IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири битки и три цели за едно гръцко правителство

Четирите важни битки са свързани с трудовия пазар и постепенното повишение на минималната работна заплата

13:02 | 06.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Три са основните цели, за които ще се бори гръцкото правителство в следващите месеци, съобщи пред депутатите в новосформирания гръцки парламент премиерът Алексис Ципрас.

На първо място това ще бъде обещаната в предизборната кампания битка за преразглеждане на дълга на страната. Ципрас обясни пред парламента, че кабинетът ще разработи стратегическо предложение, предвиждащо разсрочване на плащанията, намаляване на лихвените проценти и евентуално тяхното фиксиране, пише „Етнос“.
Разговори за дълга ще има, потвърди вчера председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, но едва след като приключи първият преглед на мерките, предвидени в третата спасителна програма.

Идеята на прескруктурирането на дълга е да бъде подобрена финансовата стабилност на Гърция, което пък ще повиши и инвестиционната активност, обясни още гръцкият премиер пред депутатите.

Това е свързано директно и с втората цел на правителството – създаването на благоприятна среда за привличане на инвеститори. На тази кауза беше посветено и посещението на Алексис Ципрас в Ню Йорк – на всяка своя среща той изтъкваше необходимостта от намаляване на тежестта на дълга и призоваваше чуждите инвеститори да преоткрият Гърция.

Освен с разговорите за намаляване на дълга, Гърция ще привлича чуждите инвеститори и със специална нова агенция, която ще отговаря за създаването на нова рамка за развитие на инвестиционната стратегия, защитата на гръцки брандове и подпомагането на стартъпи.

Безспорно обаче една от най-важните цели пред гръцкото правителство ще бъде рекапитализацията на банките. Премиерът посочи в своето близо двучасово изказване, че в третата програма за спасяването на Гърция са предвидени 25 млрд. евро за целта. До края на годината банките в страната трябва да бъдат оздравени, защото от 1 януари 2016 година влиза в сила новото европейско законодателство, което предвижда, че при проблем с дадена банка ще бъдат използвани и средствата на вложителите в нея за решаването на кризата.

Четирите важни битки, които ще проведе кабинетът "Ципрас 2" пък са свързани с трудовия пазар и постепенното повишение на минималната работна заплата, премахването на възрастовата дискриминация, както и връщането на колективните трудови договори.

Гърция ще отстоява и запазването на обществения характер на енергийната мрежа. В тази връpка Ципрас обеща пред депутатите изготвянето на специфичен план за отварянето на енергийния пазар без рискове за мрежата.

На трето място новоизбраният премиер обеща и да договори изгодни условия за създаването на нов приватизационен фонд. При преговорите за новата спасителна програма през юли Алексис Ципрас успя да се пребори този фонд да бъде в Атина, а не Люксембург и управляван с помощта на германските власти. Всичко около новата институция обаче тепърва ще бъде обект на преговори през следващите месеци, но централната власт ще работи за приватизация в полза на обществото, а не на нечии интереси, за каквото е имало подозрения в минали години, каза Ципрас. 

В своето изказване пред гръцките депутати късно снощи Ципрас обеща и битка и за регулиране на лошите кредити, обезпечени с първо жилище и защита на кредитополучатели. Това може да стане чрез нова институция, която да действа като посредник между банките и кредитополучателите, които имат затруднения да плащат задълженията си.

Засега въвеждането на ДДС в размер на 23% за частното образование ще бъде отложено, обясни още Ципрас в парламента. В сектора яростно се възпротивиха на мярката, посочвайки че тя ще доведе до съкращаването на 5 хил. души, а и ще е в тежест на родителите на децата. Увеличаването на ставката обаче ще бъде въведено, след като бъде намерен начин за облекчаването на ефекта от мярката.

В последните действия на премиера на Гърция вече почти не се виждат самоуверените обещания от началото на годината. Новият му облик и обещания обаче също трябва тепърва да бъдат доказани. 

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Да понеже естествено "вярващите луди" са вътрешно противоречиви и следователно силно ограничени, то назначаването на артисти е по-успешния вариант :)))А тогава с едни и същи артисти могат да се водят всякакви "битки" и гонят напълно различни "цели"... дори и взаимно-отричащи се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още