръст на цените, сочи доклад

10:01 | 06.03.14 г. 1
До 10 години Ню Йорк ще изпревари Лондон като световен център на богатството

До 2023 г. Ню Йорк ще отнеме короната на Лондон като най-важния град за ултрабогатите, според доклада на консултантската компания Knight Frank The Wealth Report – годишен анализ на потока на богатството и инвестициите по света.

До 2024 г. пък три от петте най-важни центрове на богатство в света ще са в Азия, като Женева постепенно ще отпадне от топ 5.

И през миналата година е отчетен значителен ръст на определени пазари на имоти като отговор на глобалната финансова криза. Индексът на цените на луксозните имоти, изчисляват от компанията, сочи, че Джакарта е градът с най-рязък ръст на цените – 38% през 2013 г. спрямо 2012 г., следвана от Оукланд – 29%, и Бали - 22%. Най-тежко ударените от кризата локации – като Мадрид, Дъблин и Дубай, са започнали да възстановяват позициите си.

Въпреки икономическите турбуленции през миналата година броят на ултрабогаташите се е увеличил с 3%. До 2023 г. физическите лица с нетни активи на стойност поне 30 млн. долара ще се увеличат с близо 30 на сто през следващото десетилетие, прогнозират експертите.

Европа ще продължи да е дом на повечето богаташи, като се очаква най-силен ръст на броя им в Африка, а повишенията да се движат основно от тенденциите в Нигерия и Кения.

Кои са най-скъпите пазари на имоти в света

Данните сочат, че с 1 млн. долара в Монако може да се купят само 15 кв. м луксозна жилищна площ, което отрежда първото място на малкото княжество. Топ пет се допълва от Хонконг (с 1 млн. долара могат да се купят 20,6 кв. м луксозна жилищна площ), Лондон (25,2 кв. м), Сингапур (32,6 кв. м) и Женева (34,7 кв. м).

В първите 10 най-скъпи пазари на имоти влизат още Ню Йорк (40,2 кв. м), Сидни (41,2 кв. м), Париж (41,7 кв. м), Москва (43 кв. м) и Шанхай (46,2 кв. м).

Ню Йорк, поне засега, изглежда, че предлага добри възможности за изгодни сделки с луксозни имоти.

Кои са любимите градове на ултрабогатите

За момента първенството е отредено на Лондон, следван от Ню Йорк, Сингапур, Хонконг и Женева. Топ 10 се допълва от Шанхай, Дубай, Маями, Париж и Пекин.

След 10 години обаче се очаква Ню Йорк да отнеме короната на Лондон, който ще остане втори в класацията, Хонконг да изпревари Сингапур, а Шанхай да заеме петата позиция на мястото на Женева, която ще пропадне на 9-то място.

Маями се очаква да запази 8-та си позиция, Дубай – 7-та, а Пекин вероятно ще заеме 6-то място в класацията. Десетото място се отрежда на Мумбай, като Париж ще изпадне от десетте любими дестинации на най-богатите. Все пак столицата на Франция ще остане сред петте любими европейски дестинации на ултрабогатите, заедно с Цюрих и Москва.

Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
robert
преди 10 години
Ще изпревари друг път.както е го подкарал Обама, ще духа супата Ню Йорк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още