IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският технологичен пазар ще расте бавно през 2018 г.

Три основни тенденции се очертават в индустрията на континента

19:33 | 18.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на покупките на технологичен софтуер, хардуер и услуги от европейските компании и правителства ще остане стабилен – 1,6%, през 2017 г., и ще достигне 2,2% през 2018 г., сочи най-новата прогноза европейския технологичен пазар на Forrester, цитирана от ZDNet.

Разходите за софтуер и технологични консултантски услуги ще са по-високи, като тези за софтуер ще се увеличат с 2,5% тази година и с 3,5% до 2018 г. Разходите за технологично консултиране и услуги за системна интеграция ще нараснат съответно с 2,8% и 2,2%.

Комуникационното оборудване, телекомуникационните услуги и технологичния аутсорсинг ще се представят слабо с ръст от 1% или по-малко и в двата случая. Покупките на компютърно оборудване ще се покачат с до 3 на сто през 2018 г. след 1% ръст през 2017 г.

Според Forrester на европейския технологичен пазар ще влияят три основни тенденции:

1) Европейският икономически растеж ще остане бавен

Подобрението на ръста на реалните БВП на Франция, Германия, Италия, Швейцария и държавите от Бенелюкс се компенсира от забавянето на растежа на Испания и Швеция и перспективата за спад на икономиката на Великобритания, докато тя се бори с предизвикателствата около напускането на Европейския съюз (ЕС). Резултатите от изборите в Холандия и Франция, както и очакваното преизбиране на Ангела Меркел в Германия премахват заплахата от популистки правителства и разпадането на Европейския съюз, но новите правителства все още не са сторили много за структурните реформи, които биха могли да доведат до по-силен растеж.

2) Преходът към облака се засилва, но канибализацията на услугите задържа растежа на софтуера, технологичното консултиране и технологичните аутсорсинг услуги

Европа изостава спрямо САЩ в използването на облачни платформи, услуги и приложения. Докато големите американски доставчици на облачни платформи, като AWS и Microsoft и Microsoft Azure, отварящи центрове на данни във всички европейски страни, американските SaaS доставичици следват техните стъпки, а новите им европейски конкуренти също се насочват към този пазар, използването на облачни услуги все още е малка част от тези технологични категории.

Облачните приложения представляват най-голямата софтуерна категория и по-точно 15% от всички приходи от приложения за 2015 г., но ще нараснат с до 27-28% според прогнозата на Forrester. Приходите от лицензи и поддръжка продължават да са доминиращи, но нарастват бавно, а европейските софтуерни пазари няма да генерират по-голям общ растеж, докато облачните услуги не достигнат поне една трета от пазара. Услугите по технологично консултиране за избиране и имплементиране на традиционен софтуер спрямо облачни услуги ще преминат през подобен процес по канибализация. По същия начин облачните платформени услуги „изяждат“ традиционния аутсорсинг, понижавайки неговия растеж.

3) Насочването към бизнес технологии в Европа е двигател на растежа

Технологиите, които могат да помогнат на компаниите и на правителствата да печелят, да обслужват и задържат клиенти, се превръщат във все по-привлекателни във времена на икономически растеж. Европейските разходи за софтуерни продукти, услуги и избрани хардуерни продукти, които са част от бизнес технологиите, ще нарастват с 6 до 7%, което е с три или повече пъти по-бързо от целия технологичен пазар. Ръстът на разходите за бизнес технологии ще бъде особено силен в северните държави, умерен във Франция, Германия, Испания, Великобритания и страните от Бенелюкс, а технологиите ще помагат за нарастването на приходите на организациите им.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още