IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливостта на инвеститорите подкрепи йената

Решенията на Фед и ЯЦБ следващата седмица имат потенциала да дадат нов тласък на пазара за дълъг период от време

11:34 | 15.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Инвеститорите се ориентираха към покупки на японски йени по време на азиатската сесия, което доведе до спад на долара спрямо японската валута до 101.938. По този начин фондовите пазари записаха още една червена сесия, след като Nikkei изтри 1.28% от стойността си, а преди това и щатските измерители регистрираха спадове. Наближаването на срещите на Федералния резерв на САЩ (Фед) и Японската централна банка (ЯЦБ) през следващата седмица увеличава предпазливостта на пазарните участници, което спомага за ръста на йената. На 21 септември ще стане известно, дали централните банкери на икономика номер едно ще повишат лихвените нива, както и дали Токио от друга страна ще навлезе още повече в негативна територия и ще увеличи стимулите за икономиката.

Тези решения имат потенциала да дадат нов тласък на пазара за дълъг период от време, което да предопредели настроенията на инвеститорите. Към момента шансът Фед да пристъпи към затягане на паричната политика следващата седмица са намалели до 15%, докато действия на институцията до декември се очакват с 55% вероятност. Въпреки това всеки коментар, че Фед планира увеличаване на лихвите до края на годината, би могъл да подкрепи долара. При пасивност на институцията обаче зелените пари могат да се окажат под натиск. От друга страна опасенията, че инструментите на ЯЦБ за стимулиране на растежа в страната привършват, дават тласък на японската валута, което би могло да се задържи, докато не станат ясни решенията на централните банкери.

Освен спрямо долара, японската валута поскъпна и спрямо еврото. Котировките спаднаха от 116.079 вчера до 114.637 по време на азиатската сесия днес. За засилването на йената спомогна и спадът на петрола, който допринесе за нарастване на предпазливостта на инвеститорите. Цената на „черното злато“ пое надолу, въпреки че запасите в САЩ регистрираха още едно понижение след рекордния спад от 14.5 млн. барела миналата седмица. Този път складовите наличности намаляха с 0.6 млн. барела, в сравнение с очаквания от ръст с 3.8%, но котировките на петрола се свлякоха с близо 2%, поради най-силното увеличение на дестилираните продукти от януари насам. Нагласите на петрола остават негативни с оглед на въпросителните около евентуално споразумение между основните страни производителки и пренасищането от суровината, което се очаква да продължи повече от предвиденото.

Днес инвеститорите се фокусират върху Английската централна банка и новините от Острова. Очакванията на пазара са, че няма да видим още едно намаляване на лихвите, въпреки забавянето на икономиката на Великобритания, което се наблюдава от решението за напускане на Европейския съюз. Очакванията са, че институцията би предпочела позицията на изчакване, след като лихвените нива вече бяха намалени през август, както и програмата за изкупуване на облигации бе подновена, а и данните за икономиката на страната оттогава насам бяха задоволителни. Това от своя страна оказа частично подкрепа на паунда, който се отдалечи от най-ниските нива за последните 2 седмици при 1.3137 и напредна до 1.3268 долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Двойката достигна съпротивата при 1.50789 след пасивното изявление на Марио Драги. Първият коментар за потенциалното поскъпване при двойката направихме на 28 юли. Тогава предположихме, че австралийска централна банка (АЦБ) ще намали лихвата, което се случи през август. Наблюдавахме поведението на двойката отблизо през целия период от 28 юли до днес 14 септември. Таргетът е достигнат, но след изключително забавяне. На 28 юли очаквахме движението да се случи за седмица, докато то се реализира за два месеца. Въпреки грандиозното забавяне, нищо съществено не се промени и поради това не променихме стратегията и очакванията си. Сделката при EUR/AUD е типичен пример за задържане на позиция, стига обстоятелствата да оправдават търпението.

За да проследите цялата история на позицията прочетете анализите на 28 юли, 02, 03, 04 август и 12, 13 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още