IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се задържа на 6-месечни върхове след решението на Фед

След три поредни сесии с поскъпване, цената на петрола се понижи в четвъртък

11:41 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Федералният резерв не изненада пазарите, запазвайки основния лихвен процент в диапазона 1,00%-1.25%, но изрази увереност в икономиката с обещанието, че натрупаното портфолио от закупени облигации ще бъде съкращавано "сравнително скоро". В голямата си част тези облигации бяха закупувани от Фед в годините след кризата от 2008 г., като по този начин банката вкарваше пари в икономиката. Планът за съкращаване на портфолиото от облигации на банката беше обявен за първи път на срещата през юни, а пазарите изтълкуваха реториката на Фед като знак, че конкретни действия ще бъдат предприети на срещата през септември. Комисията по паричната политика към Фед заяви, че икономиката напредва с умерени темпове, а пазарът на труда е в устойчиво състояние. Въпреки това беше посочено, че инфлацията се забавя, но банката очаква икономиката да продължи да се засилва.

Инвеститорите запазиха позициите си в злато след решението, а благородният метал успя да се задържи на 6-седмичните върхове. Спот цената остана почти непроменена на 1 261.30 долара за унция, а фючърсите с доставка месец август отбелязаха повишение в цената с почти процент до 1 261.40 долара за унция. Доходността по облигациите, която се движи обратно на цената, спадна, 10-годишните облигации завършиха сесията с доходност от 2.28%. Доларовият индекс, измерващ силата на зелените пари срещу кошница от 6 валути, се понижи до 93.44 пункта, заставайки с 10% по-ниско от 14-годишния връх на 103.82, отбелязан на 3 януари. Според технически анализатори най-близкото ниво на подкрепа е на 93 пункта, което се явява дъното от юни 2016-та, а следващата подкрепа е на 16-месечното дъно, достигнато през май. Пробив под тези две нива би бил еднозначен мечи сигнал за валутата.

Еврото поскъпна по време на търговията в четвъртък и достигна 1.1750 долара, най-високото ниво от януари 2015 г. Канадският долар също отбеляза 2-годишен връх срещу долара на 1.2415 канадски долара за 1 щатски. Централната банка на Канада подпомогна силата на валутата с лихвено увеличение по-рано през месеца. Британският паунд достигна 1.3119 долара и се доближи до скорошния си връх от 1.3126 долара, а австралийският долар достигна 0.80 долара за първи път от 2015-та година. Доларът се понижи и срещу йената, двойката достигна курс 111.10 йени за долар.

След три поредни сесии с поскъпване, цената на петрола се понижи в четвъртък. Все пак цената е близо до 8-седмичните върхове, тъй като инвеститорите залагат на по-голямо от очакваното намаление в запасите на суров петрол на САЩ. През миналата седмица бяхме свидетели на намаление със 7.2 милиона барела, при прогнози за спад в запасите с 2.6 милиона барела. Петролният анализатор Джена Делейни коментира, че четирите последователни седмици на намаление в запасите са учудващи, тъй като това е време от годината, в което запасите традиционно растат. Напоследък оптимизмът по отношение на преодоляването на свръхпредлагането и свръхзапасяването в световен план се засилва, настроенията бяха подсилени и от обещанието на Саудитска Арабия да редуцира износа си през следващия месец. В четвъртък цената на лекия суров петрол WTI се понижи с 0.3% за да достигне 48.61 долара, а барел от сорта Brent се търгуваше с 15 цента по-ниско, до цена 50.82 долара.

Щатските акции приключиха сесията с повишение, подкрепени главно от силните финансови отчети. И трите основни индекса достигнаха нови върхове по време на сесията, а индустриалният Dow Jones приключи търговията в четвъртък на нов връх от 21 711.01 пункта, напредвайки с 97.58 пункта през сесията. Акциите на компанията Boeing поскъпнаха с почти 10% след силен отчет за тримесечието, компанията допринесе най-много за възхода на Dow Jones. Други големи компании, които показаха по-добри от очакваните резултати са Coca-Cola, Ford и Facebook. Широкият S&P500 се повиши до 2477.80 пункта, а технологичният Nasdaq достигна връх на 6422.75 пункта. Очаква се, че акциите ще продължат да растат в краткосрочен план, тъй като сезонът на отчетите е силен и анализаторите предвиждат този тренд да продължи. Към момента около 30% от компаниите в S&P500 са обявили резултатите си, като две трети от тях надхвърлят очакванията за второто тримесечие.

Основните събития на пазарите в четвъртък са свързани с щатската икономика. В 15:30 българско време ще бъдат оповестени данните за изменението в поръчките на дълготрайни стоки на месечна база. Това са стоки, които могат да бъдат използвани повече от 3 години. Тези стоки изискват по-големи инвестиции и във връзка с това се смятат за добро отражение на увереността на потребителите и производителността като цяло. През първата половина на годината се наблюдаваше застой при този показател, но миналия месец беше отчетено повишение. В данните за месеца се очаква повишение от 0.5% спрямо предходния. Отново в 15:30 ще излязат и данните за помощи за безработица, които отразяват боря на безработните, подаващи молби за обезщетения за първи път през текущата седмица. Показателят е считан за добър измерител на устойчивостта на пазара на труда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Основният лихвен процент за САЩ остава без промяна, напълно логично действие, предвид забавянето на инфлацията. Възможното забавяне при затягането на монетарната политика повлия най-силно върху щатския долар. Двойката поскъпна за пореден път. Преодоляването на почти двугодишния диапазон е факт, който не може да бъде подминат. Въпреки всичко двойката остава високо – нужна е корекция. Началото на 2017 г. публикувахме коментар за почти сигурното поевтиняване на USD през първата половина на годината. Имаше моментни покачвания при USD, но цялостната картинка е дълбока корекция за щатския долар спрямо кошницата. Очакванията ни се оказаха верни. В момента EURUSD не е подходящ за търговия, нито за контра тренд, нито за търговия по тренда. Двойката е по-скоро като сентимент индикатор, който ни показва отлив на инвестиции при щатския долар.

NZD/USD

При тази двойка очаквахме краткосрочно поевтиняване, но цената реши да консолидира плитко. Вчерашните изказвания бяха напълно достатъчен аргумент, за да затворим късите позиции. В момента е трудно да се определи къде цената ще срещне съпротива, но около 0.7734 определено ще видим забавяне на покачването. След вчерашния бичи импулс ще търсим краткосрочни покупки след корекция.

GOLD

Разбира се, златото се покачи, което се дължи на преливане от USD към GOLD, стандартни действия при моменти на страх или дълбоки корекции при щатския долар. Отрицателните настроения ще се запазят известно време. На фона на моментните разпродажби при USD ще търсим покупки на злато. Има едно важно условие, за да купим и то е цената да не падне под 1256.90. Искаме обем и агресивност от страна на купувачите, всяко задълбаване на цената под тези нива ще издава липсата на активност, а това предполага различен вид участие и риск мениджмънт. На този етап първия сценарий ни интересува много повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още