IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн армията на Марин льо Пен

Посланията на отдадения онлайн екип създават основите на агресивна операция в социалните медии – най-мощната във френската политика

08:45 | 11.03.17 г. 8
<p>
	Марин льо Пен. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марин льо Пен. Снимка: Архив Ройтерс

В малък офис в Париж, на улицата, където е разположен и Елисейският дворец, тайният екип за онлайн „идеи и снимки“ на крайнодесния Национален фронт планира следващата си атака, описва сцената кореспондентът на Financial Times Майкъл Стотхард.

Докато битката за президентския пост се разгорещява, сигналите, че позициите на центристкия кандидат Еманюел Макрон се засилват все повече в социологическите проучвания повдигат възможността той да се изправи срещу кандидата Марин льо Пен на балотажа.

„Нуждаехме се от истинска кампания срещу Макрон“, спомня си Гетан Бертран, ръководител на онлайн организацията, в скорошно интервю. „Той използва повече маркетинг, отколкото политики. Подкрепян е от медиите и статуквото срещу интереса на хората“, допълва той. 

Отговорът на екипа е серия от онлайн видеа, които целят да спрат инерцията на Макрон. Едно от тях говори за осезаемата липса на политики, описвайки 39-годишният Макрон като „празен кандидат“, чиито изявления са били избирани чрез ротативка.

Друго видео се заяжда с пътуването му до Алжир наскоро, по времето на което вбеси поддръжниците на Националния фронт, описвайки френската колониална окупация като „престъпление срещу човечеството“. Във видеото се оплитат кадри на Макрон, който говори с ликуващи северноафриканци, и въпроси дали той иска да бъде президент на Франция, или на Алжир.

Десетилетия наред битката за президентския пост се случва в претъпкани зали и селски площади из страната. Днес обаче, особено след победата на Доналд Тръмп и кампанията за Brexit, бойното поле се прехвърли онлайн във Facebook, YouTube, Twitter и други места в интернет.

Онлайн екипът на Националния фронт води в това отношение. Посланията на отдадената и мощна група оформят основите на агресивна операция в социалните медии – най-мощната във френската политика. Льо Пен има 1,3 млн. последователи в Twitter и почти толкова във Facebook, което е над два пъти повече от Макрон. Другият кандидат за президент, който води в проучванията за първия кръг – 63-годишния консерватор Франсоа Фийон, има дори по-малко.

„Марин льо Пен е сила в социалните медии, която трябва да бъде призната“, казва Гаел Бертран от консултантската компания Kantar Media. “Тя има силна база от последователи и допълнително ангажира чрез таргетиране на кандидатите конкуренти“, казва той. Тръмп имаше подобна стратегия на изборите в САЩ.

Атаките срещу Макрон получиха десетки хиляди харесвания и ретуитове, както и множество коментари. Очакват се още видеа срещу него.

Онлайн екипът на льо Пен представлява необичайна смесица: зетът на льо Пен; бивш активист в защита на правата на гейовете; специалист по политическата пропаганда, който стана известен с раздаването на свинска супа на бездомните в Ница – град с голямо мюсюлманско население.

Направената от тях продукция е мощна сама по себе си. Видеата, снимките, карикатурите и другото съдържание, които правят, помага и за оформянето на дискурса на по-широка група крайнодесни сайтове и онлайн групи, известни като fachosphere. Тази сенчеста мрежа избира и си взаимодейства с послания на Националния фронт, засилвайки ги и често пренасяйки ги на расистка и ислямофобска територия. Трите сайта, които са гръбнака на мрежата, заедно с армия от непрофесионални коментатори, имат 550 хил. последователи във Facebook – доста под либералния вестник Le Monde с 3,6 млн. последователи, но все пак сериозно число.

Терминът fachosphere е създаден от двама френски либерални журналисти през 2008 г. и се отнася за неясния микс от крайнодесни групи по света, чиято мощ се засилва през последните две десетилетия.

Крайнодесните сайтове биват обвинявани за радикализацията на екстремисти като Андерш Брейвик, който уби 77 души в Норвегия през 2011 г. Идеята за крайнодясна интернет армия обаче стана още по-известна, след като т.нар. алтернативно дясно движение помогна на Тръмп да спечели изборите.

Паралелите между Националния фронт и онлайн крайнодясното са гъвкави. Често интернет мрежата е доста по-крайна от партията, която се опитва да се разграничи от това. Наскоро активистите направиха пародийни акаунти в Twitter с мюсюлмански имена на конкурентите на льо Пен. Макрон бе осмян като Джамел вместо Еманюел, а на снимката бе изобразен с дълга брада.

Националният фронт се дистанцира от случая. Той обаче подчертава наличието на все повечето онлайн „агенти“, готови да се възползват от шокова тактика, за да прокарат програмата на партията, позволявайки й да стои "чиста".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Точно затова ще гласува за Льо Пен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
Надявам се френския избирател ще предпочете демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 21
copper
преди 7 години
ха така, ***, громете врага с thumb up/downс лексика пак ще оцапате пейзажа и кремълската мадона с увиснали цциици ще си задържи копейкитеняхняхняхнях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 51
mathematician
преди 7 години
Накрая трябва да дойде Пиночет и да оправи нещата. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 63
copper
преди 7 години
ако "мижавото отрядче" на френската пенка е с умствените способности на делчо глиста и миша бакшиша, в състояние са с коментарите си да провалят всяка кауза, която им е възложено да защитават, мбааахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 18
michaelis12
преди 7 години
да ве сигур тролската и армия я бастърдиса с имунитета в ЕС и оня Фийон ... за да сложи Сороспийския Макарон. А Тръмпа на тея новинарките и без тва им каа, че лъжат кат глеам тва са едни от бамбъшка тролскара армия на Сороспиите от FT .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 18
michaelis12
преди 7 години
Путин сигур и е дал неговата тролска армия, нали и те сипеха "руска пропаганда на кило" дет ни облъчваха тука...... А как се оказва не веднъж наще "съюзници от ЦРУ" праят всички шмекерии и мизерии онлайн. Тва си е легално и доказано вече за Путин, Льо Пен икойт и да било друг нилва информация няма, няма и да има .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 18
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Ами онлайн армията на Меркел, начело с чекистите от DW, където Инвестора им преписва задължително по 1-2 статии на ден.Ами онлайн армията на Холивуд, където вече не се занимават основно с кино, а се изявяват като болшевишки ятаци в защита на либералната НЕдемокрация!Най-големия "преторианец онлайн" обаче е папата, който громи от Туитър "ПОПУЛИЗМА", Тръмп, Орбан и всеки друг, който е против Новият световен ред, прикрит зад "либерална" демокрация! В сравнение с гореизброената шайка, онлайн "армията" на Льо Пен, е просто едно мижаво отрядче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още