IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Неочакван спад на германското индустриално производство, забавяне на щатската инфлация и геополитическо напрежение между САЩ и Северна Корея

10:44 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

С 227,9% се е увеличила стойността на кредитите за домакинства за над 1 млн. лева на годишна база, като в края на юни тя достига 345,484 млн. лева, показват предварителните данни от статистиката на Българската народна банка (БНБ).

Увеличението на броя на тези заеми е с цели 291,5%, въпреки че бройката им е сравнително малка (239), като с по-малък размер от тях са само заемите в диапазона между 250 хил. лева и половин милион лева – 109. Наблюденията на Investor показват, че стойността на тези големи заеми непрекъснато се увеличава, като от статистиката на БНБ през юни 2015 година се вижда, че тя е била 140,113 млн. лева.

През второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата вече възлиза на 1040 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2017 г. с 3,4%, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Сферите, в които е регистрирано най-голямо увеличение на заплащането, са: „Финансови и застрахователни дейности ” - със 7,6%, и „Строителство” и „Добивна промишленост” - с по 7,3%.

Европа и Еврозоната

Германското индустриално производство през юни неочаквано се понижава за пръв път тази година, макар че за второто тримесечие записва ръст. Индустриалното производство се понижава с 1,1% на месечна база през юни, след като през май беше записан ръст от 1,2 на сто, показват данните на министерството на икономиката. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за 0,2% ръст.

За периода април-юни обаче се отчита ръст от 1,8% на тримесечна база и според експертите в министерството положителната тенденция ще се запази.  Колкото и неочакван да е спадът в индустриалното производство, германската икономика все още е напът да запише поредно силно тримесечие. Скандалът с вредните емисии и обвиненията в картел в автомобилния сектор в Германия обаче в някакъв момент може да натежат на икономиката, особено предвид, че секторът генерира една пета от износа.

Падащият износ допринася за увеличението на търговския излишък и излишъка по текущата сметка на Германия през юни. Официални данни от федералната статистическа служба Destatis показват, че търговският излишък на Германия се повишава от 22 млрд. евро през май до 22,3 млрд. евро през юни. Очакванията бяха за ръст до 23 млрд. евро.

Великобритания приключва второто тримесечие със слаба динамика: промишлеността стагнира, а търговският дефицит неочаквано се разширява. Общото индустриално производство расте с 0,5% на месечна база през юни, което е над очакванията, но ръстът се дължи на по-високо производство на петрол, тъй като изглежда не се стигна до лятното затваряне на предприятията за ремонт. Промишлеността, която съставя по-голямата част от индустриалното производство, остава без изменение, но производството на автомобили се свива с 6,7%, което е най-големият спад от 2013 г.

САЩ

Данните от миналата седмица показват, че забавянето на инфлацията в САЩ продължава с неотслабващ темп, след като потребителската инфлация и инфлацията като цяло попаднаха под прогнозите, като намалиха вероятността Федералният резерв да понижи за трети път лихвите тази година, принуждавайки долара да се откаже от печалбата си срещу конкурентите си.  Производствените цени в САЩ неочаквано се понижават през юли. Индексът се понижава с 0,1% на месечна база, показват статистическите данни, което е същата стойност като през април тази година. През юни беше отчетен 0,1% ръст.

Очаква се протоколът от заседанието на Федералния резерв през тази седмица да предостави на инвеститорите свеж поглед върху мисленето на централната банка по отношение на паричната политика. На годишна база производствената инфлация се забавя от 2% през юни до 1,9% през юли. Базисната производствена инфлация, която изключва хранителните продукти, енергията и търговията, остава нулева на месечна база през юли, след като през юли беше 0,2%. На годишна база базисната инфлация се забавя от 2% през юни до 1,9% през юли.

През юли Федералният резерв запази лихвите непроменени, позовавайки се на загрижеността си за забързаното темпо на инфлацията.

Американските предприемачи са разкрили рекордно висок брой работни места през юни. Това е сигнал, че стабилното наемане от последните месеци вероятно ще продължи. Министерството на труда на САЩ обяви, че разкритите работни места са скочили с 8 на сто до 6,2 милиона, като това е най-високата стойност на показателя от 2000 година.

Президентът Доналд Тръмп разтърси пазарите късно във вторник, като предупреди Северна Корея, че заплахите към САЩ „ще бъдат посрещнати с огън и ярост". Северна Корея обаче неглижира предупреждението и заяви, че „внимателно проучва" план за нападение на Гуам, където се намира военна база на САЩ.

Геополитическото напрежение се засили по-късно през седмицата, тъй като Тръмп предположи, че предупреждението за „огън и ярост" не е било „достатъчно силно". Тръмп по-късно добави, че американските оръжия са „заредени", докато Пхенян го обвини, че е докарал Корейския полуостров до а ръба на ядрена война.

Акциите на Snap Inc се понижиха с цели 14% в петък, ден след като социалната медийна компания обяви по-нисък от очакваното брой ежедневни активни потребители за Snapchat, популярното приложение за съобщения, за второто тримесечие, на фона на силната конкуренция от страна на Facebook и Instagram.

Азия

Китайският износ расте със 7,2% на годишна база в доларово изражение през юли, а вносът отчита повишение от 11%. И в двата случая очакванията бяха за по-големи ръстове. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 10,9% нарастване на износа и 16,6% увеличение на вноса в Китай. 

Валутните резерви на Китай се повишават шести пореден месец през юли на фона на поскъпващ юан и силен икономически ръст. Международните валутни резерви растат с 23,9 млрд. долара до 3,081 трлн. долара през седмия месец на годината, показват данните на Китайската народна банка. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха стойност от 3,075 трлн. долара.

Глобални пазари

Златото бе основният бенефициент от нарастващото напрежение между САЩ и Северна Корея, като отчете най-сериозния седмичен ръст от четири месеца, докато инвеститорите се насочиха към т. Нар. безопасни убежища.

Биткойнът мина цената от 4 000 долара за пръв път заради нарастващия оптимизъм, че по-кратките трансакционни периоди ще ускорят разпространението на криптовалутата. Преди 24 часа криптовалутата се търгуваше на цена под 3700 долара, но малко след това тя отчете скок, надмина 4000 долара и дори не даде индикации, че ще спре да поскъпва. В понеделник цената вече е 4125,17 долара, което представлява ръст от 15% спрямо петък, изчислява Bloomberg. След като в началото на август биткойнът се раздели на две отделни валути - класически и кеш - за да се увеличи скоростта на трансакциите, класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още