IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът губи позиции преди срещата на ОПЕК

Днес министрите на енергетиката на Алжир и Венецуела ще се опитат да сключат споразумение с Русия

13:24 | 28.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Петролът поевтиня значително, като записа спад от 3.96% до 46.46 долара за барел. Това бе най-значителното понижение в суровината от 2 месеца насам, след като Саудитска Арабия заяви, че ще се оттегли от преговорите за замразяване добива на петрол в понеделник между страните, който не са членки на ОПЕК. Днес министрите на енергетиката на Алжир и Венецуела ще се опитат да сключат споразумение с Русия в Москва за съкращаване на производството на петрол. ОПЕК предлага намаление на производството с 600 000 барела на ден за страните извън картела. Руският министър на енергетиката Александър Новак посочи в края на миналата седмица, че Руската федерация е готова да участва в замразяване на производството, но нищо повече от това.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих заяви, че страната му ще се включи в преговори със страните производителки извън ОПЕК, след като приключи срещата на картела във Виена на 30 ноември. Ако се случи споразумението за намаление на производството, то ще бъде първото от 8 г. Към момента най-големите членки на ОПЕК – Саудитска Арабия, Ирак и Иран остават разделени по въпроса как да се разпределят бъдещите квоти. Една от членките на картела Либия вече посочи, че няма да подкрепи споразумението поради лошото икономическо състояние на страната. Целта на Триполи е да се върне към нивото си на добив от 1.16 млн. барела на ден, което бяха достигнали преди Арабската пролет. Към момента Либия произвежда около 600 000 барела на ден. От своя страна съседът на страната, Алжир подкрепи намаляване на производството с общо 1.1 млн. барела дневно. Това заяви алжирският министър на петрола Нуредин Бутарфа след среща в Техеран в събота с иранския си колега Биджан Зангане.

Щатският долар прекрати печелившата си серия в петък, като отстъпи с 0.21% спрямо кошницата от валути. Все пак анализаторите очакват поскъпването при зелените пари през идните седмици да продължи вследствие на повишения оптимизъм относно вдигането на лихвените проценти от страна на Фед. Спадът при долара бе повлиян и от по-лошите данни за бизнес активността на сектора на услугите. През ноември индексът показа забавяне спрямо предходния период с 0.1 пункта до 54.8. Стойността на индикатора е над 50, което сочи за ръст в темповете на развитие на икономиката. Най-сериозно покачване от 0.59% спрямо доларът записа новозеландския долар, като днес двойката продължава да поскъпва до 0.7092 долара за едно Киви.

Европейските борсови индекси приключиха на положителна територия петъчния ден, въпреки лошото представяне на банковия сектор и спадът в цената на петрола. Германският DAX30 се покачи с 0.1% до 10 704.35 пункта, а лондонският UK100 записа ръст от 0.2% до 6 842.80 пункта. Индексите зад Океана също бяха залети от зелена вълна вследствие на „Черния петък“ в страната. Широкият S&P500 и индустриалния Dow Jones записаха повишения от 0.4% съответно до 2 212.53 и 19 151.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Ралито на двойката се изтощи. Доларът върна, макар и символично, след като много от участниците решиха да приберат печалбите. Зелените пари остават под въздействието на все по-вероятното увеличение на основния лихвен процент през декември. Днешните нива са подходящи за затваряне на дългите позиции. На 28 октомври завършихме анализа с думите: „Към момента имаме 540 пипса поскъпване и очакваме то да се увеличава.“, оказахме се прави и станахме свидетели на изключително рали, но и най-силните импулси рано или късно изчерпват енергията си, това е идеалният момент за закриване на позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още