IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното представяне на долара продължава за трети пореден ден

Пазарът все още не е наясно за точния момент, в който Фед ще се задейства и ще покачи лихвите

13:00 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силното представяне на долара продължава за трети пореден ден

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар е на път да запише седмична печалба спрямо кошница от валути на фона на икономическия оптимизъм след провелата се в сряда среща на Федералния резерв. В същото време японската йена увеличи загубите си тази сутрин след ралито на пазарите в Азия и решението на Японската централна банка да продължи с безпрецедентните монетарни стимули.

Спекулациите след последната среща на Фед, относно повишението на лихвените проценти, се увеличиха значително, поемайки в различни посоки. Председателят на институцията Джанет Йелън е направила коментари след края на пресконференцията от сряда, от които става ясно, че ако американската икономика постигне заложените цели и инфлацията се повиши до 2%, централните банкери ще предприемат действия.

Все още очакванията са това да се случи през второто тримесечие на следващата година, като част от анализаторите смятат, че първото повишение на лихвите ще се случи през април, други смятат, че това ще стане през юни, а трети са мнение, че ще станем свидетели на повишение на лихвата не по-рано от края на септември.

Очевидните разминавания в мненията показват, че пазарът все още не знае точния момент, в който Фед ще се задейства, но текущата ситуация се оказва положителна за щатския долар. Американската валута поскъпва уверено след срещата, благодарение на ралито на американския пазар, което увеличи търсенето на щатска валута от чуждестранните инвеститори.

От друга страна японската йена записва трети пореден ден със загуби, след като местната централна банка обяви, че ще продължи с безпрецедентната си парична политика и ще разширява паричната маса с 80 трлн. йени на годишна база. От институцията обосноваха решението си със слабото икономическо представяне на Япония, след повишението на данъците върху продажбите, което влезе в сила през април.

Фондовата борса в Токио записа най-силното си дневно представяне за тази година на фона на оптимизма в САЩ и очакванията, че количествените улеснения ще стимулират икономиката. Тъй като йената и фондовия пазар в страната се намират в обратна корелация помежду си, ралито на акциите доведе до поевтиняване на йената.

След срещата на Японската централна банка анализаторите коментираха, че йената ще достигне до 130 за долар, тъй като управляващите имат желание и вече са предприели действия за отслабване на валутата, които вероятно ще дадат резултат.

Едно евро се разменя срещу 1,2275 долара, след като за последните три дни зелените пари спечелиха около 4%. GBP/USD се намира около 1,5650, задържайки се в близост до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя за около 119,35 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След сериозното поскъпване на долара спрямо еврото през последното две сесии, днес пазарът остава в тесен рейндж, близо до дъната от последните две години. Цената се задържа около, подкрепата при 1,2270, а в случай на пробив ще бъде тествано и дъното от 5 декември при 1,2246.

Дългосрочният низходящ бе потвърден и погледите отново са насочени към достигане до психологическото ниво при 1,2000, а след това при дъното от юни 2010 г. При 1,1870.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още