IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните сливания и придобивания за 2016 г.

Все повече нетехнологични компании се насочват към фирми от сектора, търсейки възможности за модернизация на бизнеса си

13:21 | 24.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Общият брой на сделките в технологичната индустрия през 2016 г. е с близо 10% по-малък от този за миналата година, показват данни на 451 Research. Компанията посочва, че все пак до 13 декември са обявени рекордните 90 трансакции за над 1 млрд. долара. Това пък подобрява предходния рекорд от 85 сделки, поставен през 2015 г.

По данни на PwC най-много сливания и придобивания през първите две тримесечия е имало сред производителите на чипове и IT услуги. През третото тримесечие на 2016 г. нещата се промениха и софтуерните фирми грабнаха вниманието със серия от сделки.

Само през третото тримесечие стойността на придобиванията в технологичната индустрия достигна 102,4 млрд. долара, записвайки значителен ръст - от 24%, спрямо предходното тримесечие и 89% спрямо същото тримесечие на миналата година, допълва докладът на PwC.

Все още очакваме данните за четвъртото тримесечие, но според Тодсън Пейдж от PwC продължава да се наблюдава голяма концентрация на сделки за милиарди долари – нещо, което мнозина прогнозираха още в края на 2015 г.

Особен интерес тази година предизвикаха придобиванията на технологични компании от фирми, които не са от сектора. Само през третото тримесечие нетехнологични играчи придобиха 116 технологични фирми за над 31,4 млрд. долара, предимно в сектора на софтуера и ИТ услугите.

Всичко това се дължи на факта, че все повече други сектори поглеждат към високите технологии като възможност за модернизиране и разширяване на бизнеса си. Подобен апетит се наблюдава в някои индустрии – търговията на дребно, здравеопазването и автомобилната например.

И макар все още да нямаме пълни данни за 2016 г. и всичките сливания и придобивания за годината, тъй като тя все още не е приключила, отправяме поглед назад, за да разгледаме едни от най-любопитните сделки през последните 12 месеца.

Кои са те вижте в нашата галерия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още