IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е глобалният център с най-силен ръст на цените на луксозните жилища

Мадрид и Берлин са най-бързо растящите европейски пазари на първокласни имоти според глобален консултант

11:34 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай отново се очертава като глобален център с най-рязък ръст на цените на луксозните жилища в света, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Лидер по ръст на цените на първокласните жилища през второто тримесечие е Гуанджоу с увеличение от 35,6% на годишна база и 6,2% за тримесечието.

На второ място е Торонто с повишение от съответно 20,7% и 5,1%. Трети е Сеул с 19,9% и 4,4%.

Топ 5 се допълва от Шанхай и Пекин, а в топ 10 влизат Сидни, Мадрид, Берлин, Кейптаун и Мелбърн. 

Въпреки че се намират в челната десетка обаче, ръстът на цените на първокласните жилища в китайските градове се забавя, подчертава компанията.

Европейският пазар с най-бързо растящи цени на луксозните жилища е Мадрид, който измества градове като Осло, Париж и Лондон, които доскоро присъстваха неизменно в топ 10.

Цените на първокласните жилища в столицата на Испания се увеличават с 10,7% на годишна база през второто тримесечие и с 3,7% спрямо първите три месеца на годината.

Берлин е вторият най-бързо растящ европейски пазар на луксозни имоти с увеличение на цените от съответно 9,7% и 3,5%.

Същевременно Москва остава най-слабия глобален пазар на луксозни имоти с годишен спад на цените от почти 12 на сто през второто тримесечие и 3,7% спрямо първото.

Санкт Петербург е вторият най-слаб пазар на луксозни имоти в света със спад на цените от съответно 7,9% и 5,8%. Третото място е за Тайпе с 6,5% и 2%.

Сред отслабващите пазари на луксозни имоти се нареждат още Лондон, Истанбул, Цюрих, Токио, Найроби и Куала Лумпур.

Общият индекс на цените на луксозните жилища по света, изчисляван от компанията, отчита ръст от 4,4% през второто тримесечие на годишна база. Над две трети от градовете записват ръстове на цените на жилищата в най-високия сегмент от пазара или стабилни ценови равнища. Делът им остава относително стабилен през последните две години, констатират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още