IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът поскъпна с близо 1,5% спрямо долара след заседанието на АЦБ

Пазарите очакват затягане на паричната политика в близо бъдеще заради ускорената инфлация

11:22 | 15.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

На редовното си заседание в четвъртък Английската централна банка очаквано запази нивото на основната си лихва при 0,25%, както и размера на количествените улеснения непроменени. Паундът приключи деня с ръст от 1.43% спрямо долара, завършвайки на нива от почти 1.34 долара за паунд. Причина за силното представяне бе фактът, че двама от членовете на комисията по парична политика подкрепиха повишение на лихвите. В допълнение към това от банката заявиха, че в най-скоро време вероятно ще прибегнат към повишение на лихвите. Като основна причина за това се посочват последните данни за инфлацията в страната. Във вторник данните за индекса на потребителските цени показаха, че инфлацията за предходния месец се е ускорила до 2.9% на годишна база, което надхвърля целевото ниво от 2%, определено от АЦБ. Спрямо еврото лирата се търгуваше на нивата около 0.8890.

Швейцарската централна банка също не изненада пазарите, запазвайки основната си лихва на рекордно ниското ниво от минус 0.75%. Според централните банкери поевтиняването на швейцарската валута спрямо еврото има положителен ефект върху голямата надценка на франка, който поскъпна осезаемо през последните седмици в резултат на ядрените тестове на Северна Корея и засилващото се геополитическо напрежение. От банката изразиха готовността си за интервенции на валутните пазари, в случай на необходимост, за да бъде предпазен франкът от прекомерно поскъпване. Въпреки това швейцарската валута нарасна с 0.11% до 0.9632 срещу долара.

Новини не липсваха и отвъд Океана, където вниманието на пазарните участници бе насочено към данните за инфлацията. На годишна база индекса на потребителските цени достигна 1.9% спрямо 1.7 на сто за предходния месец. Ръст се наблюдава и при данните за инфлацията на месечна база, които се повишават с 0.4% спрямо предварителните прогнози на икономистите за увеличение от 0.3%. Молбите за помощи при безработица също изненадаха приятно инвеститорите. За седмицата до 9 септември новоподадените молби са достигнали 284 000, което е спад с 16 000 спрямо седмица по-рано, когато достигнаха 300 000. Въпреки това нивото им остава все още високо, а това поражда известни притеснения в инвеститорите. Въпреки добрите икономически данни доларът завърши деня със спад. Доларовият индекс, измерващ промяната на щатската валута спрямо шест от основните валути, записа понижение от 0.38% до 92.04 пункта.

Златото поскъпна за първи път от 3 дни насам на фона на поевтиняването при долара. Спот цената на благородния метал нарасна с 0.4% до 1 333.68 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през декември приключиха сесията на нива от 1 330.50 долара. Според анализатори незадоволителните темпове на инфлацията в САЩ ще принудят Федералния резерв да забави бъдещите повишения на лихвите, а това от своя страна ще подкрепи цената на златото. "Фед е прословут с оптимистичните си очаквания относно нивото на инфлацията. Поради това инвеститорите може да бъдат изненадани от едно забавяне на лихвените повишения от страна на Американската централна банка, а това е добра новина за златото", коментира Ейдриън Мърфи, пазарен анализатор.

Петролът завърши вчерашната сесия с ръст, подкрепен от очакванията от последните дни, че нарастващото търсене на петрол и петролни продукти в световен мащаб ще компенсира глобалното пренасищане, което видяхме през последните месеци. В четвъртък черното злато достигна най-високото си равнище от 7 седмици насам. Фючърсите върху американския лек суров петрол се повишиха с 40 цента или 0.81% до 49.70 долара за барел. Петролът сорт Брент също реализира ръст, поскъпвайки до 55.27 долара, което е повишение от 0.2% за деня. Според данните от последния доклад на Международната енергийна агенция търсенето на петрол през настоящата година ще нарасне с най-високия си темп от 2015 г. насам. От агенцията ревизираха прогнозите си за търсенето нагоре със 100 000 барела дневно до 1.6 млн., което е увеличение от 1.7%. Тази новина подхрани очакванията, че дисбалансът между търсенето и предлагането на петролния пазар ще продължи да се свива и през следващите месеци.

