IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар достигна 6-седмичен връх спрямо йената във вторник

Трейдърите не отразиха слабите икономически данни на САЩ и се фокусираха върху заседанието на Фед

10:52 | 03.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Във вторник цените на американските акции останаха сравнително непроменени, след като инвеститорите бяха насочили вниманието си към финансовите резултати на технологичния гигант Apple. Американският индекс Nasdaq достигна рекордно ниво от 6102.72 пункта отчасти заради върховете, достигнати от акциите на Apple. Те имаха и най-голямо влияние върху NAS100, който също достигна рекорден връх от 5644.10 пункта. От друга страна, двата най-големи американски индекса Dow Jones Industrial Average и S&P 500 останаха сравнително стабилни, като първият записа скромен ръст от 35 пункта до 20 949.89 пункта.

Главните три събития тази седмица са срещата на Фед, данните за заетостта в петък и финансовите резултати на някои големи компании, което обяснява пасивната сесия. В ранните часове на сряда обаче Apple обявиха своите печалби от тримесечието, които надминаха очакванията, но приходите се оказаха по-ниски от очакваното, тъй като компанията е продала по-малко бройки iPhone. Това предизвика спад в акциите на компанията от над 2% за броени часове. Изпълнителният директор Тим Кук смята, че спадът в продажбите се дължи на поведение, повлияно от поредица от слухове и доклади за нови продукти, които по-скоро насочват вниманието на клиентите към бъдещите продукти на компанията.

Американският долар достигна 6-седмичен връх спрямо йената във вторник, след като трейдърите не отразиха слабите икономически данни на САЩ и се фокусираха върху очакванията, че Фед ще подготви пазарите за увеличение на лихвените равнища през юни в предстоящото изявление в сряда вечерта. Зелените пари достигнаха ниво от 112.30 йени за долар, което е най-високото ниво от 21 март насам, въпреки че данните в понеделник показаха ниска промишлена активност, както и данните за най-слабото представяне на БВП на страната от три години насам. Анализатори коментираха, че тези данни не са достатъчни, за да намалят апетита за риск, което навреди на американската валута. Някои анализатори допълниха, че затварянето на пазарите в Токио заради т.нар. златна седмица в Япония (струпване на няколко национални празника - бел.ред.) понижиха ликвидността при йената, което задълбочи слабостта на японската валута спрямо долара и еврото. Поради непроменените очаквания за повишение на лихвените равнища от страна на Фед единната валута остана без изменение, търгувайки се спрямо долара на ниво от 1.0905 долара за евро.

Цените на петрола потънаха с над 2% във вторник, след като новините, че Русия е намалила производството си, бяха засенчени от увеличаващите се доставки в САЩ, Либия и Канада. Срещата на ОПЕК ще се състои на 25 май, но бизнесменът Харолд Хам е убеден, че споразумението ще бъде удължено с шест месеца, за да се ограничи производството. Той коментира, че е имало натиск върху цените на петрола поради съмненията на трейдърите дали ще бъде удължено споразумението, но смята, че това вече е свършен факт. Хам акцентира върху това, че балансирането на пазара отнема много време, а сделката на ОПЕК действа едва от януари. Той допълни и че лятото, което е сезонът на пътуванията, все още не е започнало, което прави още по-трудна задачата за намаляване на запасите от петрол и гориво. Лекият суров петрол докосна дъно от 47.335 долара за барел, но успя да завърши търговската сесия на 48.04 долара за барел. Сортът петрол Brent достигна 50.145 долара за барел, но както и щатския, той успя да компенсира от загубите си, приключвайки търговията на ниво от 50.925 долара за барел.

Европейските пазари затвориха предимно на зелена територия във вторник, след като инвеститорите реагираха на финансовите резултати на някои големи компании. Европейският индекс Stoxx600 завърши търговската сесия с ръст от 0.75%, като повечето сектори и главните борси приключиха на зелено. Основните ресурси продължиха да се представят най-добре, допринасяйки най-много върху големия ръст. Минните гиганти Antofagasta, Fresnilo, Glencore и Randgold Resources успяха да запишат ръст в акциите си от над 1.9%. Английският индекс FTSE100 също отчете ръст в стойността си от 0.64%, търгувайки се на ниво от 7250.05. Германския индекс DAX30 продължи да си проправя път към нови висоти, записвайки рекорден връх от 12 527.55 пункта.

Най-важното събитие днес ще дойде в 21:00 часа българско време, когато ще станат ясни резултатите от срещата на Фед. Инвеститорите очакват повече информация за евентуално повишение на лихвените равнища през юни.

Малко по-рано ще получим данни и за промяната в заетостта в частния сектор на САЩ с изключение на земеделието. Тази промяна показва промяната в броя на работещите в сравнение с предходния месец и обикновено предизвиква силни движения на пазара. По-добрите данни са благоприятни за валутата, но днес очакванията са броят на заетите да се е увеличил със 178 000 в сравнение с 263 000 от миналия месец, което може да повлияе негативно върху щатския долар. В 17:00 часа друг индикатор, който може да повлияе върху щатската валута, е индексът на бизнес активността в строителния сектор. По-добри стойности може да повлияят положително върху щатската валута, като се очаква да има подобрения в стойността на индекса до 56.1 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

На 25 април публикувахме следния коментар: „Лирата се търгува спрямо щатския долар над структурното ниво около 1.2700. На 1-часовата рамка се оформя низходящ триъгълник. Чисто технически при активирането на фигурата може да очакваме още един импулс, но не бива да търсим големи движения, а по-скоро моментни пикове.“

След активирането на триъгълника фигурата се изпълни и цената достигна нашата цел. Както и преди писахме, не очакваме големи удължени импулси. Тези 100 пипса са напълно достатъчни.

GBP/JPY

Лирата успя да се покачи значително и спрямо йената, където в момента тества съпротивата около началото на клиновидната корекция. Около тези локални максимуми може да видим отпускане на ралито. Цялостната картинка около лирата остава сравнително бича и всякакви продажби трябва да бъдат много добре калибрирани, за да успеят да понесат евентуален допълнителен скок при стойността на GBP спрямо кошницата.

GBP/CAD

За последните 4 месеца лирата поскъпна спрямо канадската валута с 2000 пипса. Сериозна атака от страна на купувачите. Двойката премина над съпротивата при 1.7558, но това за сега не е индикация, че ще имаме допълнителен ръст, по-скоро очакваме корекция и тест на нивото около 1.75584.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още