IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подем за долара след края на стимулите в САЩ

Зелените пари се възползваха максимално, печелейки позиции спрямо всички 16 валути, срещу които се разменят

12:38 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подем за долара след края на стимулите в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар беше основен печеливш, след като снощи Федералният резерв на САЩ обяви края на програмата за обратно изкупуване на активи. Въпреки, че пазарът очакваше този ход, неговото реално предприемане предизвика сериозни движения, от които зелените пари се възползваха максимално, печелейки позиции спрямо всички 16 валути, срещу които се разменят.

Резултатите от приключилата двудневна среща на Фед не донесоха сериозни изненади за пазарните участници, но въпреки това предизвикаха сериозни движения на пазарите. Доларът получи солидна подкрепа от новината, че третият кръг от количествени улеснения за икономиката на САЩ вече е приключен.

От края на 2008 г. до момента, централните банкери неизменно изпълняваха различни проекти, с които да вливат допълнителна ликвидност на пазара, като в същото време държат основния лихвен процент на близки до нулата нива.

От Фед обосноваха решението си за прекратяване на програмата, заявявайки се пазарът на труда в страната се е стабилизирал достатъчно, за да издържи приключването на безпрецедентните стимули. По време на официалната пресконференция, централните банкери коментираха, че може да се говори за повишение на лихвените проценти „известно време“ след прекратяването на количествените стимули.

По този начин те продължиха да се придържат към политиката си да не задават точен момент, в които ще започне повишението на лихвите. Въпреки липсата на ясни знаци, залозите за повишение на лихвите до края на октомври 2015 г. отново се повишиха, достигайки 75% спрямо 50%, в деня преди срещата.

Доларовият индекс ICE, следящ представянето на зелените пари спрямо кошница от десет основни валути, изгуби позиции в началото на месеца на фона на опасенията за забавяне в глобалния икономически растеж, които може да засегне и САЩ.

Тези притеснения се отразиха и в очакванията на инвеститорите за точния момент на повишение на лихвите. Първоначално се очакваше, че Фед ще вдигне лихвите до края на юли 2015 г., а след това очакванията се изместиха за октомври, въпреки че индикациите от страна на централните банкери не са се изменяли през този период.

Днес се очакват няколко важни макроикономически новини отвъд Океана, които може да предизвикат нови движения на пазара. Данните за прогнозния БВП на страната за третото тримесечие, вероятно ще покажат растеж на годишна база до 3%, спрямо пиковите 4,6%, отчетени през предходното тримесечие.

Стойности под прогнозата ще предизвикат опасения за здравето на американската икономика, което ще се отрази на очакванията за момента, в който Фед ще повиши лихвите, а това от своя страна ще окаже натиск върху долара и той ще изгуби позиции. Обратно, стойности над прогнозата ще дадат още по-голямата подкрепа за зелените пари и те вероятно ще продължат започналото вчера силно рали.

Едно евро се разменя срещу 1,2585 долара, след като по-рано днес достига дъно при 1,2554. GBP/USD се намира около 1,5990, в близост до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя около 109,00 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото изгуби предимството, което опитваше да задържи от началото на седмицата, и през вчерашния ден се срина спрямо долара. Пониженията продължиха и днес, когато цената достигна дъно при 1,2554.

В случай, че тенденцията се запази, ще станем свидетели на тест на подкрепата около психологическото ниво при 1,2500. От друга страна, текущата съпротива за двойката се намира около 1,2612.

GBP/USD

След като във вторник цената се отблъсна от силната съпротива при 1,16180, предимството се завърна на страната на долара и през днешния ден двойката се колебае около ключовите 1,6000.

В случай, че на дневна база британската лира се задържи под това ниво, можем да очакваме подновяване на силното низходящо движение и достигане на нови дъна около 1,5850.

USD/JPY

През целия месец октомври станахме свидетели на дълбока корекция за йената, която обаче не успя да прерасне в дългосрочно обръщане на тренда. Поскъпването на щатския долар през последните две седмици създава предпоставки за нов тест на психологическата съпротива при 110,00.

Пробиването на това ниво отново ще бъде изключително трудно, тъй като около тези стойности пазарните участници поставят голямо количество поръчки за прибиране на печалбите.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още