Американските индекси приключиха сесията със смесени резултати, след като Dow Jones поскъпна с 0.20% до 22 203.48 пункта. В същото време S&P 500 и Nasdaq отчетоха понижение от 0.11% и 0.48%. Данните за инфлацията в САЩ, които бяха публикувани по-рано през деня доведоха до смесено представяне. В същото време очакванията, че от Федералния резерв ще повишат лихвите през декември нарасна леко. Фючърсите върху федералните фондове, които служат за измерител на вероятността от вдигане на лихвите от Фед, се покачиха до 52.9% спрямо 41.3% преди публикуването на инфлационните данни. При акциите най-силни резултати записаха United Тechnologies, които нараснаха с 2.59% до 113.14 долара и Pfizer, чиито акции поскъпнаха с почти 2% до 35.73. На другия полюс пък бяха Travelers Cos. и Walt Disney, чиито книжа паднаха съответно с 1.28% и 0.93%.

Европейските индекси също завършиха търговията в четвъртък със смесени резултати. Euro Stoxx 600 и CAC40 добавиха съответно 0.12% и 0.15% към стойността си. Новината за приближаващото повишение на лихвените нива от Английската централна банка се отрази неблагоприятно върху водещия британски индекс, който завърши дена със спад от 1.14%, достигайки нива от 7 295.39 пункта. В червено се оцвети и германският DAX30, който отстъпи до 12 540.45 Пункта. Акциите на компаниите от енергийния сектор спаднаха въпреки доброто представяне при петрола, който достигна 7-седмичен връх. Книжата на Rio Tinto, BHP Billiton, Glencore и Anglo American загубиха над 2% от стойността си. Автомобилният сектор бе сред печелившите, реализирайки дневен ръст от 0.77%. Акциите на GKN скочиха с 3.14%. Причината за силното представяне са очакванията, че компанията ще бъде поета от досегашния ръководител на отдела по аеронафтика. Това се очаква да стане в началото на новата година, когато сегашния изпълнителен директор Найджъл Стийн ще се пенсионира.

Днес също предстои публикуването на важни новини в Европа и САЩ. На обяд се очакват данните за търговския баланс на страните от еврозоната. Прогнозите на по-голяма част от икономистите са за понижение в нивото на баланса до 21.5 млрд. евро. Следобед ни очаква нова серия данни за състоянието на щатската икономика. Вниманието на инвеститорите ще бъде съсредоточено към данните за продажбите на дребно за месец август, които се очаква да забавят темпа си на повишение до 0.1%. В 17.00 часа българско време ще бъде обявен и прогнозния индекс на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се очаква да се понижи до 95.1 пункта спрямо 96.8 месец по-рано.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

GBP/CAD

Вчерашното заседание на Английската централна банка изненада пазарите. Смяната на тона по отношение на затягането на паричната политика през “следващите месеци” вдъхна оптимизъм на пазарите за паунда. Нарастващата инфлация там оказа своето влияние и банката започва да се съобразява с това. От друга страна, канадският долар е прекупена валута последните няколко месеца и е вероятно да видим по-дълбока корекция при ценовото ѝ движение. Чисто технически вече е наличен пробив на тренд линия. Първата съпротива се явява на нивото от 1.6700. При пробив, цената има потенциала да стигне до кръглото число от 1.7000.

GBP/JPY

При тази валутна двойка ценовото движение предлага добра възможност за по-дългосрочните трейдъри. Цената за последната една година формира по-високи локални минимуми, докато максимумите се задържат около нивото на съпротива от 148.65. Вероятно е да видим пробив, след който ще търсим покупки. Японската йена продължава да бъде слаба валута, подхранвана с количествени облекчения, докато новосъздалата се еуфория около паунда и действията на АЦБ имат потенциала в дългосрочен план да го изстрелят спрямо йената.

USD/JPY

Вчерашното публикуване на CPI индекса в САЩ показа леко покачване в нивото на инфлация. Въпреки това шансовете Фед да вдигне лихвата до края на годината остават малки. По време на заседанието им следващата седмица фокусът ще бъде насочен основно върху конкретиката относно свиването на баланса на банката. Това може да даде тласък на долара във възходяща посока. Напомняме, че днес ще бъдат публикувани данни за продажбите на дребно. Не е изключено да видим изненади и поради тази причина е добре при търговията на долара спрямо йената да използваме по-дълбоки стопове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още